eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fitoterapia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia

Helioterapia


"Cea mai puternica influenta care se exercita asupra destinului OMULUI este aceea a SOARELUI, in primul rand. Apoi, vin etele cele mai apropiate de Pamant sau cele care sunt la ascendent, deasupra orizontului in momentul nasterii" arata Edgar Cayce in Lectura 3744-3. Divinizarea Soarelui de catre unele popoare antice si chiar si contemporane nu este intamplatoare caci asa cum arata Camille Flamarion 'tot ce merge, respira si traieste pe binecuvantata noastra eta este un copil al Soarelui". Soarele este sursa de energie, de lumina, de caldura si prin aceasta da viata, creaza sanatate si vitalitate. "Soarele, aerul si apa reprezinta nu numai niste foarte importanti actori naturali de cura, arata Arcadie Percek, ci si adevarati alpi de rezistenta ai terapiei naturiste".
"Din punct de vedere astrologie, sustine Edgar Cayce in Lectura 2608-l, in sistemul solar caruia ii apartine Pamantul, celelalte corpuri ceresti au o influenta asupra centrilor de control din corpul omenesc, ca SOARELE asupra creierului, LUNA asupra sexului".
Un studiu facut de revista britanica "Spectrum", sustine ca: "O profunda influenta asupra dispozitiei o au petele solare si schimbarile pe care acestea le provoaca in campurile electromagnetice, ce afecteaza asupra anumitor organe receptoare atat la animale, cat si la oameni. Animalele de pilda, reactioneaza violent la eclipse totale de Soare. S-a descoperit, pe de o parte, ca exista o legatura intre prezenta petelor solare si ritmurile cardiace la persoanele sanatoase, precum si intre prezenta acestor pete si procentul de tromboza coronariana sau ritmul de crestere,la copii. Cultul Soarelui la anumite popoare, poate fi astfel explicat. Iar forta vitala, despre care celebrul C.C.Jung spunea ca este capabila sa influenteze inconstient omul, nu poate fi altceva de-cat fluxul geomagnetic.
La cele spuse mai sus, nu trebuie uitata influenta Soarelui in alternanta anotimpurilor si legat de aceasta modificarile esentile care au loc in ritmurile biologice.
Actiunea binefacatoare a Soarelui asupra sanatatii este cunoscuta inca din antichitate. Plinius cel Batran si Plinius cei Tanar au scris despre ea. Mai mult, oamenii au utilizat-o permanent si in Soare au vazut un zeu sau prieten plin de caldura care, le da lumina, sanatate si vitalitate.
Ca este asa se poate constata si prin faptul ca o serie de mari medici au utilizat din cele mai vechi timpuri si pana astazi Soarele ca mijloc terapeutic. Ca oamenii au inteles locul si rolul Soarelui in viata lor o demonsteaza si aforismele pline de intelepciune pe care le-au creat:
- "Toate bolile se nasc la umbra si se vindeca la Soare", spune un vechi proverb napolitan.
- 'Casa in care nu intra Soarele, intra doctorul" este o maxima bine cunoscuta la noi.
Pamantul nu receptioneaza decat a doua miliarda parte din energia iradiata de Soare si in principal sub forma de radiatii calorice, luminoase .si ultraviolete.
"Lumina este izvorul vietii". Aceasta propozitie a fost spusa si repetata de mii de ori de doctori, biologi si chimisti. Prin lumina, energia universala este asimilata de materia vie, iar aceasta asimilare se efectueaza in cel mai inalt grad in te. Specialistii au demonstrat ca oamenii si animalele o asimileaza intr-un gard mult mai mic si din aceasta cauza hrana lor trebuie sa provina in special din regnul vegetal. Doua lucruri trebuiesc luate in seama in actiunile luminii:
a) rolul razelor violete si ultraviolete - numite si raze cu actiune chimica;
b) si rolul razelor rosii si infrarosii, mai patrunzatoare decat primele, dar care actioneaza mai ales cu efect caloric.
Radiatiile violete si ultraviolete sunt absorbite in cea mai mare parte de stratul epidermic al pielii producand bronzarea acesteia si numai 20-30% din ele sunt cele care depasesc stratul bazai al pielii. Trebuie aratat ca radiatiile ultraviolete produc modificari in tesuturile vii intense si profunde, cu toate ca ele asa cum am aratat n-au o actiune foarte patrunzatoare. Ele ajungand la nivelul clorofilei, si le imprima celulelor vii un nou elan de vitalitate, stimuleaza activitatea miscarilor in protoplasma, a proceselor intracelulare, cat si eliminarea deseurilor toxice acumulate de materia vie.

a) Intensitatea radiatiilor ultraviolete depinde de:


- anotimp (vara sunt mai puternice decat iarna);

- de ora (la amiaza si dupa amiaza sunt mai puternice);
- in functie de mediu. Cu cat suprafetele pe care cad pot actiona ca reflectoare, ele se pot intensifica. Astfel zapada sporeste radiatiile cu 22%, nisipul cu 17% pe cand apa doar cu 5%;
- in functie de puritatea aerului. Poluarea atmosferei micsoreaza mult actiunea lor.


b) Sensibilitatea organismului fata de raze depinde de:

- varsta;
- de sex. Femeile sunt mai sensibile cu 20% decat barbatii;
- de anotimp. Vara corpul fiind mai pregatit, organismul este mai putin sensibil ca iarna si primavara;
- in diverse stari fiziologice. Anumite afectiuni cresc sensibilitatea. De exemplu la femei sensibilitatea este crescuta in timpul menstruatiei. Acelesi lucru se petrece la persoanele hipertensive, nevrotice sau basedovienii;
- de rasele umane. Albii sunt cu mult mai sensibili decat negrii.
Radiatiile rosii si infrarosii au influente multiple asupra organismului uman, asigurand prin energie calorica pe care o dau dezvoltarea proceselor vitale, favorizand functiile meolice, schimburile celulare, conditionand circulatia sanguina si alte procese de baza.
Radiatiile calorice produc asupra corpului o stimulare astfel incat spre periferie sunt indreptate o parte din lichide si pielea se va umple cu broboane de sudoare, care prin evaporare produc un efect racoritor. Reactia nu este numai de a produce frig, ci si de a elimina o parte din toxine, din deseuri existente in diverse locuri ale corpului uman. Trebuie spus ca radiatiile luminoase au efecte complexe asupra omului, determinadu-i sanatatea acestuia. Astfel insuficienta radiatiilor luminoase influenteaza negatisistemul .nervos central, cu repercusiuni asupra comportamentului si chiar a structurii si evolutiei psihice a individului respectiv.
Lumina solara inseamna sanatate si ea conditioneaza direct bioritmul fiecarui om. Baile de soare sunt un tonic cu caracter general, reconfortant, exalta energie fizica si psihica, creaza optimism si bucuria de a trai. Baile de soare se pot face:
a) partiale, doar pe portiunea bolnava;


b) pe intregul corp.

Practic, baile de soare este indicat a se face dimineata si trebuie sa se evite orele de la amiaza cand, radiatiile ultraviolete si calorice sunt foarte puternice. in prima zi se va sta la soare 5 minute pe fata si 5 minute pe spate. Zilnic se va mari durata expunerii. Este bine sa se protejeze capul prin acoperire cu o palarie sau un prosop.

Se pot face bai de soare pe o plaja, la mare, pe malul unui rau, dar si acasa in gradina sau pe un balcon. Prin helioterapie se pot trata:
- rahitism la copii, debilitate fizica, pubertate intarziata, anemii. Baile de soare sunt indicate pentru perioadele de convalescenta;
- pentru stadiile de oboseala, de epuizare fizica si psihica;


- - dupa traumatisme cum ar fi fracturi, rani, operatii;

- reumatism cronic, lumbago, sciatica;
- dispesii de origine nervoasa, stare generala proasta, randament scazut intelectual, dureri de cap, insomnii;
- plagi atone, supuratii cutanate, lupus, stafilococie cutanata (furuncule, acnee);


- tuberculoza osoasa;

- diverse afectiuni ginecologice;


- afectiuni digestive, etc.

Numarul afectiunilor tratate prin helioterapie este foarte mare si este indicat a se face sub directa indrumare a unui medic curant. in finalul acestui modul dorim sa mentionam ca helioterapia trebuie facuta individualizatori functie de cum se manifesta organismul fiecaruia la expunere la Soare. In acest sens trebuie sa se tina seama de: sensibilitatea organismului, de starea lui de sanatate, de varsta si sex, de pregatirea lor pentru a fi expus la Soare. Nu uitati, dupap baie de Soare faceti si una in mare, sau in apa unui rau sau lac, sau daca toate acestea va lipsesc, faceti un dus care sa va racoreasca organismul si sa-l curatati de toxinele eliminate prin sudoare. Totodata va recomandam ca in incaperile in care locuiti sa intre cat mai multa lumina. Daca va construiti o casa sau sa o cumparati, aveti grija ca ea sa aiba ferstre mari si sa fie pozitionata catre Soare.
Cand lucrati in interior,este benefic pentru dsa deschideti cat mai des ferestrele ca sa intre aerul curat si lumina binefacatoare a Soarelui.




Alte materiale medicale despre: Fitoterapia

Folosind aceleasi masuri ca pentru uleiul infuzat la cald, lasati plantele in ulei intr-un recipient inchis ermetic timp de trei saptamani, intr-un lo [...]
Am mai spus si in capitolele anterioare ca pentru a conserva energia, tineretea si sanatatea, pentru a impinge limita de viata cat mai departe este im [...]
Timpul a maturat urmele pasilor de pe treptele stravechilor temple, a estompat si a modelat dupa propriul gust trasaturile sfincsilor din Egipt si Asi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fitoterapia

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile