eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Plante medicinale complementare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante medicinale » plante medicinale complementare

Sunatoarea


Denumirea botanica: Hypericum perforatum.


Partea folosita: varful inflorit.

Sunatoarea a devenit cunoscuta drept "ta depresiei". E regreil, deoarece, desi este folositoare pentru unele tipuri de depresie, are o gama mult mai larga de utilizari. Afirmand ca sunatoarea este "ta depresiei", ca palmierul pitic e "ta prostatei" sau ca black cohosh este "ta menopauzei", este bine pentru companiile care vand aceste te, insa aduce un mare deserciu tei si publicului.
Fiecare ta are o personalitate - o gama de utilizari, actiuni si insusiri specifice - care o face adecvata, sau nu, pentru fiecare persoana. Adevarata medicina fitoterapeutica foloseste diete, te si schimbari ale modului de ata pentru prevenirea bolilor, alinarea simptomelor si sporirea functionarii fiziologice normale. intr-adevar, cunoasterea scopului si functiei fiecarei te permite practicianului sa isi puna cu finete in acord recomandarile pentru a se potri fiecarui distinct si unic pacient. Cred ca veti obtine cele mai bune rezultate atunci cand veti trata pacientul mai degraba decat boala.

Cand aplicam acest concept la sunatoare, descoperim ca ta a fost folosita din timpul vechilor greci pentru tratarea maladiilor sistemului nervos. in vechile tratate despre ierburi, este recomandata pentru "suparari nervoase", melancolie, dureri ale nerlor si amorteala. in practica clinica moderna, fitoterapeutii inca folosesc minunata ta pentru toate aceste maladii si pentru multe altele. Cand am inceput sa invat despre te, la sfarsitul anilor '60, am fost instruit ca sunatoarea era eficace nu atat de mult pentru depresie, cat pentru dureri ale nerlor si vatamari ale acestora. Este folosita oral si local (preparatul pentru uz local e cunoscut drept ulei de hypericum) pentru persoane cu paralizie Bell (paralizie a nervului facial), neuralgie trigeminala, sindromul tunelului carpial, trauma ranirilor la cap, vulvodinie (durere vagi-nala), durerea nervului periferic, durerea membrului-fantoma, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si raniri ale unui tesut care contine abundenta de ner precum degetele, sira spinarii, mameloanele sau genitalele. Uleiul de hypericum este de asemenea utilizat local pentru persoanele cu arsuri de gradul I, contuzii dureroase, rupturi de muschi, muscaturi de insecte, taieturi si raniri prin intepare dureroase.
Sunatoarea a fost folosita pentru melancolie, care pentru vechii greci insemna ca o persoana are un exces de bila neagra. Aceasta determina oboseala, letargie, indigestie, o infatisare intunecata cu un sentiment de tulburare emotionala si apatie. in mare masura, aceasta descrie tipul de depresie pentru care sunatoarea este cea mai eficace - depresie usoara la moderata, cu o dispozitie acida si cu un "stomac acid". Ganditi-va la Mr. Scrooge din A Christmas Carol. El merge la lucru in fiecare zi, mananca, se preface, insa nu are bucurie in ata. Ganditi-va la aceasta ta ca fiind folositoare pentru persoanele care sunt in intuneric, ducand o ata stearsa. Ea deschide "fereastra emotionala" si lasa sa intre lumina soarelui.
Dupa cum am aratat in monografia roinitei, combinatia acestei te cu sunatoarea e foarte eficace pentru persoanele cu tulburare afectiva anotimpuala, care este provocata de lipsa luminii soarelui.
Sunatoarea poate fi utilizata de asemenea impreuna cu rozmarin si ta primula de seara (ta, nu uleiul), pentru depresii biliare sau hepatice. Acest tip de depresie este sinonim cu descrierea melancoliei, facuta anterior.

Dozaj si norme de siguranta
Tinctura (1:2 sau 1:5): 40-60 de picaturi, de trei pana la de patru ori pe zi.
Ceai: se pun doua lingurite de flori/muguri in 225 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat 30-40 de minute. Se iau 110 ml, de trei, pana la patru ori pe zi.
Capsulele: se ia o capsula continand 350 mg de extract standardizat de trei ori pe zi.
Evaluarea sigurantei: ***.
Norme de siguranta: s-a aratat ca, in doze mari, aceasta ta provoaca sensibilitate la lumina soarelui la vaci si in cateva cazuri, de asemenea, la oameni. Unele persoane au sugerat folosirea uleiului de hypericum ca paravan solar. Este o idee proasta, deoarece acesta poate spori sensibilitatea la soare si provoca arsuri de soare grave.
Interactiuni ta/medicament: sunatoarea este bine cunoscuta pentru intensificarea detoxifierii ficatului, care reduce nivelurile din sange a numeroase medicatii. Nu luati sunatoare impreuna cu warfarin (coumadin), digoxin, cu inhibitori ai proteazei, cu medicamente impotriva respingerii transtului de organe precum ciclosporina sau cu agenti chemo-terapeutici precum irinotecan. Manifestati precautie atunci cand luati aceasta ta impreuna cu pilule contraceptive. Folositi sunatoarea numai impreuna cu antidepresii cunoscuti drept inhibitori ai absorbtiei selective a serotoninei (SSRI43) si numai sub supravegherea unui medic.

Sunatoarea este disponibila intr-un extract cu nivel scazut de hyperforin care arata putin, in cazul in care arata, capacitatea de a intensifica meolismul medicamentelor. Capacitatea de a stimula caile cytochromului (C4P3A4, CYP2D6, 2ZPE1) este dependenta de doza, iar folosirea traditionala a acestei te intr-o reteta cu numeroase alte te este potrita pentru a reduce de asemenea posibilitatea interactiunii medicamentelor.



Alte materiale medicale despre: plante medicinale complementare

Denumirea botanica: Passiflora incarnata. Partea folosita: planta. Floarea pasiunii este o planta nervina, sedativa, antispas-modica si anxiolitica. [...]
Denumirea botanica: Albizia julibrissin. Partea folosita: scoarta. Arborele de matase este denumit ne huan pi in medicina chinezeasca, ceea ce insea [...]
Denumirea botanica: Hypericum perforatum. Partea folosita: varful inflorit. Sunatoarea a devenit cunoscuta drept 'planta depresiei\". E regretabil, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre plante medicinale complementare

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile