eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor prin plante

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » tratarea bolilor prin plante

Steregoaie


STEREGOAIE

Veratrum album Fam. Liliaceae.

In traditia populara: se folosea peste tot ca insecticid.

Pentru scabie sau diferite eczeme se fierbeau radacinile, zeama se tinea 2 zile sa dospeasca, apoi se ungeau locurile afect 414b19e ate.

Se mai facea alifie cu pucioasa sau se fierbeau in zer.

Radacina pisata marunt si amestecata cu malai se folosea ca otrava pentru soareci si sobolani.

Graunte de cucuruz fierte cu stirigoaie se dadeau pasarilor care stricau culturile.

Compozitie chimica: rizomul si radacina contin alcaloizi specifici 1,2-l,6 iar in radacini 0,6-l,3% (protoveratrina, veratramina, etc). Alcaloizii se gasesc combinati cu acidul chelidonic si veratric, pe langa care se mai gasesc aczii: acetic, butiric, alfa-metil-butiric, tiglic, angelic. Mai contine ulei gras, rezine si amidon. Se gasesc cristalizati sau amorfi. Cei amorfi sub forma de esteri cum sunt: germidina si germitrina. Unii dintre cei cristalizati pot fi sub forma de esteri de exemplu germina, iar prin hidroliza blanda se obtine alcaloidul secundar proto-veratridina, iar prin hidroliza energica se obtine germina. Ambii sunt fiziologic activi. Mai sunt: jervina, rubijervina. Alti alcaloizi: veratramina si glicozida acesteia veratrozina.

Veracevina este intrebuintata terapeutic. Mai face parte proto-verina, germina, verina, sinaina si rubi-verina. Prin toxicitate este daunatoare pasunilor. Dupa inflorire toxicitatea scade iar la ta uscata dispare cu desavarsire.

Actiune farmaceutica: este cu gustul foarte iute si excita secretiile gastrice si biliare, expectorant, antiparazitar extern. Fiind o ta toxica se foloseste numai sub supraveghere medicala. Este toxica si iritanta pentru mucoasa. Sub forma de pulbere rizomii si radacinile se intrebuinteaza mai mult in medicina veterinara. Sub forma de extracte se intrebuinteaza ca parazicid. Alcaloizii esteri sunt hipotensivi vasodilatatori, depresori cardiaci si respiratori.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: eczeme, hipertensiune arteriala, rani, toxicoza gravidelor.

Se foloseste numai sub supraveghere medicala!

Se fac doar preparate galenice in farmacie. In cazul intoxicatiei: spalaturi stomacale, carbune vegetal.




Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor prin plante

1. Dispepsie atonică: a se vedea Dispepsii. 2. Iritaţie gastrică: alge roşii, coada-şoricelului, coriandru, răşină de frasin, ghinţură, ienu [...]
armurariu, cerenţel, chiparos, coada-calului, coada-racului, cornul-secarei, creţişoară, dintele-dracului, drob, rădăcină de fragi, Hamamelis v [...]
anghinare, arbore de Chili, armurariu, asmăţui, brusture, busuiocul-cerbilor, castan sălbatic, călbază, cânepa-codrului, ceai de Java, cicoare, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor prin plante

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile