eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

URGENTE SI PRIMUL AJUTOR

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » urgente si primul ajutor

Primul ajutor in caz de accidente electrice

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Medicina generala

Primul ajutor in caz de accidente electrice

Accidentele datorate curentului electric apar in urma trecerii acestuia prin corpul uman sau datorita producerii unui arc electric. Tesuturile interne ale corpului, umede si sarate, sunt bune conducatoare de electricitate, bariera principala la trecerea curentului venind din partea pielii. Pielea uscata este un bun izolator si prezinta o rezistenta mai mare spre deosebire de pielea umeda. 

Consecintele accidentelor electrice pot fi variate: 

sindroame cardio-vasculare (tulburari de ritm cardiac, colaps, soc etc). De exemplu este suficienta o descarcare cu intensitatea de 10 amperi pentru a produce tulburari de ritm cardiac;  sindroame respiratorii (insuficienta respiratorie, stop respirator, pneumotorax);  sindroame neurologice (convulsii, paralizii, tulburari de comportament);  arsuri (la locurile de intrare/iesire ale curentului si la nivelul mucoaselor etc.)  Uneori aceste sindroame specifice actiunii curentului electric asupra organismului uman pot fi insotite si de patologie asociata de obicei traumatica (fracturi, plagi). 

Primul ajutor in caz de electrocutare

 Conduita de urmat in cazul electrocutarii este dependenta de mai multi factori:  Varsta si afectiunile asociate ale persoanei electrocutate; de exemplu, copin au rezistenta la nivelul tegumentului foarte mica si arsurile sunt mai grave, persoanele in varsta care au afectiuni cardiace sunt mult mai expuse in cazul unui accident;  Timpul scurs pana cand persoana a primit asistenta medicala; reanimarea trebuie intreprinsa cat mai rapid posibil (in primele 5 minute);  Tensiunea si intensitatea curentului electric; un curent de intensitate mare produs de tensiuni inalte poate carboniza tesuturile in locurile unde rezistenta este cea mai mare;  Gradul de umiditate in mediul inconjurator, acesta fiind un bun conducator de electricitate.  Este obligatoriu ca orice manevra de prim ajutor sa fie precedata de intreruperea sursei de curent, nerespectarea acestei cerinte prezentand risc vital pentru salvator. Cand acest lucru este imposibil, victima trebuie indepartata cu ajutorul unui lemn, avand grija sa punem sub propriile picioare un obiect uscat.  Dupa aceea se urmeaza una dintre variante:  Daca pacientul este constient: se pozitioneaza pe o parte, se inveleste cu o patura sau cu folia termoizolanta din trusa de prim-ajutor, se panseaza steril arsurile cutanate si se imobilizeaza fracturile dupa care se transporta la cea mai apropiata unitate spitaliceasca pentru evaluare si continuarea terapiei;  Daca pacientul este inconstient si prezinta lipsa respiratiei spontane si a pulsului la carotide se incepe resuscitarea cardio-respiratorie: masaj cardiac extern si respiratie gura la gura (5 compresii pe torace alternativ cu 2 respiratii gura la gura), care nu se va intrerupe pana la sosirea unui echipaj dotat cu echipament corespunzator pentru sustinerea functiilor vitale (ambulanta de reanimare). Daca pacientul prezinta respiratie spontana si puls, se pozitioneaza pe o parte sau in pozitia laterala de securitate si se procedeaza ca la punctul 1, adica se supravegheaza tot timpul activitatea respiratorie si cardiaca.

 Important de retinut

 In general tensiunile mari produc arsuri iar intensitatile mari produc tulburari cardiace/neurologice;  Arsurile prin arc electric se trateaza ca cele termice;  Gravidele electrocutate se transporta obligatoriu la spital pentru evaluare chiar daca nu prezinta vreo tulburare oricare ar fi ea (risc de moarte fetala);  Arsurile interne urmeaza in general traiectele vasculo-nervoase si nu pot fi evaluate ca si consecinte imediat;  Traznetul asociaza intotdeauna electrizare, arsura termica, traumatism sifototraumatism ('arsura' retinei prin intensitate luminoasa foarte mare);  Este o greseala ca un pacient electrocutat sa fie lasat la locul accidentului sau lasat sa plece la domiciliu fara o evaluare completa intr-o unitate spitaliceasca.
Alte materiale medicale despre: URGENTE SI PRIMUL AJUTORSenescenta apare ca un ansamblu de modificari morfologice, fiziologice si psihologice, consecutive actiunii timpului asupra fiintelor vii. Accident [...]
Accidentul vascular cerebral aterotrombotic se instaleaza la femei la varste mai inaintate comparativ cu barbatii, la care accidentul vascular ce [...]
Accidentul vascular cerebral la tineri sub varsta de 45 de ani este o realitate si un \"trist privilegiu\"\', avand in vedere consecintele lui bi [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre urgente si primul ajutor

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile