eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Diete

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » diete

Elementele nutritive

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


in anii '50, dar mai ales incepind cu anii '60, oamenii de stiinta si-au indreptat atentia asupra microelementelor nutritive

substante prezente in cantitati mici in alimentatie, multe dintre ele indispensabile etii: tamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi. Vitaminele sint molecule organice (cu baza de atomi de carbon) care se gasesc in vegetale ,sau in alimentele de origine animala. In lipsa lor organismul risca sa se imbolnaveasca sau chiar sa piara. Mineralele

substante anorganice

sint prezente in scoarta terestra. De aici, ele trec in te si in apa, iar noi le absorbim, utilizindu-le apoi in numeroase reactii fiziologice necesare etii celulei, transmiterii influxului nervos, echilibrului fluidelor din corp. Se gasesc, de asemenea, in compozitia oaselor. Vitaminele si mineralele permit reactii enzimatice in cursul carora, prin alipirea ori desprinderea unuia sau a mai multor atomi, o substanta se transforma in alta. In acest fel, de exemplu, pornind de la zaharul sau de la grasimile pe care le consumam, celulele produc energie. Enzimele sint pur si simplu niste proteine specializate, cu ajutorul carora poate avea loc o reactie; niste A mijlocitoare A, cu alte cunte. Numeroase enzime incorporeaza in structura lor minerale. Fara minerale, ar fi ca niste automobile fara roti: n-ar functiona. Alte enzime au nevoie si de minerale, si de tamine pentru a fi puse in actiune : in acest caz, taminele si mineralele joaca rol de cheie. Importanta taminelor si a mineralelor tine, in parte, si de functia pe care o indeplinesc in reactiile enzimatice. Dar acesta nu este singurul lor rol de seama, dupa cum vom vedea.

Aminoacizii sint in numar de douazeci. Ei reprezinta constituentii de baza ai proteinelor. Ingeram proteine, consumind atit vegetale, cit si alimente de origine animala.
Acizii grasi ne sint furnizati de grasimi. Ne slujesc din plin, caci au intr-o multime de intrebuintari: sursa de energie, constituirea membranelor celulare, sinteza colesterolului si a hormonilor, transmiterea impulsurilor nervoase, precum si alte functii mai complexe.


Alimentatia ne ofera nenumarate alte microelemente nutritive, ale caror mecanisme de actiune abia incepem sa le intelegem. E vorba de acele substante prezente in te, numite flavonoide, polifenoli, carotenoide. Tot din vegetale (cum e soia, de pilda) ne putem procura chiar hormoni. Toate aceste substante joaca un rol important in starea sanatatii noastre si, datorita unor mecanisme complexe, pe care nu le voi detalia acum, se banuieste ca au capacitatea de a preveni imbatrinirea si cancerul.

APORTURILE RECOMANDATE
Cantitatile vadit insuficiente de tamine si minerale determina o deteriorare rapida a starii de sanatate. Lipsa taminei C, de pilda, provoaca scorbutul. Carenta de niacina (tamina B,) declanseaza o alta boala, pelagra. O cantitate scazuta de seleniu poate duce la aparitia unor tulburari cardiace. Plecind de la aceste constatari, autoritatile sanitare din fiecare tara au silit niveluri zilnice minime necesare de elemente nutritive, menite sa impiedice, in rindul majoritatii populatiei, irea unor boli carentiale. Aceste praguri poarta denumirea de aporturi nutritionale recomandate (ANR; apports nutritionnels conseilles sau ANC in Franta, recommended dietary allowances sau RDA in SUA). Aporturile de elemente nutritive recomandate sint astfel calculate incit sa impiedice declansarea carentelor si a bolilor acute: Ele sint, prin urmare, relativ scazute, intrucit o cantitate foarte mica este suficienta pentru a preveni tulburarile legate de carente. De exemplu, aportul de tamina E recomandat este de 18 UI. Asemenea recomandari pornesc, asadar, de la principiul ca taminele nu au alt rost decit de a preveni boli ca scorbutul. Dar oamenii de stiinta care se interesau inca de acum patruzeci de ani de astfel de probleme au facut alte descoperiri, care au constituit punctul de pornire al nutriterapiei si care, astazi, joaca un rol in reconsiderarea calcularii ANR.


NEVOI DE LA CAZ LA CAZ

In primul rind, nevoia de tamine si minerale, ca si de aminoa-cizi, difera in functie de indid. Ea depinde, de asemenea, si de starea de sanatate a fiecaruia. Astfel, in cursul anumitor infectii rale scade, nu se stie de ce, nivelul taminei A. Vitamina A este foarte importanta in lupta impotriva infectiei si, totusi, nivelul ei se prabuseste tocmai atunci cind organismul are mai multa nevoie de ea.


Nevoile variaza si in functie de stilul de ata. Femeile care folosesc pilule anticonceptionale dispun de mai putin acid folie (tamina B9) decit cele care nu le folosesc. Fumatorii duc lipsa de tamina C. Vegetarienilor le lipseste tamina B,,. Marii consumatori de zaharicale se resimt de pe urma deficitului de crom. Si asa mai departe
Virsta este un alt factor de diferenta: dupa 60 de ani, carentele in tamine si minerale se inmultesc, ca si cum organismul nu ar mai fi in stare sa se foloseasca de ceea ce ii ofera hrana.
Alte materiale medicale despre: DieteMacronutrienth esentiali Proteinele (sau aminoacizii), folosite ca elemente constructive si de reparatii pentru tesuturile organismului, ca enzime si [...]
Macronutrienth esentiali Proteinele (sau aminoacizii), folosite ca elemente constructive si de reparatii pentru tesuturile organismului, ca enzime si [...]
Cat de sigure sunt vitaminele "Vita" inseamna "viata". Vitaminele sunt microelemente pe care alimentele le contin in mod natural si sunt esentiale pe [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre diete

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Retete
  Stiati ca
  Alimentatie
  Vitaminele
  Sa mancam sanatos
  Diete
  Secretele nutritiei
  Cura de slabire
  Exercitiile fizice
  Mineralele
  Grasimile
  Cum ne hranim
  Regimuri alimentare
  Intrebari despre nutritie
  Silueta
  Nutritia si sexualitatea
  Nutritia si bolile cronice
  Aminoacizii
  Acizii grasi
  Bucatarie
  Retete de slabit  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile