eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Guduchi

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire



Denumirea botanica: Tinospora cordifolia.


Familia: Menispermaceae.

Denumiri comune: tinospora indiana, heart-leaved moonseed.


Gustul/energia: amar, cald, uscat.

Partile folosite: tulpina si radacina.
Locatia/cultivarea: aceasta ta este o vita care creste de obicei prin partile tropicale ale Indiei, Myanmar si Sri Lanka. Evaluarea sigurantei: ** Vi.
Proprietati: adaptogen, antiinflamator, antioxidant, coleretic, diuretic, febrifug, hepatoprotector si amfoteric imunitar. Constituenti: constituentii activi sunt compusii diterpeni, incluzand tinosporonul, acidul tinosporic, cordifolisidele de la A pana la E si syringenul.

Istoric/etnobotanica
Guduchi este folosit in medicina ayurvedica drept rasayana. E recomandat, in combinatie cu numeroase alte te, in textele medicale stravechi Charaka Samhita si Sushruta Samhita pentru tratarea persoanelor cu muscaturi de sarpe veninos sau intepaturi de scorpion. in alte texte medicale hinduse timpurii, aceasta ta este folosita ca afrodiziac si pentru tratarea persoanelor cu diabet, boli de ficat si probleme ale rinichilor. Sucul proaspat al tei este un puternic diuretic folosit pentru tratarea persoanelor cu urinare fierbinte, scurgeri uretrale si gonoree.
In Sri Lanka, tulpinile sunt folosit intr-un decoct pentru tratarea persoanelor cu febre, boli ale pielii, galbinare si sifilis.
Bastinasii Munda, o populatie tribala din Chota Nagpur, folosesc ta macinata fin pentru vindecarea fracturilor. in medicina Unani-Tibb (medicina greco-islamica), se crede ca un amestec de guduchi si ulei de susan este un excelent ulei pentru masaj. Practicienii Unani-Tibb folosesc guduchi pentru persoanele cu tuse, ameteala, ma, hemoroizi si anemie, precum si ca tonic digestiv.




Utilizari moderne

Cea mai mare parte a utilizarilor traditionale ayurvedice ale acestei te sunt cam aceleasi si in prezent. Exceptie face folosirea guduchi pentru tratarea muscaturilor de sarpe, deoarece unele izare spun ca nu este eficace.
Cercetarea arata ca guduchi e benefic pentru intensificarea functiei renale, imunitare si hepatice. El actioneaza ca un diuretic neiritant si creste excretia de acid uric, facandu-l folositor pentru persoanele cu guta si artrita gutoasa. Capacitatea sa de a intensifica eliminarea reziduurilor meolice, impreuna cu activitatea sa antiinflamatoare, il face folositor pentru persoanele cu osteoartrita si artrita reumatoida. Artrita reumatoida nu este doar o stare inflamatorie, ci si o maladie autoimuna. Guduchi e adecvat pentru aceasta boala, deoarece este un amfoteric imunitar (imunomo-dulator) care poate reduce reactia imunitara excesiva, precum si intensifica un sistem imunitar deficient.
Guduchi poate fi folosit pentru a sprijini sistemul imunitar si preveni deteriorarea ficatului sau maduvei oaselor la persoanele cu cancer sau tuberculoza care sunt supuse chemoterapiei. Numeroase studii clinice au aratat ca aceasta ta sporeste activitatea fagocitica impotriva agentilor patogeni externi din corp si reactia imunitara la copin cu infectie a tractului respirator superior Sau inflamatie a urechii mijlocii. De asemenea, el reduce simpto-mele guturaiului la adulti.

Guduchi manifesta perspectiva ca un agent hepatoprotector. Studiile pe animale si oameni au aratat ca acesta poate proteja impotriva substantelor chimice care pot deteriora ficatul, precum carbon tetracolida, si ca ajuta la stimularea regenerarii celulelor ficatului (hepatocite) si celulelor (imunitare) hepatice Kupffer. in mod traditional, a fost utilizat pentru tratarea galbinarii, iar in prezent este folosit ca terapie de sustinere pentru pacientii cu hepatite B si C.
Alte utilizari traditionale ale guduchi au fost pentru tratarea persoanelor cu spline marite, febre inalte, raceli si extenuare procata de malarie. Un mic studiu clinic recent din India a descoperit ca adaugand aceasta ta clorochinei, o medicatie standard folosita pentru tratarea persoanelor cu malarie, imbunatateste semnificativ starea pacientului.




Dozaj si norme de siguranta

Tinctura (1:5): 30-40 de picaturi, de trei ori pe zi.
Decoctul: se pune o lingurita de ta uscata in 225 ml de apa. Se fierbe 10-l5 minute si se lasa la infuzat inca o jumatate de ora. Se iau 110 ml de pana la trei ori pe zi.
Norme de siguranta: in literatura traditionala ayurvedica, se relateaza ca dozele mari de guduchi proaca constipatie. intr-un studiu pe oameni, pacientii cu diabet care au luat aceasta ta au avut usoare cresteri ale enzimelor ficatului.
Interactiuni ta/medicament: s-a aratat ca guduchi protejeaza Soarecii impotriva reprimarii maduvei oaselor procate de medicamentul chemoterapeutic ciclofosfamida.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene




Denumirea botanica: Panax quinquefolius. Familia: Araliaceae. Denumiri comune: sang, seng. Gustul/energia: dulce, amar, usor racoros si umeda. Par [...]
Denumirea botanica: Canoderma lucidum. Familia: Ganodermataceae. Denumiri comune: ganoderma, ling zhi (denumire chinezeasca). Gustul/energia: amarui, [...]
Denumirea botanica: Schisandra chinensis. Familia: Magnoliaceae. Denumiri comune: wu wei zi (denumire chinezeasca), gomishi (denumire japoneza), omij [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile