eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Cordyceps

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
Denumirea botanica: Cordyceps sinensis. Familia: Clavicipitaceae.
Denumiri comune: dong chong xia cao (in chineza inseamna "insecta iarna, ta vara"), ciuperca-omida chinezeasca Gustul/energia: dulce, usor iute, calda, umeda. Partea folosita: ciuperca.
Locatia/cultivarea: Cordyceps fungus este culeasa din natura in pasunile alpine de la poalele muntilor Himalaya din Tibet si Bhutan. in stare salbatica, cordyceps este destul de rara si se recolteaza excesiv datorita sporitei sale popularitati. in Parcul National Jigme Dorji din Bhutan, localnicii, impreuna cu braconierii tibetani, cauta cu inrsunare ciuperca, primejduindu-i supravietuirea si pradand mediul.
Cordycepsul tibetan (x/ zang) este de cea mai buna calitate si se culege in iulie. Cordycepsul qing hai e cules in iunie. Este mai mic decat varietatea tibetana si oarecum mai putin activ. Cordycepsul sichuan e cea mai mica varietate. Este brun (celelalte sunt galben-auriu) si cea mai putin eficace varietate a ciu-percilor-omida. Micelia ciupercilor se dezvolta cu usurinta in boabe de soia fierte si este cultivata in scop comercial. Datorita factorilor de mediu si extremei raritati a ciupercilor salbatice (de obicei, se vinde cu 2 000, pana la 3 000 de dolari kilogramul), numai C. sinensis sau C. mycelia vor fi folosite. Evaluarea sigurantei: +* V2.
Proprietati: adaptogen, antiasmatic, antileucemic, antioxidant, hepatoprotector, hipocolesterolemic (scade nilurile ridicate ale colesterolului), amfoteric al sistemului imunitar, nefropro-tector si sedativ.
Constituenti: ciuperca de cordyceps contine polizaharide imu-nostimulatoare (galactomannine, acid cordycepic), aminoacizi, acizi grasi, poliamine si ecdysteroni.


Istoric/etnobotanica

Datorita raritatii sale, cordycepsul era rezervat pentru folosinta imparatului si familiei regale in China antica.
Era utilizat ca umplutura intr-o rata care era coapta in spuza. Carnea de rata infuzata cu ciuperci era considerata nu doar o delicatesa, ci se credea ca reda vigoarea, previne boala si promoaza longevitatea. Cordyceps este de asemenea gatit in supe tonice impreuna cu carne de porc, pui si peste. Gatit impreuna cu carne de porc, era folosit pentru a trata dependenta de opiu si otravirea, de asemenea anemia si impotenta. Gatit intr-o supa cu carne de porc si pui, el ajuta la intarirea si hranirea persoanelor in convalescenta dupa tuberculoza, pneumonie si alte boli epuizante.In Tibet, aceasta ciuperca este cunoscuta ca yartsa gunbu. A fost folosita ca tonic pentru mai bine de cinci sute de ani. in medicina tibetana, cordyceps este folosit pentru persoanele cu probleme de rinichi si inima, precum si pentru a spori virilitatea masculina, in Japonia este cunoscut ca tochukasokin si e folosit pentru persoanele cu impotenta si dureri ale coapselor si genunchilor.


Utilizari moderne

Ciupercile de cordyceps colonizeaza larle (omizile) molii-lor-fantoma din genul Thitarodes. Dupa ce infecteaza in totalitate si devoreaza insecta gazda, ciuperca da nastere unei tulpini, care elibereaza spori pentru a reincepe procesul. Ramasitele omizii si corpul fructificator (ciuperca) sunt cele culese pentru folosire. Ele sunt curatate si uscate cu grija, iar dupa ce sunt gatite, au o aroma de ciuperca fara nici o urma din insecta originala.In medicina traditionala chinezeasca, cordyceps a fost folosit din 1730 sau chiar mai timpuriu. Prima mentionare a acestei te in literatura medicala chinezeasca este in Ben Cao Cong Xin [Noua Compilatie a Materiei Medica) al lui Wu Yi Luo, scrisa in 1757. Totusi, un preot iezuit scria in 1736 ca medicii imparatului foloseau cu succes aceasta ciuperca pentru a-l trata pe imparat de o boala al carei nume nu este pomenit.In prezent, cordyceps este folosit pentru a trata deficienta in yin si yang a rinichilor, determinata de efort fizic excesiv sau de boala cronica. in medicina chinezeasca, rinichii depoziteaza jing (esenta vietii) si controleaza nu numai meolismul fluid (impreuna cu splina si plamanii din medicina traditionala chineza), ci si functionarea sexuala sanatoasa, sanatatea oaselor si auzul. Aceasta ta este folosita pentru tratarea infertilitatii deopotriva la barbati si femei, precum si a impotentei, urinarii frecnte, transpiratiei nocturne, ametelii, tiuitului urechilor si extenuarii. De asemenea, este folosita pentru a intari functia respiratorie in cazuri de plamani uscati cu tuse cronica. in plus, s-au demonstrat beneficii in tratarea hemoptiziei (expectoratia cu sange) si a tuberculozei.In 1993, doi atleti chinezi neclasificati au spart recordurile mondiale la competitiile de inot, iar alergatoarele chineze au castigat sase din noua intalniri pe pista la campionatele mondiale din Germania. in completare la regimurile de antrenament normal, toti acesti atleti au luat cordyceps si au atribuit acestuia mult din succesul lor.
Studiile pe animale, pe oameni si in vitro confirma faptul ca aceasta ciuperca sporeste capacitatea aerobica si rezerle de energie celulara, reduce consumul miocardic (al muschiului inimii) de oxigen, scade nilurile colesterolului, previne deteriorarea celulelor provocata de radicali liberi si normalizeaza functia imunitara. in studiile pe oameni, s-a descoperit ca cordycepsul previne imunosupresia si ajuta la refacerea activitatii celulelor macrofage si natural ucigase (NK). intr-un studiu, ea a ajutat la reducerea marimii tumorilor la 50% din pacienti. Deoarece aceasta ciuperca este un amfoteric imunitar, ea are de asemenea beneficii pentru persoanele cu astm alergic, guturai, maladia lui Berger (o boala autoimuna a rinichilor) si glomerulonefrite (o boala auto-imuna a rinichilor).
Eu folosesc frecnt cordycepsul ca tonic al rinichilor la persoanele cu boli degenerati de rinichi. Dupa cum s-a aratat anterior, are beneficii pentru persoanele cu glomerulonefrite si maladia lui Berger, precum si in nefritele cronice cu degenerare. Eu combin cordycepsul cu samanta de urzica (Unica dioica), rehmannia prelucrata, dang shen (Salvia miltiorrhiza) si mici cantitati de radacina de rubarba.
S-a constatat, de asemenea, ca cordycepsul imbunatateste functionarea plamanilor si simptomele bronsitelor cronice. Dozaj si norme de siguranta
Tinctura (1:4, 1:5): 20 pana la 40 de picaturi, de pana la trei ori pe zi.
Decoctul: se pun Va la ½ lingurita de miceliu pudra sau ciuperca zdrobita in 280 ml de apa. Se fierbe 15 minute si se lasa la infuzat o ora. Se ia o ceasca sau doua pe zi.


Norme de siguranta: cantitatile excesi de cordyceps pot slabi functionarea sistemului imunitar, dupa cum poate provoca edem, anxietate si dureri de cap.
Numerosi micologi (oameni de stiinta care studiaza ciupercile) sunt ingrijorati cu privire la persoanele care consuma in intregime ciupercile cordyceps importate din Asia. in forma naturala salbatica, cordycepsul creste pe omizi. Este posibil ca organisme contaminate (mucegai si bacterii) sa fie asociate acestui produs. Cordycepsul este de asemenea cultivat, iar miceliul este crescut pe boabe (in primul rand de orez si soia). Credem ca acesta e un mod mai sigur de a lua aceasta ciuperca. Interactiuni ta/medicament: unele carti recomanda evitarea cordycepsului de catre persoanele care iau medicamente imunosupresi precum ciclosporina (folosita pentru a preni respingerea transtului de organ), deoarece poate I stanjeni efectele medicamentului. intr-un studiu placebo-controlat din 1995, la saizeci si noua de persoane care au facut transturi de rinichi li s-a administrat cordyceps impreuna cu medicamentul farmaceutic cefalosporina. Nu numai ca cordycepsul nu a stanjenit ciclopesporina, ci a ajutat la prenirea efectelor secundare nefrotoxice (toxice pentru celulele rinichilor) ale medicamentului. Alte studii au descoperit ca cordyceps ajuta la prenirea efectelor secundare nefrotoxice ale amikacin sulfatului, prednisonului si gentamicinei.


Studii selectate ale cercetarii

Effect of Cordyceps sinensis on the Thl/Th2 Cytokines in Patient with Condyloma Acuminatum [Efectul lui Cordyceps sinensis asupra citokinelor Th1/Th2 la pacientii cu Condyloma acuminatum) (Gao, Wu si He, 2000).
Au fost studiate doua grupuri de pacienti cu rucozitati nerice, un grup de control si un al doilea grup caruia i s-a administrat cordyceps. Au fost rificate nilurile sanguine ale interleukinei 2 si interleukinei 10, iar la cei care au luat cordyceps, nilurile interleukinei 2 au sporit, iar nilurile interleukinei 10 au scazut. Conform autorilor, aceasta arata ca cordycepsul intensifica raspunsul imunitar Th1 la pacientii cu rucozitati nerice si reduce recurenta.
Effect of Cordyceps sinensis on T-lymphocyte Subsets in Chronic Renal Failure (Efectul lui Cordyceps sinensis asupra sub-seturilor de limfocite 1 in insuficienta renala cronica) (Guan, Hu si Hou, 1992).

Dintr-un grup de douazeci si opt de pacienti cu insuficienta renala cronica, la douazeci si trei li s-au administrat trei pana la cinci grame de cordyceps pe zi, iar cinci nu au primit deloc cordyceps. Grupul caruia i s-a administrat cordyceps si-a imbunatatit functia renala si imunitara.Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

loading...


Denumirea botanica: Codonopsis pilosula, C. tangshen. Familia: Campanulaceae. Denumiri comune: codonopsis, clopotel asiatic27, tojin (denumirea japon [...]
Denumirea botanica: Withania somnifera. Familia: Solanaceae. Denumiri comune: winter cherry, asgandh (in limba hindi). Gustul/energia: amaruie, calda [...]
Denumirea botanica: Asparagus racemosus. Familia: Liliaceae (familia crinului). Denumiri comune: shatamuli, radacina de asparagus indian Gustul/en [...]


Copyright © 2010 - 2018 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre lista plantelor adaptogene

Advertisements


Alte sectiuni


loading...

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile