eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » alimentele

Cerealele


Cerealele
Alegeti cereale integrale sau semi-integrale, mai degraba decat cele rafinate si, desigur, pronind din agricultura biologica, netransformate (sub forma de fulgi sau expandate) si, pe cat mai mult cu putinta, recoltate de pe terenuri aflate la latitudinea la care traiti.
Pentru persoanele care au dificultati in a digera sau au un intestin iritat: introduceti in mod progresiv cerealele integrale, pe masura ce va modificati alimentatia si pe parcursul a catorva luni.
Cerealele semi-integrale convin foarte bine persoanelor cu intestin fragil sau, pur si simplu, celor care nu agreeaza gustul cerealelor integrale. Le recomand pentru completarea leguminoaselor, care contin deja multe fibre.
Fulgii de cereale, pe care numeroase persoane ii consuma din comoditate, nu imi suscita in mod deosebit interesul, intr-adevar, o cereala cruda este adesea dificil de digerat si, in plus, majoritatea fulgilor trec printr-un proces de vapo-rizare la cald din care rezulta o diminuare a nutrimentilor.
Mai nociv decat consumul fulgilor de cereale este cel, din ce in ce mai frecnt, de "cereale mult transformate" precum cele crocante, imbibate cu tot felul de zaharuri, al fla-/ces-urilor (fulgi prajiti). Aceste cereale nu numai ca au fost supuse unei prajiri in urma carora au luat nastere molecule noci, dar ele contin adesea zahar caramelizat, adica zahar ars! Mai mult inca, cerealele consumate sub aceasta forma trec mai repede in sange, favorizand astfel diferite tulburari de sanatate.
Se vorbeste atunci de indice glicemic. Valoarea acestuia priste numai hidratii de carbon (cereale, leguminoase, legume, fructe, dulciuri), nu si alimentele constituite in mare parte din lipide si proteine.
Indicele glicemic al cerealelor rafinate, al fulgilor, al celor denumiti generic flakes, al fainoaselor (prajituri, clatite din faina alba, paste rafinate, paine alba), al cerealelor expandate sau crema este mult mai mare decat al cerealelor integrale si complete (in stare de boabe).
De altfel, lucrurile stau la fel si in cazul fructelor si al legumelor; cand sunt intregi, au un indice glicemic scazut, dar cand sunt fragmentate in sucuri sau piureuri, indicele lor glicemic creste. in plus, acesta este mare si in cazul dulciurilor, mai ales al celor fabricate pe baza de faina alba si zahar alb!
Cu cat indicele glicemic al unui aliment este mai inalt, cu atat creste nilul insulinei. Consumand prea multe din aceste tipuri de alimente, organismul ajunge sa devina rezistent la efectul insulinei, de unde rezulta o dispozitie spre diabetul de tip 2 si spre supraponderalitate.
Aceasta valoare corespunde raportului dintre cresterea glicemiei la trei ore dupa ingerarea a 50 g de aliment considerat si cea de dupa ingerarea aceleiasi cantitati de glucoza pura. Ea reflecta deci rapiditatea cu care trece in sange alimentul transformat prin digestie in glucoza.
Cerealele, leguminoasele, fructele si legumele insotite de grasimi (uleiuri, oleaginoase) fac sa scada indicele glicemic!
Ceea ce duce la concluzia ca fulgii de cereale consumati cu lapte degresat, din grija de a evita ingrasarea, contribuie la cresterea in greutate si la alte probleme de sanatate!
La fel, o masa care nu contine nici o materie grasa va fi mult mai putin valabila decat una care contine grasimi in cantitate rezonabila.

Exemple rele:
Paine integrala + miere Shete + sos de rosii fara ulei Completate cu materii grase, aceste feluri de mancare va vor fi cu mult mai benefice si nu va vor face sa va ingrasati! Exemple bune:
Paine integrala + miere + pasta de migdale Shete + sos de rosii + ulei sau cascaval ras (contin lipide)
Ca sa renim la cerealele transformate (crocante, sub forma de sufleuri sau batoane), daca nu puteti sa renuntati la ele, preferati-le macar pe cele produse in agricultura biologica.In ceea ce priste fulgii de cereale, de ce nu i-ati fabrica voi insiva, caci exista masini special concepute in acest scop. in felul acesta, isi vor pastra toata valoarea nutritionala. Un alt avantaj: nu isi vor fi petrecut cine stie cate luni pe tejghele. Acest lucru este valabil si pentru faina. Exista si mori care zdrobesc cerealele sau le transforma in faina. Alegeti faina macinata intr-o moara cu piatra.
O alta transformare ce reduce cerealele la o stare devi-talizata: galetele de cereale (stil hamburger). Deja preparate, cu un indice glicemic mai mare decat cele intregi, galetele de cereale raman inchise in folii de plastic vreme de mai multe saptamani, dupa care vor fi din nou incalzite sau prajite acasa!
De ce sa nu le preparati voi ( reteta geburgerului) sau, si mai bine, inlocuiti-le cu cereale intregi (orez, mei, mamaliga).



Galerie de imagini si poze medicale: cerealele


imagine cu cerealeleimagine cu cerealele imagini cerealeleimagini/poza cerealele


Alte materiale medicale despre: alimentele

Nici o capsula cu polivitamine nu va inlocui cerealele germinate! intelepciunea naturii va izbandi mereu asupra stiintei moderne, care, deseori [...]
in cateva zile veti sti daca sugarului ii plac cerealele. Unii copii se comporta de parca s-ar gandi ca: "e ciudat, dar ma hraneste, asa ca o sa-1 man [...]
Cerealele reprezentate prin grau, orez, porumb, secara, ovaz etc, sunt alimente care contin importante cantitati de gluten (bogat in protide), [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentele

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile