eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Sa mancam sanatos

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » sa mancam sanatos

Proteinele in alimentatie

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Proteinele in alimentatie

Advertisements


 

 

Proteinele in alimentatie

        Proteinele sunt, din punct de vedere chimic  sunt compusi macromoleculari naturali, cu structura polipeptidica, care prin hidroliza formeaza a-amino acizi. Ele contin pe langa carbon, hidrogen, oxigen, azot, sulf, potasiu, cat si alti halogeni. Denumirea de proteine vine din limba greaca , proteias insemnand primar. Alaturi de glucide si lipide, ele furnizeaza energie pentru organism, dar ajuta si la refacerea tesuturilor lovite. Pe langa acestea, ele intra in structura tuturor celuleleor, si ajuta la cresterea si refacerea celulelor. Unii hormoni contin proteine, acestiea avaind rol in reglarea activitatii organismului. Patricipa la formarea anticorpilor , ajutand la debarasarea de toxine si microbi. Formarea unor enzime si fermenti necesita prezenta proteinelor. Si nu in ultimul rand, ele participa la formarea dioxidului de carbon, a apei, prin aportul energetic rezultat din arderea lor.

        Alimentatia zilnica contine un amestec   de aminoacizi. Din acest amestec, majoritatea aminoacizilor pot fi sintetizati de organism, dar 8 dintre ei pot fi introdusi in organism numai prin alimentatie.

        Prin alimentatie, in organism sunt introduse proteine ce provin din 2 surse: vegetala si animala. Cele de origine animala (carne, lapte, oua) , care sunt indispensabile intr-o alimentatie rationala, prezinta avantajul ca sunt bogate in proteine, dar , dezavantajul ca sunt scumpe, se realizeaza cu un consum mare de produse vegetale si sunt deficitare din punct de vedere cantitativ. Cele de origine vegetala (cereale, seminte oleaginoase si leguminoase), sunt cele mai ieftine, deci  disponibile in cantitatea cea mai mare pentru populatia globului.

Unele proteine vegetale pot inlocui cu succes proteinele animale,de exemplu proteinele din ou pot fi inlocuite de soia. Semintele de plante oleaginoase, dau de asemenea procente ridicate de proteine :floarea-soarelui, arahide, bumbacul.

Valoarea biologica reperezinta procentul de azot retinut de organism. Acesta, este determinat de prezenta sau lipsa anumitor aminoacizi, in anumite proportii ,in cadrul proteinelor. Dupa aceasta valoare biologica, putem clasifica proteinele din alimentatie in:

-          proteine complete , care contin toti aminoacizii esentiali (lizina, metionina ,izoleucina ,triptofan), necesitati in mentinerea echilibrului proteic al organismului, in proportii optime pentru sintetizarea echilibrului proteic al organismului. In cantitate normala , ele intretin cresterea.  Ex: lapte, branzeturi, oua, carne

-          proteine partial complexe , care contin si ele toti aminoacizii esentiali(lizina, metionina ,izoleucina ,triptofan), dar nu in proportii optime pentru sintetizarea echilibrului proteic al organismului . Pentru a intretine cresterea organismului, este nevoie de un aport dublu fata de proteinele complete .   Ex: graul , orezul, ovazul , anumite plante leguminoase uscate.

-          Proteinele incomplete au o valoare biologica scazuta, datorata lipsei unor aminoacizi esentiali, si a dezechilibrului proportiei necesare mentinerii echilibrului proteic al  organismului. Datorita acestui fapt, este recomandata folosirea lor ca o completare a celorlalte clase, de proteine, si nu ca o clasa de baza. Datorita dezechilibrului, ele nu  pot intretine singure cresterea organismului. Ex: cartilagiile, tendoanele, gelatina din oase.

Datorita cresterii populatie, se pune, tot mai accentuat , problema obtinerii  alimentelor prin biosinteza, sau folosirea unor surse alternativa de alimente.

Mediul acvatic reprezinta o importanta sursa alternativa de alimente cu un procent ridicat de substante proteice, dar pentru consumul uman  exista restrictii, numai anumitor specii .

In tarile cu o industrie dezvoltare ridicata, au fost puse la punct  procedee de obtinere a unor organisme monocelulare in cantitati industriale (bacterii , drojdii, mucegaiuri  , alge) obtinandu-se astfel dirijat o “biomasa” , o sursa importanta de proteine. Biomasa este o materie prima bogata in proteine, care se separa din mediu respectiv si se supune apoi unor prelucrari care au ca scop final obtinerea unor concentrate proteice din masa celulara. Cooncentratele proteice sunt transformate apoi prin texrurare, in fibre cere se vor asemana cu cele de carne de bovine, porcine, pasare.

Surse de proteine

Continutul in proteine exprimat in %

Surse de proteineProteine

Animal

Vegetal 

 

Surse

Clasice

Carne

Lapte

Oua

Peste

Branzeturi

Paine

Grau

Linte

Orz

Soia

Porumb

Orez

Bumbac

Susan

Naut

Alune

Floarea-soarelui

Nuci

16-20%

3-6%

12-l4%

7-l9%

20-30%

10%

12-l6%

29%

12-l3%

39%

8-l4%

7-9%

20%

24%

24%

30%

17%

17%

Surse Alternative

Alge

te Verzi

Proteine de biosinteza

5-40%

1-4%

45-80%

 
Alte materiale medicale despre: Sa mancam sanatosDin punct de vedere chimic, proteinele sint substante cu molecula foarte complexa, avind in componenta lor atomi de carbon, hidrogen, oxigen, azot si [...]
Motivul pentru care am subliniat atat variatiile normale ale apetitului care apar la aceasta varsta este ca problemele de alimentatie incep mu [...]
inainte de a incheia subiectul regimului alimentar, as vrea sa va prezint o tehnica speciala pentru eliminarea toxinelor sau impuritatilor din organis [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sa mancam sanatos

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Retete
  Stiati ca
  Alimentatie
  Vitaminele
  Sa mancam sanatos
  Diete
  Secretele nutritiei
  Cura de slabire
  Exercitiile fizice
  Mineralele
  Grasimile
  Cum ne hranim
  Regimuri alimentare
  Intrebari despre nutritie
  Silueta
  Nutritia si sexualitatea
  Nutritia si bolile cronice
  Aminoacizii
  Acizii grasi
  Bucatarie
  Retete de slabit  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile