eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Lemnul-dulce

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire



Denumirea botanica: Clycyrrhiza glabra, C. uralensis.


Familia: Fabaceae.

Denumiri comune: gan cao (denumirea chinezeasca), kanzo


(denumirea japoneza), Glycyrrhiza.

Gustul/energia: dulce, usor amarui, cald, umed.


Partea folosita: radacina.

Locatia/cultivarea: Iemnul-dulce este originar din Europa sud-estica si Asia sud-vestica. Creste, de asemenea, in China nordica si Rusia. In prezent, cea mai mare parte a recoltei comerciale de lemn-dulce este cultivata in Spania si Italia.
Evaluarea sigurantei: *a. Proprietati: adaptogen, antiral, antidiuretic, antihistaminic, antiin-flamator, antioxidant, antitumoral, demulcent, expectorant, hepatopro-tector si imunomodulator.

Constituenti: lemnul-dulce contine saponine triterpenoide cu gust dulce, cunoscute colectiv ca glicirizin. Contine, de asemenea, izoflavoni precum genistein, polizaharide demulcente si flavonoizi antiinflamatori.


Istoric/etnobotanica

Lemnul-dulce fost folosit vreme indelungata ca aliment si remediu in China si Orientul Mijlociu. Botanistul antic grec Theophrastus (secolul al lll-lea i. Hr.), in clasicul sau Studiu al telor, mentiona ca radacinile care cresc in Scitia (Asia Mica) sunt foarte dulci si sunt folosite pentru persoanele cu tuse seaca si maladii respiratorii.
Dioscoride (circa 40 - 90), un medic grec care a scris una dintre cele mai influente carti medicale ale lumii antice, De Materia Medica, a dat lemnului-dulce denumirea latina a genului Clycyrrhiza. In greaca veche, glukos inseamna "dulce", iar riza inseamna "radacina". Astfel, denumirea latina a tei este derivata din cunte grecesti insemnand "radacina dulce". Dioscoride scria ca lemnul-dulce poate fi folosit pentru persoanele cu arsuri ale stomacului si "necazuri" ale gatului, ficatului si rinichilor.
John Parkenson, faimosul gradinar si fitoterapeut englez, cultiva lemnul-dulce in propria gradina si folosea radacinile pentru a face bere din te. El recomanda de asemenea folosirea lui pentru persoanele cu gatul ragusit, ulcere ale cii urinare, respiratie zgomotoasa, urinare dureroasa si consumatie (tuberculoza). El a facut o reteta cu lemn-dulce, smochine si feriga parul fetei; combinatia era fiarta in apa pentru a deveni un remediu dulce, placut la gust.In China antica, lemnul-dulce a fost considerat medicamentul cel mai important dintre toate remediile. Este probabil ta cea mai mult folosita in prescriptiile clasice. Legendarul imparat Shennong a guvernat in timpul dinastiei San Huang (3000 - 2700 i. Hr.). Cunoscut drept Gospodarul Din, i se atribuie inventia agriculturii, a plugurilor de lemn, a medicinei fitoterapeutice chineze si a targurilor. O versiune a sectiunilor sale Shennong Bancao ling (Compendiul de fitoterapie Shennong) se tipareste chiar si in zilele noastre. Aceasta sectiune se bazeaza pe o versiune mult mai tarzie scrisa de medicul chinez Tao Hong-jing in secolul al V-lea sau al Vl-lea. sectiunea sustine ca lemnul-dulce este folosit pentru echilibrarea celor cinci scere (organe) si a celor cinci intestine. De asemenea, relateaza ca lemnul-dulce intareste tendoanele si oasele, intensifica cresterea muschilor si goarea si este folosit local pentru ndecarea ranilor.



Utilizari moderneIn medicina chinezeasca moderna, lemnul-dulce e folosit aproape intotdeauna in mici cantitati in retete. Este utilizat pentru intarirea qi-ului stomacului si splinei. Acesta opreste diareea si alina extenuarea, lipsa apetitului si iritatia gastrica. De asemenea, era folosit in mod asemanator de catre vechii europeni pentru persoanele cu tuse seaca, uscaciunea gurii, astm, tuse convulsiva, respiratie zgomotoasa si pertussis (tuse magareasca). Este folosit pentru indepartarea febrei si eliminarea toxinelor (infectiile bacteriene), atat local, sub forma de cataplasma, cat si intern, ca gargara pentru durere de gat. Este frecvent utilizat pentru alinarea simp-tomelor otrarii provocate de pesticide, erbicide, arsenic, plumb Si medicatii farmaceutice.
Utilizarile occidentale ale lemnului-dulce includ un numar de utilizari noi ale radacinii. Lemnul-dulce este un adaptogen eficace, amfoteric imunitar, nootropic, antiinflamator si agent hepato-protector.
Ca adaptogen, lemnul-dulce este benefic functionarii axei HPA si sistemului simpatosuprarenal (SAS). Eu il folosesc frecvent pentru persoane cu insuficienta suprarenala care au simptome de extenuare, oboseala dimineata la trezire, niveluri ridicate ale cortizolului si zaharului din sange si raceli frecvente. Deoarece este un imunomodulator, lemnul-dulce poate fi folosit pentru stimularea functionarii sistemului imunitar la persoanele cu cancer si sindromul oboselii cronice imunodeficiente si reduce reactia imunitara excesiva la persoanele cu boli autoimune (artrita reuma-toida, lupus, scleroderma) si alergii (la animale si astm alergic).
Lemnul-dulce are de asemenea beneficii semnificative pentru persoanele cu sindromul abdomenului iriil si cu maladii abdominale inflamatoare (maladia lui Crohn, colitele ulceroase). Cele mai multe maladii inflamatoare abdominale sunt de natura autoimuna, astfel incat capacitatea acestei te de a reduce reactia excesiva a sistemului imunitar si efectele sale antiinflama-toare o fac o buna alegere pentru persoanele cu iritatie, inflamatie sau ulceratie a tractului gastro-inestinal provocate de aceste maladii. Este un important remediu pentru gastrite, ulcerele gastric si duodenal, ileita si sindromul stomacului permeabil (hiperpermea-bilitate).

Alte utilizari ale acestei te multilaterale includ folosirea ei ca agent hepatoprotector pentru prevenirea deteriorarii ficatului induse medicamentos sau ral si pentru echilibrarea sistemului reproducator feminin in timpul menopauzei. Eu folosesc lemnul-dulce impreuna cu black cohosh, chaste tree si peonie alba, pentru a reduce valurile de caldura menopauzale, transpiratia si furnicaturile (senzatiile de furnicare pe piele). Lemnul-dulce poate fi utilizat, de asemenea, local, pentru a ajuta la ndecarea leziunilor produse de rusul herpesului (herpes zoster, oral sau genital).


Dozaj si norme de siguranta

Tinctura (1:5): 10-20 de picaturi, de trei ori pe zi.
Decoctul: se pune V2 lingurita radacina uscata in 225 ml de apa, se fierbe 10-l5 minute si se lasa la infuzat tot 10-l5 minute. Se iau cate 110 ml de doua ori pe zi.
Tabletele: un preparat cunoscut ca DGL Licorice are multe dintre beneficiile lemnului-dulce fara riscul tensiunii sanguine ridicate ( "Norme de siguranta", mai jos). Tabletele mastica-bile sunt cele mai eficace. Luati o leta masticabila de 200-300 mg inainte de mese (de trei ori pe zi).


Norme de siguranta: exista numeroase avertismente in literatura medicala si populara asupra pericolelor lemnului-dulce. in
[acelasi timp, a fost folosit fara grija si adesea in medicina europeana, a Orientului Mijlociu si chinezeasca timp de milenii. De ce aceasta discrepanta? Lemnul-dulce in exces poate provoca o stare cunoscuta drept hiperaldosteremie, in care o persoana retine sodiul, pierde potasiul si dezvolta o tensiune sanguina ridicata. Aceasta stare nu surne de obicei atunci cand aceasta ta este folosita in cantitati mici in retete, asa cum se face traditional. Cazurile de hiperaldosteremie induse de lemn-dulce necesita de obicei consumul de cantitati excesive de extract solid din lemn-dulce (in bomboane facute efectiv din lemn-dulce sau in tutun de mestecat) sau de ceai de lemn-dulce (patru sau mai multe cesti pe zi). Asa cum se intampla cu multe lucruri, moderatia este importanta atunci cand se folosesc te, iar retetele si dozajele traditionale ofera adesea astazi instructiuni pentru folosirea in siguranta.
Etati folosirea lemnului-dulce la pacientii cu hipertensiune. Pentru oricine ia lemn-dulce o perioada prelungita de timp, sunt recomandate consumul unei diete care sa fie bogata in potasiu si saraca in sodiu si verificarea cu regularitate a tensiunii sanguine.
Interactiuni ta/medicament: s-a aratat ca lemnul-dulce sporeste eficacitatea steroizilor precum prednisona si reduce toxicitatea acestora. A fost utilizat timp de mii de ani in medicina traditionala chineza pentru armonizarea retetelor fitoterapeutice si pentru reducerea toxicitatii telor potential primejdioase precum napul indian si omag prelucrat. Nu folositi lemnul-dulce impreuna cu diuretice care evacueaza potasiul, cu digoxina sau cu tipurile mai vechi de antidepre-si numiti inhibitori ai monoamin-oxidazei (MAOI).

Studii selectate ale cercetarii
Effects of Licorice on the Reduction of Body Fat Mass in Healthy Subjects (Efectele lemnului-dulce asupra reducerii masei grasimii corporale la subiecti sanatosi) (Armanini et al., 2003).In acest interesant studiu, sapte barbati si opt femei au luat 3,5 grame pe zi de produs comercial din lemn-dulce, timp de doua luni. Subiectii testati au inregistrat o reducere cu 10% a grasimii corporale cu nici o schimbare in consumul caloric.
The Treatment of Atopic Dermatitis with Licorice Cel (Tratamentul dermatitei atopice cu gel din lemn-dulce) (Saeedi, Morte-za-Semnani si Ghoreishi, 2003).
Un gel cu 20% lemn-dulce folosit timp de doua saptamani a fost foarte eficace in reducerea rosetii, a inflamatiei si mancarimii asociate dermatitei atopice.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene




Denumirea botanica: Polygonum multiflorum. Familia: Polygonaceae. Denumiri comune: fo-ti, seikasku (denumirea japoneza), floare de lana28, hasuo (den [...]
Denumirea botanica: Canoderma lucidum. Familia: Ganodermataceae. Denumiri comune: ganoderma, ling zhi (denumire chinezeasca). Gustul/energia: amarui, [...]
Denumirea botanica: Cordyceps sinensis. Familia: Clavicipitaceae. Denumiri comune: dong chong xia cao (in chineza inseamna "insecta iarna, planta var [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile