eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Stomatologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » stomatologie

Fazele clinico-tehnice de realizare a protezei acrilice

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Fazele clinico-tehnice de realizare a protezei acrilice

 

Proteza acrilica, mijloc de restaurare a edentatiei, este obtinuta in urma unor etape clinice efectuate de medicul stomatolog si a unor etape tehnice efectuate de tehnicianul dentar. Proteza obtinuta trebuie sa refaca optim functiile aparatului dento-maxilar si pentru obtinerea acestui deziderat colaborarea medic stomatolog-tehnician dentar trebuie sa fie perfecta.

Fiecare etapa de tratament, clinica sau tehnica, are o importanta deosebita, sumarea lor asigurand o piesa protetica care sa se poata integra biologic.

Etapele clinico-tehnice de realizare a protezei acrilice sunt urmatoarele:

      Examinarea pacientului. Prima etapa de lucru, clinica, in care este analizata valoarea morfologica si fiziologica a campului protetic. Se stabilesc cu acest prilej o serie de amanunte legate de desfasurarea tratamentului.Prin examen se urmaresc reliefurile osoase din cavitatea bucala, marimea si aspectul crestelor alveolare, raportul dintre ele, bolta palatina, torusul palatin, tuberozitatile maxilare, tuberculii piriformi, liniile oblice interne, apofizele genii si torusul mandibular; dintii restanti in cazul edentatiilor partiale.In cazul edentatiilor partiale examenul clinic se poate completa cu studiul imaginilor radiografice si al modelelor documentare. Se stabileste starea de sanatate generala aorganismului care poate influenta restaurarea protetica.Tot acum se intocmeste fisa clinica si cea tehnica.

      Amprentarea preliminara. Operatiunea clinica de inregistrare a campului protetic intr-un material specific de amprentare. Amprenta reprezinta negativul campului protetic, in ea se toarna modelul preliminar.

      Confectionarea modelului preliminar. Constituie copia pozitiva a campului protetic. Este realizat din ghips, prin turnare in amprenta preliminara. Pe acest model este reprezentata mai bine zona de spijin decat zona de succiune. Este utilizat pentru completarea examenului clinic si pentru confectionarea lingurii individuale.

      Confectionarea portamprentei individuale (lingurii individuale). Este proprie fiecarui pacient, coresponzand campului protetic al acestuia pe care se adapteaza perfect. Numai cu ajutorul unei portamprente individuale se poate amprenta corect intregul camp protetic cu care proteza va veni in contact si, in mod deosebit, zona mucoasei pasiv mobile situata la periferia campului protetic. Aceasta zona nu poate fi amprentata exact, cu portamprentele standard. Este o etapa tehnica.

      Amprentarea functionala (definitiva). Completeza inregistrarile obtinute de amprenta preliminara despre campul protetic, utilizand in acest scop lingura individuala, materiale de amprentare cu mare finete de redare si tehnici speciale. Proteza executata dupa o astfel de amprenta, are o buna mentinere si stabilitate pe campul protetic.

      Confectionarea modelului functional. Este copia pozitiva a campului protetic obtinut dupa o amprenta functionala. Pe acest model sunt redate cu exactitate maxima toate detaliile campului protetic, atat zona de sprijin cu care proteza vine in contact, cat si zona de mentinere reprezentate de fundurile de sac vestibulare si linguale si zona AH. Modelul functional este realizat din ghips de tip Moldano.

      Confectionarea sabloanelor de ocluzie. Sunt piese de lucru intermediare, indispensabile pentru fixarea modelelor in ocluzor sau articulator in pozitie de relatie centrica. Aceste piese sunt indispensabile in tratamentul edentatului.

      Determinarea raporturilor intermaxilare si indicatii pentru montarea dintilor artificiali. Este o etapa clinica foarte importanta. Cu ajutorul sabloanelor de ocluzie, medicul stomatolog stabileste raporturile sau relatia intermaxilara, adica pozitia fiziologica a mandibulei fata de maxilar. Prin intermediul sabloanelor de ocluzie, cele doua modele functionale se vor afla in aceeasi pozitie, astfel incat tehnicianul dentar sa execute viitoarele proteze in relatia intermaxilara.Pe sabloane se traseaza de catre medic mai multe repere necesare alegerii si montarii dintilor artificiali.

      Montarea modelelor in ocluzor sau articulator. Este o etapa tehnica in care ansamblul modele functionale-sabloane este fixat intr-un aparat care pastreaza pozitia modelelor dupa indepartarea sabloanelor. Pozitia modelelor, unul fata de altul, este aceeasi in care s-a aflat mandibula fata de maxilar in momentul determinarii relatiei dintre ele.      Confectionarea machetelor pentru proba. Este o etapa tehnica numita curent montarea dintilor artificiali. Se realizeaza din ceara macheta bazelor protezelor, pe care se monteaza dintii artificiali cu ajutorul datelor transmise pe sabloane de ocluzie.

      Proba machetelor in cavitatea bucala. Medicul stomatolog are obligatia de a verifica daca datele stabilite cu ajutorul sabloanelor de ocluzie, precum si indicatiile de alegere si montare a dintilor artificiali au fost respectate de catre tehnicianul dentar. Eventualele neconcordante sunt remediate de catre medic sau se cere o noua montare, iar in privinta fizionomiei se cere si parerea pacientului.

      Confectionarea tiparului. Etapa tehnica in care machetele protezelor se ambaleaza in ghips in interiorul unor conformatoare (cuvete). Dupa eliminarea cerii machetelor, ambalajul devine tipar in care se v-a introduce si se v-a polimeriza acrilatul formand astfel bazele protezelor. Aceasta faza se mai numeste si ambalare.

      Prepararea si indesarea acrilatului. Se prepara acrilatul necesar pentru baza viitoarei proteze si se introduce in tipar, care va fi preparat din polimer si monomer.

      Polimerizarea acrilatului.Pasta de acrilat introdusa in tipar este supusa unui proces de polimerizare si devine un corp dur, rezistent, alcatuind baza protezelor. Pe baza sunt situati dintii artificiali.

      Dezambalarea,prelucrarea si lustruirea protezelor. Protezele sunt indepartate din tipare, curatate de resturile de masa de ambalat iar plusurile de material acrilic indepartate. In final protezele fiind lustruite.

Aplicarea protezelor in cavitatea bucala. Etapa clinica in care medicul stomatolog aplica si adapteaza protezele pe campul protetic al pacientului edentat. Aceasta faza nu reprezinta incheierea tratamentului, ci numai unui ciclu. Urmeaza un al-doilea ciclu, in care protezele sunt adaptate la pacient integrandu-se biologic, iar aceasta se adapteaza starii de protezare.
Alte materiale medicale despre: StomatologieCOROANA DE SUBSTITUTIE Proteza fixa, unidentara ce se agrega intraradicular pe preparatia dentara printr-un stift (pivot)=dispozitiv radicular [...]
Anatomia apexului Conceptul clasic al anatomiei apexului se bazeaza pe trei repere anatomice si histologice: constrictia apicala, j [...]
SUCCESIUNEA TIMPILOR CLINICI DE DETERMINARE A RELATIILOR INTERMAXILARE Trebuie sa se respecte 6 timpi: 1.     &nbs [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre stomatologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile