eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

ANTIBIOTICE Sl CHIMIOTERAPICE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » MEDICAMENTE » antibiotice sl chimioterapice

Sulfamide

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire
Acestea reprezinta o clasa foarte mare de chimioterapice, din care foarte putine sint folosite in practica. Sint bacteriostatice. direct proportional cu posibilitatea de inlocuire a APAB (acid paraaminobenzoic). Sint active asupra cocilor grampozitivi (streptococ, pneu-mococ), cocilor gramnegativi (Neisseria), barililor gram-negativi (dizenteriei si anaerobi).
Sint indicate in tratamentul unor meningite purulente, cu germeni sensibili, in tratamentul infectiilor urinare, al pneumoniilor, al unor infectii digestive (mai rar).
Dupa rapiditatea cu care sulfamidele sint meoli-zate, in functie de timpul de injumatatire, sulfamidele se grupeaza in 3 grupe : acute, subacute (semi-depozit) si lente (depozit).
Absorbtia sulfamidelor este buna, exceptind sulfa-guanidina, ftaililsulfatiazolul (in tubul digestiv). Sulfamidele neabsorbabile, administrate pe cale orala, se elimina prin fecale, iar cele solubile se elimina prin rinichi. Toleranta fata de sulfamide este in general buna, cind sint administrate pe cale orala. Administrate intramuscular sint, in general, mult mai putin tolerate.
Dupa tratamente cu sulfamide se inregistreaza, uneori, reactii adverse, ca : greturi, rsaturi, accidente sanguine (agranulocitoza, anemii hemolitice, anemii aplastice). Sulfamidele pot precipita in rinichi, motiv pentru care este necesar sa se creasca diureza. Sulfamidele-depozit nu dau cristalurie, din cauza cantitatii reduse. Sulfamidele sint alergizante, fiind cauza de eruptii de diferite tipuri (pina la eritemul nodos). Redam numele si modul de administrare a unor sulfamide mai des folosite :

Sulfizoxazolul sau sulfafurazolul este o sulfamida cu mare solubilitate in urina si cu toxicitate redusa, folosita in : afectiuni urologice (cistita, pielita, pielonefrita), genitale (gonoree), meningite (cu pneumococ si cu me-ningococ), pneumopatii acute.
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Neoxazol, fiind prezentat sub forma de comprimate continind 0,500 g, de fiole de 5 ml, continind o solutie injecila 40%, Si de suspensie orala pentru uz pediatric (10 g sulfafurazol in 100 g suspensie).
Tratamentul, la adult, pe cale orala, incepe cu o doza de atac de 3•6 g/zi, apoi cite 1 g la 4 ore ; intramuscular se injecteaza cite o fiola la 6 ore interl. In afectiunile purulente ale meningelui (meningite), se recomanda o doza de 10•12 g/zi.
Doza, la copil, este de 0,05 g/kilocorp/zi, iar doza de intretinere este de 0,02 g la 4•6 ore.

Suljatiazolul este o sulfamida greu tolerata, chiar in administrare pe cale orala. Este folosit astazi extrem de
rar.
Produsul a fost fabricat in tara noastra (Sulfatiazol), dar din 1978 a fost scos din nomenclatorul de medicamente.
Doza, la adult, este de 0,10•0,20 g/kilocorp/zi, repartizata in 6•8 prize ; la copil, doza este de 0,10• 0,20 g/kilocorp/zi.
Solutiile injecile, foarte greu tolerate intramuscular, deoarece sint foarte alcaline, nu se mai folosesc.
Sulfajenazolul este o sulfamida semidepozit, care se absoarbe bine din tubul digestiv. Se concentreaza bine in urina, fiind folosit mai ales pentru tratamentul infectiilor urinare.
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Sulfafenazol, fiind prezentat sub forma de comprimate de 0,500 g.
Doza, la adult, este de 2 g/zi, timp de 2•3 zile, apoi 1 g pe zi inca 7 zile, asigurind pe durata tratamentului o diureza buna.
Sulfametina sau sulfametoxidiazina este o sulfamida-depozit, cu actiune bacteriostatica, superioara altor sul-famide-depozit.
Are urmatoarele indicatii : infectii urinare cu Esch. coli, infectii biliare, afectiuni bacteriene ale tubului digestiv.
Absorbtia digesti este totala. Patrunde bine in tesuturi si in lichidul cefalorahidian (cam 1/3 din cantitatea din singe) ; din aceasta cauza, este folosita cu rezultate bune in tratamentul meningitei cu meningococ.
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Sulfametin, fiind prezentat sub forma de comprimate de 0,5 g si sub forma de suspensie 5% pentru uz pediatric.
Doza, la adult, este de 1,5 g (3 comprimate) in prima zi, apoi cite 0,5 g/zi, timp de 10 zile. La copilul intre 10 si 14 ani, doza este de 1 1/2 comprimate in prima zi. apoi 3/4 comprimat. Este bine tolerata si cu efecte terapeutice apreciabile.

Suljametoxazolul este o sulfamida, care este asociata cu trimetoprim, un chimioterapie foarte activ, formind impreuna produsul denumit cotrimoxazol (Septrin, Bi-septol), medicament cu puternica activitate bacteriostatica si bactericida.
Se absoarbe bine din tubul digestiv, realizind niveluri inalte, care dureaza 8•10 ore. Patrunde bine in lichidul cefalorahidian. Realizeaza prin eliminare pe cale renala, niveluri foarte inalte in urina.
Este folosit in : infectii urinare acute, infectii respiratorii (bronhopneumonii, pneumonii), infectii sistemice (septicemii, febra tifoida), infectii genitale.
Denumirea comerciala a produsului, care se importa in tara noastra, este Biseptol, fiind prezentat sub forma de comprimate, cuprinzind 0,400 g sulfametoxazol + 0,080 g trimetoprim pe comprimat.
Doza, la adult, este de 4 comprimate/zi, repartizate in 2 prize, la 12 ore interl. Durata tratamentului este de 7•14 zile. Doza la copil este de 2 comprimate/zi.


Tetraciclinele. Sint antibiotice cu spectru larg de actiune, care cuprinde germeni grampozitivi si gramne-gativi, rickettsii, amibe. Cele mai cunoscute sint : clorte-traciclina, oxitetraciclina, doxiciclina, tetraciclina. Sint obtinute biologic sau pe cale de semisinteza chimica.
Tetraciclinele au actiune bacteriostatica, fiind active fata de : streptococi, pneumococi, stafilococi, bacteridie carbunoasa, anaerobi, germeni gramnegativi (brucele, shigelle). Sint foarte active si fata de : rickettsii si chla-midii (ornitoza, psittacoza).
Sint indicate pentru tratamentul infectiilor datorite acestor germeni. Absorbtia digesti este buna, iar eliminarea se face in cea mai mare parte pe cale urinara (o parte ca substanta acti). Toleranta digesti este, uneori, slaba.
Cele mai frecvente tulburari din cursul tratamentelor sint cele digestive (greturi, rsaturi, diaree, candi-doze digestive); mai rar, apar accidente alergice. Atentie deosebita trebuie acordata administrarii produsului la femeile gravide, in primele luni de sarcina, deoarece are efecte teratogene.

Ftalilsuljatiazolul este o sulfamida greu solubila, cu absorbtia digesti practic nula. Este folosit (rar) in tratamentul unor afectiuni digestive (cu germeni sensibili la sulfamide, barili dizenteriei etc).
Denumirea comerciala a produsului, fabricat in tara noastra, este Ftalilsulfatiazol, fiind prezentat sub forma de comprimate de 0,500 g.
Doza, la adult, este de 4•6 g/zi, repartizata in prize la 3•4 ore interl; la copil, doza este de 3•4 comprimate/zi.Alte materiale medicale despre: ANTIBIOTICE Sl CHIMIOTERAPICE

loading...


Este un antibiotic de semisinteza cu actiune bacteriostatica si bactericida. Se administreaza pe cale orala. Este foarte bine absorbita pe cale [...]
Regulile de aur ale antibioterapiei 1. Inaintea oricA¤rei antibioterapii trebuie fA¤cute prelevA¤ri de pro-duse patologice pentru determinA¤ri bacte [...]
Este un antibiotic care actioneaza numai asupra micozelor cutanate, deoarece se concentreaza si se elimina in tesuturile bogate in keratina. El este u [...]


Copyright © 2010 - 2018 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre antibiotice sl chimioterapice

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Antiulceroase
  Antivomitive
  Antispastice
  Substituenti (inlocuitori) si fermenti digestivi
  Dezinfectante intestinale
  Antiparazitare si antimicotice
  Laxative purgative
  Antihemoroidale
  Hepatoprotectoare
  Medicatia cailor biliare
  Antibiotice sl chimioterapice
  Medicatia sistemului nervos
  Hormonii
  Medicatia aparatului cardiovascular
  Medicatia bolilor de singe
  Medicatia aparatului respirator
  Medicatia aparatului renal
  Medicatia aparatului genital
  Medicatia aparatului digestiv
  Administrarea medicamentelor
  Antiinflamatoare


  loading...

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile