eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Eleuthero

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire



Denumirea botanica: Eleutherococcus senticosus (sinonim:


Acanthopanax senticosus).

Familia: Araliaceae.
Denumiri comune: ci wu jia (denumirea chinezeasca), ginseng
siberian, ezoukogi (denumirea japoneza).


Gustul/energia: dulce, usor amarui, usor cald.

Partile folosite: radacina si scoarta tulpinii.
Locatia/cultivarea: eleuthero creste in intreaga Siberie, China,
Coreea si nordul Japoniei.


Evaluarea sigurantei: ***.

Proprietati: adaptogen, anticolesterolemic, antioxidant, tonic imunitar.
Constituenti: constituentii activi sunt un grup de componenti cunoscuti ca eleutheroside de la A pana la G.


Istoric/etnobotanica

Utilizarea istorica a eleuthero in medicina chinezeasca este mai mult decat putin confuza. Acesta, impreuna cu numeroase alte te, e cunoscut ca wu jia (cinci frunze). Inclus in acest grup e ceea ce este astazi numit ci wu jia (E. senticosis) si wu jia pi (numeroase specii de Acanthopanax, mai ales A. gracistylis, precum si o ta total neinrudita, Periploca sepium).
Spre deosebire de speciile Eleutherococcus si indeaproape inruditul Acanthopanax, Periploca sepium are un insemnat potential pentru toxicitate ( sectiunea privind normele de siguranta). Din cauza confuziei, aceste te au o folosinta foarte limitata in medicina traditionala chineza. Toate aceste te sunt folosite pentru tratarea persoanelor cu boli "reci" si "umede". Bolile reci sunt spasmodice, iar umezeala se coreleaza cu inflamatia si edemul.In Ben Cao Gang Mu (1593) al lui Li Shizhen, el facea diferenta intre tele wu jia diferite si afirma ca cea cu cinci frunze pe aceeasi tulpina care creste in Han Zhong si Yuan Ju e de cea mai buna calitate. Se crede ca aceasta este aceea pe care noi o numim astazi ci wu jia. El recomanda folosirea ei pentru persoanele cu hernii, paralizie, tendoane si ligamente slabe. in continuare, el declara ca folosirea pe termen lung a tei face pe cineva sa se simta fericit si viguros si ajuta la intarzierea imbatranirii.
Cea mai obisnuita forma de folosire a acestei te in China antica a fost sub forma de vin. De obicei, era amestecata cu alte
te precum yuan zhi (radacina de Polygala), radacina de lycium, mu gua (fruct de Chaenomelis) si niuxi (radacina de Achyranthes) ca tonic pentru extenuare, artrita si dureri ale partii inferioare a spatelui.




Utilizari moderne

Eleuthero este folosit in China pentru a intari qi-ul, precum si splina si rinichii din medicina chinezeasca. Splina din medicina chinezeasca este foarte diferita de organul cunoscut drept splina in Occident. in medicina traditionala chineza, splina separa "purul" de "impur". Aceasta se leaga de capacitatea de a extrage nutrientii sau "grauntele qi" din hrana. Simptomele deficientei de qi a splinei includ extenuarea, apatia, diareea cronica de rang scazut, lipsa apetitului si balonarea abdominala. Folosirea acestei te, de obicei impreuna cu te medicinale digestive si alte te tonice mai puternice, ajuta la alinarea acestor simptome.
Ca adaptogen, eleuthero e usor si este in egala masura potrivit pentru barbati si femei, tineri si varstnici. E improbabil sa provoace suprastimulare si poate fi luat de-a lungul unor perioade indelungate de timp.In studiile clinice, s-a aratat ca aceasta ta ajuta la alinarea simptomelor anghinei si scade nivelurile colesterolului LDL si ale trigliceridei. Ea relaxeaza arterele si poate fi folosita pentru tratarea hipertensiunii "de halat alb" (induse de stres) atunci cand este combinata cu talpa-gastei si floarea de crizantema.
Eleuthero intareste de asemenea sistemul imunitar, iar folosirea regulata va reduce incidenta racelilor si altor maladii infectioa-se comune. Pacientii cu cancer care fac chemoterapie si radioterapie dezvolta adesea reprimarea maduvei oaselor si li se micsoreaza numarul globulelor albe din sange. intr-un studiu clinic, eleuthero a fost capabil sa contracareze aceste stari la cei mai multi pacienti.
Atletii pot beneficia din folosirea eleuthero. Acesta sporeste rezistenta si vigoarea, sporeste activitatea mitocondriala, grabeste recuperarea si previne epuizarea sistemului imunitar datorita antrenamentului excesiv. Poate fi combinat cu cordyceps, rhodiola sau schisandra pentru sporirea performantei atletice si pentru imbunatatirea agerimii si functiei cognitive sub stres sever sau cand se lucreaza timp indelungat. Medicii cu deplasari lungi care dorm putin, cei cu profesii care necesita deplasari frecvente si studentii care "trag toata noaptea" se vor simti, dupa toate probabilitatile, mai bine, vor lucra mai bine si se vor reface mai rapid daca folosesc aceste te adaptogene tonice.In experienta mea clinica, eu folosesc eleuthero pentru persoanele foarte stresate de tip A care lucreaza ore indelungate, nu beneficiaza in mod adecvat de somn sau hrana si au ca motto "Munceste din greu, joaca din greu si nu dormi mai deloc". Acesta actioneaza ca un nervin pentru a imbunatati calitatea somnului si previne trezirea pe timpul noptii. il folosesc, de asemenea, pentru pacientii cu tulburarea deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), sindromul oboselii cronice imunodeficiente, jet lag si extenuare suprarenala.


Dozaj si norme de siguranta

Tinctura (1:4): 60-l00 de picaturi, de trei sau de patru ori pe zi.
Decoctul: se pun una-doua lingurite de pudra de radacina uscata in 0,35-0,45 I de apa. Se fierbe incet timp de 20-30 de minute si se lasa la infuzat o ora. Se iau pana la trei cesti pe zi.


Extractul fluid (1:1): 20-40 de picaturi de trei ori pe zi.
Norme de siguranta: in cazuri rare, eleuthero poate cauza suprastimulare la persoanele sensibile. in trecut, eleuthero era frecvent contrafacut cu Periploca sepium. Ingerarea de P. sepium a fost implicata in numeroase raporturi de toxicitate considerate initial ca fiind provocate de catre eleuthero. P. sepium contine glicozide cardiace care pot interactiona cu medicatiile cardiace precum digoxin (Lanoxin). Este de asemenea posibil ca "adevaratul" eleuthero sa poata interactiona cu aceste medicatii. Exista, de asemenea, o relatare de androgenizare neonatala (un copil nascut cu par excesiv) care a fost, dupa toate probabilitatile, provocata de ingerarea de P. sepium in timpul sarcinii. Asigurati-va ca orice produs cu eleuthero provine de la o companie cu reputatie si ca este autentificat botanic, pentru a evita ingerarea de P. sepium in ne-cunostinta de cauza.
Interactiuni ta/medicament: exista relatari ale interactiunii eleuthero cu digoxin. Este neclar daca substanta care a provocat interactiunea a fost eleuthero sau falsificatorul P. sepium. Deoarece e posibil ca ambele substante sa poata interactiona cu digoxin, evitati folosirea simultana. Folosirea lui eleuthero impreuna cu antibioticele din clasa


micinelor le sporeste eficacitatea.

Studii selectate ale cercetarii
Effects of Siberian Ginseng (Eleutherococcus senticosus) on Elderly Quality of Life: A Randomized Clinical Trial (Efectele gin-sengului siberian asupra calitatii vietii varstnicilor: un studiu clinic randomizat) (Cicero et al., 2004).
Acesta este un studiu fascinant, intrucat foloseste un grup de pacienti varstnici care au tensiune sanguina ridicata si iau medica-tia cardiaca digoxin ( mai sus "Interactiuni ta/medicament"). Rezultatele nu arata interactiuni ta/medicament si imbunatatiri in statutul mental si energia pacientilor dupa patru saptamani de folosinta.
Effects of Eleutherococcus on Short-Term Memory and Visual Perception in Healthy Humans (Efectele Eleutherococcus asupra memoriei de scurta durata si a perceptiei vizuale la persoane sanatoase) (Arushanian et al., 2003).
Ingerarea unui extract fluid de eleuthero imbunatateste memoria de scurta durata si sporeste deopotriva sensibilitatea si perceptia vizuala. S-a relatat ca persoanele nervoase, slabe, care sunt extrem de sensibile la stres, au at un efect mai pronuntat.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene




Denumirea botanica: Polygonum multiflorum. Familia: Polygonaceae. Denumiri comune: fo-ti, seikasku (denumirea japoneza), floare de lana28, hasuo (den [...]
Denumirea botanica: Withania somnifera. Familia: Solanaceae. Denumiri comune: winter cherry, asgandh (in limba hindi). Gustul/energia: amaruie, calda [...]
Denumirea botanica: Tinospora cordifolia. Familia: Menispermaceae. Denumiri comune: tinospora indiana, heart-leaved moonseed. Gustul/energia: amar, [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile