eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Simptome

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » simptome

Ochi (defecte de vedere, probleme) - ochi rosu

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


OCHI

Globul ocular, situat intr-o cavitate osoasa (orbita), are forma unei cupe in interiorul careia sunt dispuse un anumit numar de elemente.

Partea vizibila a globului ocular cuprinde urmatoarele structuri distincte:

* Sclerotica sau albul ochiului care constituie 'cochilia' insasi.

* Conjunctiva, membrana fina strabatuta de mici vase care acoper 919d33j a sclerotica.

* In partea din fata, sclerotica devine bombata, transparenta si lasa sa treaca lumina, aceasta este corneea. Conjunctiva se opreste la marginea corneei.

* In spatele corneei, irisul defineste culoarea ochiului. In centrul sau se afla un orificiu, pupila, care joaca rolul unei diafragme de aparat fotografic. Irisul este separat de cornee de un lichid transparent: umoarea apoasa.

Aceasta este secretata in interiorul ochiului de un mic organ situat in spatele irisului, numit corp ciliar.

* In spatele irisului se afla o lentila transparenta, cristalinul. El permite reglarea imaginii asupra obiectului privit (ca un aparat fotografic).

Partea care nu este vizibila direct cuprinde:

* In spatele cristalinului, corpul vitros, o masa gelatinoasa si transparenta.

* In spatele corpului vitros, retina, care este tesutul nervos al ochiului. Ea primeste informatiile luminoase ca pelicula unui aparat fotografic si le transmite creierului pentru interpretare.

Globul ocular este protejat de pleoape. Ele pot sa se inchida si sa se deschida dupa dorinta sau prin reflex de aparare.

Glandele lacrimale sunt situate in grosimea pleoapelor si in orbita. Ele secreta un lichid care lubrifiaza si protejeaza corneea: lacrimile.

REGULI DE AUR

* Ochiul este un organ fragil: toate structurile pe care le-am enumerat pot sa fie afectate.

* In majoritatea cazurilor, suntem categoric impotriva automedicatiei in ceea ce priveste problemele oculare. Oricare ar fi tulburarea pe care o simtiti, chiar daca vi se pare minima (ochi rosu dureros, tulburarea vizuala), nu va tratati singur. Orice interventie personala risca sa fie mai mult nefasta decat benefica.

* In caz de infectie, daca purtati lentile de contact, trebuie sa le scoateti inainte de a folosi colire sau pomezi oftalmice (cu exceptia notificarii din partea medicului oftalmolog).

* Mergeti sa consultati cat mai repede posibil medicul, de preferinta un oftalmolog.

DEFECTE DE VEDERE IN CURSUL VIETII

* Miopia

Un subiect miop vede mai bine aproape decat departe (are globul ocular mai lung decat cel al unui subiect normal).

Globul ocular al miopului fiind mai mare, tesuturile care il formeaza sunt mai intinse, deci mai fragile. Un miop trebuie deci sa beneficieze de un examen regulat al retinei, ca sa se descopere o eventuala zona mai fragila ce risca sa se rupa si sa fie la originea unei dezlipiri de retina. Aceasta zona va fi tratata in mod preventiv cu ajutorul laserului. Corectarea miopiei se face cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact, laserului sau chirurgical.

* Hipermetropia

Un subiect hipermetrop vede mai bine departe decat aproape (are globul ocular mai scurt decat cel al unui subiect normal). Corectarea se face cu ajutorul ochelarilor, lentilelor si laserului. Chirurgia este rezervata cazurilor deosebite.

* Astigmatismul

Astigmatismul produce o deformare a contururilor, a liniilor; aceasta deformare este provocata de o diferenta importanta intre curburile  in vertical si orizontal ale corneei. Corectarea se face cu ochelari. Prescrierea lentilelor este dificila. Laserul si chirurgia sunt posibile in mediu specializat. Miopia si hipermetropia pot sa fie asociate unui astigmatism.

* Presbitism

Incepand de pe la varsta de patruzeci de ani, vederea de aproape se modifica. Sunteti obligat sa departati ochii de documente sau sectiune. Acest fenomen este legat de diminuarea performantelor cristalinului. Corectarea se face prin purtarea de ochelari sau lentile. Fie ca suferiti de miopie, hipermetropie sau astigmatism, in jurul varstei de patruzeci de ani veti deveni prezbit.

* Strabismul

Consta in deviatia in orizontal a axului unui ochi sau a ambilor ochi. La copil, afectiunea este cu atat mai bine tratata cu cat diagosticul este stabilit mai precoce (in primul an).

SCADEREA VEDERII

Indiferent de aspectul pe care il ia aceasta tulburare, daca afecteaza un ochi sau pe amandoi, orice modificare a vederii necesita consultarea rapida a unui oftalmolog.

1. Scaderea progresiva a vederii

Glaucom cronic

==============

Este relativ frecvent si grav.

Consta in cresterea tensiunii oculare (legata de o deteriorare a mecanismului de evacuare a umorii apoase), care provoaca o deteriorare lenta a circulatiei la nivelul vaselor care hranesc nervul optic si o suferinta a acestuia.

Aceasta afectiune se instaleaza lent (ani), in mod insidios, fara nici un fel de durere, fara o tulburare perceptibila, poate doar o alterare progresiva a campului vizual, de care devenim constienti intr-un stadiu avansat. Afectarea acuitatii vizuale apare doar tarziu.

Trebuie deci insistat asupra necesitatii unui control sistematic al tensiunii oculare de catre un oftalmolog, din doi in doi ani, incepand de la varsta de patruzeci de ani.

Cea mai mica anomalie a campului vizual necesita un control oftalmologic complet.

Cataracta

=========

Ea inseamna opacifierea cristalinului. Poate fi de origine congenitala (rubeola) la copil, traumatica, hormonala (diabet), medicamentoasa (cortizon sau derivati) sau in legatura cu imbatranirea. Produsele impotriva cataractei care se vand fara reteta sunt deseori recomandate, dar nu trebuie sa fie folosite fara avizul medicului oftalmolog. In cel mai bun caz, ele nu fac decat sa intarzie evolutia inevitabila spre opacizarea completa a cristalinului. In realitate, adevaratul tratament este totdeauna chirurgical.

2. Scaderea brusca a vederii

Ea se poate datora:

– unui glaucom acut ( mai jos);

– unei ocluzii a vaselor retinei;

– unei dezlipiri de retina care da impresia de val negru intr-o parte a campului vizual. Poate sa fie insotita de 'senzatia de muste zburatoare' sau de 'funingine', de 'filamente negre' sau de 'scanteieri'.

Daca prezentati unul dintre aceste simptome, nu ezitati sa consultati rapid medicul oftalmolog.

TRAUMATISME OCULARETraumatismele oculare (lovitura in ochi), atunci cand sunt violente (dop de sampanie, minge de tenis, golf, polo), oricare ar fi, necesita un consult urgent pentru a determina eventualele leziuni, ce ar putea sa necesite o interventie chirurgicala. Nu amanati pe maine, chiar daca credeti ca nu este nimic grav.

ARSURI ALE OCHIULUI

Prin stropirea cu un produs agresiv (produse menajere sau industriale).

Ele necesita de urgenta o spalare abundenta si prelungita cu apa (douazeci de minute cu ceasul in mana). Lasati apa sa curga in ochi, tinand pleoapele departate sau ajutandu-va cu un recipient curat.

Consultati obligatoriu si de urgenta medicul oftalmolog, aducand-i, daca e posibil, si produsul respectiv.

# ATENTIE

Daca produsele acide sunt foarte dureroase, produsele bazice (apa de Javel, produse menajere cu amoniac) nu produc nici un fel de durere imediata, dar provoaca o afectare grava a tesuturilor ochiului.

OCHI INVINETIT

E vorba de o 'vanataie' in jurul ochiului. In prima faza, aplicarea unei comprese imbibata in apa rece este singurul lucru util. In faza a doua, se recomanda consultarea medicului oftalmolog.

OCHI UMFLAT

In absenta unui traumatism, fie ca fenomenul afecteaza un ochi sau pe amandoi, este necesara consultarea specialistului. Acesta este semnul unei maladii infectioase sau inflamatoare locale sau generale (hipertiroidie) sau a unei tumori.

'OCHI CARE CURGE'

* Cauze

Ectropionul sau marginea libera a pleoapei se lasa spre obraz; lacrimile curg atunci fara oprire. Tratamentul este chirurgical.

Entropionul sau pleoapa care se infasoara spre interior. Iritatia produsa de gene provoaca lacrimare.

Obstructia cailor lacrimale de natura infectioasa sau inflamatoare.

Alergie ( Conjunctivite, mai jos).

Infectii ( Cheratite, Conjunctivite, mai jos).

Corp strain trecut neobservat ( mai jos).

OCHI CARE DOARE, JENEAZA, OBOSEALA OCULARA

Cauze

Necesitatea de corectare a vederii (ochelari, lentile).

Corp strain trecut neobservat.

Secretia lacrimala deficienta.

Conjunctivita, cheratita etc.

Intoleranta la praf, fum, apa de mare, apa de piscina. Poate sa fie insotita de o lacrimare, de o jena la lumina, de o iritare a conjunctivei (roseata). Un tratament cu bai oculare (astringente sau antiseptice) se poate dovedi util.

OCHI ROSU SI DUREROS

Oricare ar fi manifestarile asociate, este totdeauna necesara o consultare specializata si urgenta.

Poate sa fie vorba de corp strain neglijat, glaucom acut, cheratite, cherato-conjunctivite, episclerite, uveite.

* Corp strain neglijat

Poate sa fie vorba de praf, de un graunte de nisip, de o aschie metalica sau de lemn.

Exista doua posibilitati:

– corpul strain se elimina singur datorita lacrimatului (sa nu se stearga ochiul care ge);

– corpul strain persista in pofida lacrimatului. Se folosesc unele tehnici (folosirea unui colt de batista, intoarcerea pleoapei), dar nu le recomandam, caci pot sa constituie vectorii unor infectii si sa duca la leziuni mai grave ale corneei. In schimb, se poate face o baie cu o solutie oculara. Totusi, trebuie totdeauna sa consultati rapid medicul si sa nu folositi nici un fel de colir care sa contina un anestezic local, un derivat al cortizonului sau un vasoconstrictor, caci daca durerea poate sa fie atenuata, corpul strain poate sa accentueze leziunile initiale, in special ale corneei.

* Glaucom acut

Se manifesta prin urmatoarele semne:

– durere de cap;

– greata, vomitat;

– scaderea vederii (vedere neclara in legatura cu un edem al corneei), durere foarte puternica in ochi si de jur imprejurul lui;

– roseata difuza a albului ochiului.

Aceasta criza dureroasa este legata de o crestere brusca a presiunii in interiorul ochiului  intrucat umoarea apoasa nu mai poate sa fie eliminata in acelasi ritm in care se produce. Neglijarea poate sa duca la pierderea vederii. Nu puneti nimic in ochi, evitati intunericul si mergeti foarte repede sa consultati medicul oftalmolog.

* Cheratite, cherato-conjunctivite


* Maladii ale corneei care sunt insotite de o jena la lumina. Ele sunt in general foarte dureroase si sunt deseori insotite de o afectare a conjunctivei in care periferia corneei, uneori intreaga conjunctiva, devine rosie (cherato-conjunctivita).

* Cauze: oftalmia zapezii (schior fara ochelari de soare), arsuri cu lumina arcului electric (sudura), traumatisme (de exemplu lovitura cu unghia); infectii virale (de exemplu herpes); insuficienta sau calitatea necorespunzatoare a lacrimilor, alergii; un entropion poate sa provoace si el cheratite si cherato-conjunctivite. Este necesar un tratament chirurgical. Se impune consultarea unui oftalmolog.


* Episclerite

Roseata localizata sub forma unei mici proeminente dureroase care se bombeaza sub conjunctiva. Cauze diverse: infectioase, inflamatorii sau alergice. Consultati medicul oftalmolog.

* Uveite

Scadere a vederii, lacramari, roseata in jurul corneei.

Cauze: inflamarea sau infectarea irisului si/sau a corpului ciliar.

OCHI ROSU SI NEDUREROS

* Conjunctivite

Maladii ale conjunctivei, infectioase (microbiene, virale), inflamatoare sau alergice.

Ele se manifesta printr-o senzatie de 'nisip' in ochi, lacrimare, pleoape umflate, ochi rosu (roseata difuza a conjunctivei).

Prezenta unei secretii murdare si a unor cruste se pot constata in cazul conjunctivitelor de origine microbiana.

Numai daca sunteti un alergic cunoscut, obisnuit cu crize de conjunctivita deja diagnosticate ca alergice, puteti sa incercati singur un tratament incluzand un decongestiv ocular. Atentie: unele produse sunt contraindicate in caz de glaucom.

Mai tarziu, medicul oftalmolog va va prescrie un tratament mai bine adaptat.

In cazul primei crize cu secretii abundente, lipind genele intre ele si uneori jenand deschiderea pleoapelor, spalaturile oculare si colirele doar antiseptice pot sa va usureze, inaintea unui consult oricum indispensabil.

Numai medicul oftalmolog va putea sa va prescrie un tratament adaptat cazului dumneavoastra.

Trebuie sa stiti ca la inceput poate sa fie afectat numai unul dintre ochi. Poate ca veti putea sa evitati contaminarea celui de al doilea ochi daca nu va frecati la ochi.

Unele dintre aceste conjunctivite putand sa fie contagioase, trebuie sa se ia masuri de precautie de igiena elementara (de exemplu folosirea strict personala a unor obiecte de toaleta, prosoape).

Oricum, nu folositi niciodata colire pe baza de cortizon sau de anestezic local fara recomandarea medicului, intrucat acest tratament poate sa va agraveze boala, chiar daca apare o ameliorare trecatoare.

* Hemoragii subconjunctivale

Roseata localizata, sub forma unei pete de sange, contrastand cu albul ochiului, aparuta brusc.

Este necesara consultarea medicului oftalmolog, mai ales daca se repeta, caci poate sa fie un semn al unei boli generale.

* Pterigion

Este vorba de un 'exces' de conjunctiva, care poate sa se extinda, lezand corneea. Apare sub forma unei zone rosii triunghiulare, care se intinde de la coltul intern al ochiului spre cornee. Tratamentul este chirurgical.

PLEOAPE UMFLATE

O pleoapa este umflata, calda, rosie si dureroasa.

Daca nu exista traumatism in zona oculara care sa poata explica tumefactia, trebuie sa ne gandim la o cauza locala.

* Orjelet: furuncul mic (infectie stafilococica) la nivelul bazei unei gene, care duce la o mica umflatura rosie si dureroasa, ce poate sa afecteze in unele cazuri toata pleoapa. In asteptarea consultarii specialistului, puteti imediat sa folositi un colir sau o pomada antibiotica.

Trebuie sa stiti ca pomada oftalmica aplicata pe ochi provoaca o vedere neclara. Deci este mai bine sa o folositi in timpul zilei doar sub forma de masaj, de doua ori pe zi, pe pleoapa, pe conjunctiva oculara seara, la culcare, in asociere cu colirele.

* Salazion: Apare prin obstruarea orificiului unei glande de la marginea pleoapei. La palpare, se simte o proeminenta dura, care netratata continua sa se mareasca si se poate infecta. Se impune consultarea medicului.

* Blefarita. Afectiune a marginii pleoapelor, insotita de prurit local, care afecteaza in general amandoi ochii; genele sunt acoperite cu mici cruste si pot sa cada. Cauza poate sa fie o infectie cu microbi, paraziti, sau o alergie. Se impune consultarea medicului.

* Intepaturi de insecte. In functie de jena resimtita, consultarea medicului se poate impune din capul locului. Intre timp se poate aplica pentru calmare o compresa cu apa rece.

* Infectie sau inflamatie a globului ocular sau a orbitei, fie ca sunt benigne, precum o conjunctivita, fie mai grave, pot sa provoace o umflare a pleoapei cu gene murdare si lipite. Nu aveti nimic mai bun de facut decat sa consultati un specialist, singurul care va va prescrie tratamentul adaptat problemei dumnevoastra.

* La nivelul pleoapei de jos, langa nas, umflarea, caldura, roseata si durerea sunt semne ale unei maladii a glandei lacrimale (dacriocistita infectioasa sau inflamatorie), care necesita totdeauna un tratament prescris de specialist.

* Daca pleoapele sunt pur si simplu umflate (nedureroase si avand culoare normala), poate sa fie vorba de o consecinta a unei maladii generale (cardiaca, renala).* Daca pleapele sunt umflate, dureroase si rosii, cu o senzatie de caldura, lacrimare, poate sa fie vorba de o alergie, provocata de diferiti agenti, cosmetice, polen, par de pisica, medicamente etc. ( Alergie). Daca ati mai avut deja manifestari identice, diagnosticate de mai multe ori de medic, puteti, in asteptarea unei viitoare consultatii, sa folositi fara nici un risc medicamentele care contin unii astringenti sau colire antialergice. Numai eliminarea produsului declansator va duce la vindecarea definitiva.

* Medicamentele oculare care contin un derivat al cortizonului sau un antiseptic local sunt categoric contraindicate fara aviz medical (chiar daca v-au fost deja prescrise).

MEDICAMENTE ALE OCHIULUI

Colirul este un medicament lichid destinat tratamentului local al maladiilor ochilor. Poate sa aiba diferite proprietati: antibiotice, antiinflamatoare, antialergice, decongestionante etc. Orice colir este de uz strict personal si nu poate sa fie imprumutat: nu trebuie pastrat, dupa ce a fost deschis, mai mult de cincisprezece zile, doar in cazul specificarii fabricantului.

* Cum sa folosim un colir

1. Se spala cu grija mainile inainte de a trece la aplicare.

2. Evitati contactul pipetei cu ochiul sau cu pleoapele.

3. Se lasa capul usor pe spate, se lasa sa cada 1-2 picaturi in coltul intern al ochiului, privind in sus si tragand usor in jos de pleoapa inferioara. Clipiti de cateva ori la rand ca sa raspanditi lichidul. Apoi, cu ochiul inchis, stergeti lichidul in exces.

4. Inchideti flaconul imediat dupa folosire si pastrati-l in ambalajul sau original, ferit de lumina si de caldura, chiar la racoare.

– Purtatul lentilelor de contact trebuie sa fie evitat.

* Pomada oftalmica

Preparat cu o consistenta moale, care permite un contact mai prelungit al medicamentului la nivelul ochiului sau al pleoapei. Sa se evite contactul extremitatii tubului cu ochiul. Folosirea lentilelor de contact trebuie sa fie evitata pe durata tratamentului.

MEDICAMENTE DECONGESTIONANTE (ANTIINFLAMATOARE) PENTRU OCHI

ETA BIOCORTILEN solutie

INDOCOLLYRE solutie

INFECTOFLAM solutie

NACLOF solutie (VURDON solutie)

OPHTAMESONE solutie

PROCULIN solutie (NAFA-GAL solutie)

 

MEDICAMENTE ANTISEPTICE ANTIINFLAMATOARE SI ANTIINFECTIOASE PENTRU OCHI

AFACORT solutie

GARASONE solutie, unguent

MAXITROL solutie, unguent

OPHTASONE solutie

TOBRADEX solutie, unguent

UNGUENT OFTALIMIC CU KANAMICINA SI HIDROCORTIZON

 

 LACRIMI ARTIFICIALE

BION TEARS solutie

DIALENS solutie

LACRISIFI solutie

LACRYVISC gel oft.

OCULOTECT FLUID solutie

 

 MEDICAMENTE IMPOTRIVA CATARACTEI

COLVITIOD solutie

QUINAX

RUBJOVITAL solutie

VITAIODUROL solutie

 

 ANTIBIOTICE PENTRU OCHI

BIVACYN unguent

COLBIOCIN solutie

GENTAMYCIN solutie, unguent

GENTICOL solutie, unguent

KANAMICINA unguent

LATYCIN unguent

NETTACIN solutie

OPHTAGRAM solutie, unguent

SIFICETINA solutie

TOBREX solutie

TOBRIN solutie
Alte materiale medicale despre: Simptome

loading...


Daca copilul a avut febra cateva zile si a mancat mai putin ca de obicei, este normal sa scada in greutate. Este foarte probabil ca parintii sa se ing [...]
SIMPTOME Nu toate femeile prezinta simptome la instalarea menopauzei. Daca apar simptome, ele pot fi: a™¦ bufeuri de caldura - inrosire brusca sau [...]
SIMTOME Hipertiroidia: a™¦ scaderea in greutate in ciuda apetitului crescut. a™¦ cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si nervozita [...]


Copyright © 2010 - 2018 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre simptome

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  loading...

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile