eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Studierea plantelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » studierea plantelor

Urzica


Urzica
Partile utilizate: frunzele, ta intreaga, radacina, semintele.
Principalii constituenti: acizii galic si formic, tanin, clorofila, fier, sulf, siliciu, calciu, amoniac, mucilagiu, sodiu, potasiu, mangan, clor, provitamina A.
Proprietati (curata, asaneaza, dizolva): tonic, astringent, vasoconstrictor, hemostatic, antianemic, antirahitic, depurativ, antiinfectios, antireumatismal, diuretic, eliminator al acidului uric, drenor hepatic, antidiareic, stomahic, galactogen, revulsiv (flagelarea corpului sau a unei parti a acestuia cu un manunchi de urzici in reumatisme, apoplexie, paralizii).


Indicatii: Uz intern:

hemoragii, hemoptizii, hematemeze, metroragii, hematurii, epistaxis, hemofilii, anemie, rahitism, slabiciune generala, tuberculoza, dermatoze, urticare, arsuri, menopauza, reumatism gutos si cronic, nefrita, ulcere gastrice si intestinale (cu utilizare indelungata), litiaza biliara, icter, diaree, flatulente, enterita mucomembranoasa [Oudar], enurezia copiilor. Uz extern:
cancere, tumori, ingrijirea parului, afte, infectii bucofaringiene, stomatita smantanoasa (ciuperca).
Modul de folosire: Uz intern:
- infuzie din 50 g frunze si radacini la 1 litru de apa, se fierbe 3 minute, se lasa 20 minute sa infuzeze si se bea la discretie ca depurativ, antireumatismal, antidiareic.
- suc proaspat: 100 - 125 ml pe zi, in trei doze, ca hemostatic, vasoconstrictor;


- extract fluid: 2 - 4 lingurite pe zi;

- decoct din 50 g de radacina taiata sau din ta intreaga la 1 litru de apa, se fierbe 10 minute si se bea in 24 de ore, intre mese, antireumatismal;
- sirop: 30 - 60 g pe zi, obtinut din 250 ml suc de ta si 250 g zahar care se fierb pana la consistenta siropului;
- decoct dintr-un amestec de radacini de urzica, de ienupar, de cimbrisor si de patlagea, se bea fierbinte, de mai multe ori pe zi, cu inghitituri mici, recomandat in afectiuni ale tubului digestiv si ale aparatului respirator, mai ales ulcer gastric si intestinal;
- chifle din 60 g faina de secara si 15 g seminte de urzica pisate, se framanta o coca cu apa si miere, se fac sase chifle si se coc; se recomanda cate o chifla in fiecare seara, timp de 15 - 20 zile, contra enureziei.




Uz extern:

- lotiune tonica din radacini fierte in otet, contra caderii parului;
- macerat din 50 g radacini de urzica, 50 g rozmarin si 1 litru de rachiu, folosit la frictionarea pielii capului, actiaza cresterea parului;
- decoct din frunze si radacini de urzica, radacini de brusture, cimbrisor, impotriva caderii parului [Orthia];
- suc proaspat de urzica, aplicat pe un tampon de vata, contra epistaxisului;
- decoct concentrat dintr-o mana de te intregi la o jumatate de litru de apa, se fierbe 30 minute si se foloseste in gargare si spalari ale gurii contra stomatitelor, aftelor, infectiilor bucofaringiene.
N.B. Urzica este si un foarte bun aliment; frunzele tinere sunt revitalizante, se amesteca cu frunzele de salata, rdeturi, in ciorbe; se prepara ca spanacul.


Galerie de imagini si poze medicale: urzica


imagine cu urzicaimagine cu urzica imagini urzicaimagini urzica poza despre urzicapoza despre urzica


Alte materiale medicale despre: studierea plantelor




Urzica are un puternic efect depurativ, fiind calmant in guta, reumatism si diabet Cu urzica uscata si maruntita se pot condimenta mancaru [...]
Partile utilizate: rizomul. Principalii constituenti: ulei gras, rasina, polipodina, taninuri, saponine. Proprietati: laxativ usor (pentru copii), a [...]
Spre deosebire de celelalte specii de urzica, aceasta nu inteapa. Partile utilizate: frunzele si florile. Principalii constituenti: acid galic, saru [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre studierea plantelor

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile