eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Shilajit

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Denumirea botanica: Asphaltum bitumen. Familia: nu are.
Denumiri comune: shilajotu, mumiyo (denumire ruseasca), mumie, momia, asphaltum.
Gustul/energia: amarui, usor picant, sarat, cald. Miroase asemanator urinei statute de ca. Partea folosita: miezul.
Locatia/cultirea: shilajit este o substanta negricioasa-bruna care exuda din rocile muntilor inalti din India, Tibet, Nepal, China, Rusia, Afganistan, Bhutan, China si Kashmir. Eluarea sigurantei: **.
Proprietati: adaptogen, antiinflamator, antioxidant, hipoglice-mic, imunomodulator, antiulcerogenetic, inhiba reactia alergica.
Constituenti: shilajit este compus din humus, diverse minerale, di-benzo-alfa-pirone si acizi organici precum acizii fulvic, ben-zoic si hipuric.


Istoric/etnobotanica

Shilajit este o substanta bituminoasa asemanatoare gudronului care pe vreme calda se scurge din crapaturile rocilor. in traditia ayurvedica, acest component vegetal/mineral este considerat rasayana.
Textele vechi descriu patru tipuri de shilajit dupa culoare: rosu, galben, cenusiu-albastrui si negru spre brun. Aceasta din urma categorie este cea folosita in medicina. Conform lucrarii Charaka Samhita, "Nu exista boala traila in univers care sa nu poata fi vindecata de shilajit". in medicina traditionala indiana este utilizat pentru sporirea virilitatii (folosit impreuna cu ashwagandha) si pentru persoanele cu diabet, anemie, ulcere, pietre la rinichi, astm, artrita, anxietate, boli de inima, galbinare, epilepsie si pietre la fiere.
Se spune ca redescoperirea puterii shilajit-ului a fost facuta de catre satenii din Himalaya care obseru ca marile maimute albe migrau in munti in lunile calde de ra. Maimutele au fost zute mestecand o substanta semimoale care curgea prin spatiile dintre roci. Satenii atribuiau marea forta, longevitate si intelepciune a maimutelor ciudatei substante. Au inceput sa o consume ei insisi si au relatat numeroase imbunatatiri ale sanatatii.
Vechiul text vedic Rig Veda vorbeste despre o substanta mitica numita soma si afirma ca "are drept trup muntii si pietrele" si ca "isi are salasul in stancile montane din care izvoraste". Stancile muntilor sunt "salasul somei", iar aceasta este "stoarsa din spatiile dintre roci de catre locuitorii muntilor si adusa preotilor-alchimisti care prepara soma prin spalare, macinare si gatire". Soma era considerata elixirul nemuririi, substanta secreta folosita de alchimisti pentru a desarsi corpul si mintea. Aceasta suna asemanator cu ceea ce stim despre shilajit.
Un preparat medicinal clasic cunoscut drept yogaraja era facut prin combinarea shilajit, fier preparat, pirita de fier si argint, impreuna cu triphala, ghimbir, piper negru, piper lung pippali, radacina de plumbago si seminte de baberang, cu zahar si miere' Aceasta reteta era utilizata pentru persoanele cu anemie, tuberculoza, hemoroizi si slabiciune.In Unani-Tibb (medicina greco-araba), shilajit este cunoscut ca momia sau mumijo si se foloseste intern ca antidot pentru otravuri si pentru a trata o mare rietate de boli. Hakim-ii (tamaduitorii) aplica shilajit local pentru inflamatii, regiuni artritice si contuzii.

Utilizari moderne
S-a efectuat o sta cercetare pentru a discerne ce anume este, de fapt, shilajit. Exista numeroase teorii, incluzand una care spune ca acesta consta din ramasitele unei degradari bacteriene si/sau fungale a telor bogate in rasina si latex. O alta teorie sugereaza ca este creat de muschi si crucea-voinicului39, care descompun solul si rocile. Indiferent care este sursa reala, locatii diferite produc shilajit cu compozitii chimice diferite.
Materialul din Muntii Himalaya este considerat in mare masura superior celui colectat din Rusia sau China. Cercetarea moderna (realizata mai ales pe animale) a confirmat multe dintre utilizarile traditionale ale acestei substante.
Studiile pe soarece au aratat ca shilajit este mai bun decat medicamentul metformin in reducerea nivelurilor zaharului din sange si ca atunci cand shilajit este combinat cu medicamentul Glibenclamida, s-a obsert o scadere mai mare decat atunci cand s-a folosit oricare dintre ele singur. Shilajit are, de asemenea, beneficii pentru persoanele cu probleme implicand lipidele din sange. El reduce total nivelurile colesterolului si creste nivelurile lipoproteinelor sanatoase cu densitate ridicata (HDL - colesterolul bun). in practica clinica, combinatia dintre triphala (care este compusa din Emblica officinalis, Terminatia chebula si Terminatia belerica), gymnena si shilajit este foarte eficace pentru tratarea persoanelor cu diabet rezistent la insulina, hiperlipidemie, niveluri crescute de trigliceride si obezitate.
Un al doilea studiu pe animale a descoperit ca, luat mai mult de cinci zile, shilajit-ul administrat soarecilor Ie-a crescut acestora nivelurile de dopamina, substanta neurochimica ce ne ajuta sa ne simtim calmi. Cel putin la soareci, acesta a alinat anxietatea si stresul. Un alt studiu a descoperit ca el sporeste de asemenea capacitatea de intare si memoria la sobolani.
Studii suplimentare au aratat ca aceasta substanta poate ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice si duodenale provocate de aspirina si are beneficii ca antiinflamator la soarecii cu artrita.
Un studiu rusesc folosind mumie (o rietate ruseasca de shilajit) pentru barbati cu cazuri usoare de hiperlazie prostatica benigna a descoperit ca acesta Ie-a alinat simptomele. Dr. Nikolai Volkov, un cercetator rus, l-a folosit pentru imbunatatirea performantei atletilor si cosmonautilor rusi si a publicat un numar de studii pe oameni asupra folosirii acestei substante; din nefericire, ele sunt disponibile doar in limba rusa.

Dozaj si norme de siguranta
Capsule: se iau una-doua capsule (de 500 mg), de doua ori pe zi. in capsule, shilajit este de obicei amestecat cu alte substante precum lapte, miere, triphala, fruct de amla sau gymnena, in functie de intrebuintarea avuta in vedere. Norme de siguranta: shilajit-ul de buna calitate e prelucrat prin amestecarea gudronului brut cu apa, apoi filtrat, iar apa este eporata la soare. Acest proces se repeta de sase ori. Shilajit-ul neprelucrat poate fi contaminat cu potentiale ciuperci toxice. Shilajit contine cantitati substantiale de acid uric si nu fi luat de catre persoanele cu guta, artrita gutoasa sau cu calculi de acid uric (mici pietre de acid uric la rinichi). Interactiuni ta/medicament: cand shilajit-ul este combinat cu metoformin sau glibenclamida, el sporeste capacitatea medi-catiilor de a scadea nivelurile zaharului din sange. Studii selectate ale cercetarii
Effects of Shilajit on Memory, Anxiety, and Brain Monoamins in Rats (Efectele shilajit-ului asupra memoriei, anxietatii si mono-aminelor cerebrale la sobolani) (Jaiswal, 1992).
Acest studiu pe animale a sugerat ca shilajit are efecte nootropice (accelerator cerebral) si poate alina anxietatea.
Effects of Shilajit on Blood Clucose and Lipid Profile in Alloxan-lnduced Diabetic Rats (Efectele shilajit-ului asupra profilului glucozei si lipidei din sange la sobolanii cu diabet indus de Alloxan) (Trivedi et al., 2004).
Acest studiu a ajutat la confirmarea faptului ca folosirea traditionala a acestei substante pentru persoanele cu diabet a fost eficace si a indreptat cercetatorii catre posibile noi utilizari ale shilajit-ului pentru promorea lipidelor mai sanatoase din sange.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Denumirea botanica: Rhaponticum carthamoides. Familia: Asteraceae. Denumiri comune: maral root (radacina iepei), leuzea. Gustul/energia: amarui, usor [...]
Denumirea botanica: Panax ginseng. Familia: Araliaceae. Denumiri comune: ren shen (China), ginseng chinezesc, ginseng coreean. Gustul/energia: dulce [...]
Denumirea botanica: Rhodiola rosea. Familia: Crassulaceae. Denumiri comune: radacina trandafirului33, radacina aurie34, radacina arctica35, hong ji [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile