eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarcina

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina

Schimbari fizice


15 octombrie, ora 8 seara. O camera de hotel din Manchester. Gravida in sapte luni.
Aproape am terminat de filmat o foarte plicticoasa serie de emisiuni cu lectii de matematica pentru elevii de scoala primara. Burta mi-a crescut atat de mult, pe durata celor trei saptamani de filmari, incat ne-am vazut siliti sa recurgem la tot felul de trucuri ingenioase, ca sa nu se vada: m-au filmat stand asezata si tinand obiecte la nivelul burtii, au ales unghiuri de filmare doar de la brau in sus si asa mai departe. Astazi nici nu s-au mai obosit sa fie subtili: m-au plasat pur si simplu in spatele canapelei, nu stand pe ea, ca pana acum, si m-au pus sa ma reazam cica neglijent peste spatar. La un moment dat, l-am auzit pe managerul de productie gandu-i-se regizorului ca trebuie "sa gasim vreun mod prin care sa ascundem situatia". Pardon! Nu sunt "o situatie"! Sunt o femeie insarcinata care nu se simte deloc in forma si careia tare bine i-ar prinde, daca i-ar spune cineva cat e de minunata, nicidecum ca a ajuns sa arate atat de grotesc, incat trebuie ascunsa dupa mobila! Partea cel mai greu de suportai e ca incep sa ma simt vinovata ca sunt gravida - ca le compromit lor emisiunea, din cauza burtii mele prea mari! Ar trebui sa fiu mandra, nu sa-mi fie jena! Asta-seara m-am simtit de-un milion de ori mai bine, dupa ce m-am dus la sala de gimnastica si am reusit sa mananc la cina o salata de pui urmata de un pahar de iaurt, in locul celor doua portii de cremsnit si al paharului mare cu vin de care aveam pofta, de fapt. Bra, ce fata cuminte! Acum incearca sa adormi, in ciuda arsurilor care-ti chinuie stomacul, si cu burta asta mare si tuguiata, care nu te lasa in veci sa stai cat de cat conforil. Noapte buna!
Si tu trebuie sa fi remarcat deja ca sarcina nu-ti afecteaza numai burta si sanii. Sigur, acestea sunt zonele pe care le loveste cel mai tare, dar intreg trupul tau, inclusiv creierul, fir-ar sa fie! ii r simji efectul intr-un fel sau altul si fiecare zi va aduce cu sine o noua schimbare cu care n-ai incotro, trebuie sa te obisnuiesti. Ma rog, cel putin nu ajunge sa fie plictisitor



Parul
Ah, aici trebuie sa-ti dau o veste buna: se intampla foarte frecvent ca o femeie gravida sa aiba parul mai des si mai stralucitor, in ultimele doua trimestre de sarcina. Acest lucru se datoreaza in parte hormonilor nostri, care impiedica firele de par sa cada atat de repede, si in parte faptului ca am incetat sa ne mai asasinam parul cu chimicale si tratamente dure, acum, ca ne umflam ca aluatul! Daca aveai dinainte parul mai des, acum s-ar putea sa arati ca o perie de curatat toaleta careia s-a apucat cineva sa-i tapeze firele si sa i le dea cu lac de par, deci gaseste-ti o tunsoare sau o frizura care sa nu accentueze si mai grotesc toata masa aceea de par. Daca observi ca firul ti se ingrasa mai repede ca de obicei, foloseste un sampon mai moale si nu-ti freca pielea capului cu buricele degetelor, altfel iti stimulezi parul sa devina si mai unsuros. Pentru parul uscat, care arata ca o capita de fan, fa un tratament cu masca hidratanta de doua ori pe luna si las-o sa actioneze toata noaptea, ca sa obtii un efect mai intens.

pentru ingrijirea parului, cand esti insarcinata, oferite de Daniel Calvin Senior si de Lino Carbosiero, consultant artistic la salonul londonez Daniel Galvin
Esti mai mult decat in perfecta siguranta, daca vrei sa-ti pesti mai de-parte parul, pe perioada sarcinii - nu exista nici dovada ca v-ar putea face vreun rau, tie sau copilului, dar daca te ingrijoreaza totusi ideea, atunci las-o S balta.
Culorile semipermanente nu contin nici amoniac, nici peroxid, lucru care s-ar putea sa-ti asigure ceva mai mult confort psihic. Vopseaua din extracte vegetale este si ea o varianta perfecta, si mai putin agresiva chimic.
Faptul ca iti refaci regulat suvitele de alta culoare te va ajuta sa arati ingrijita si pusa la punct pe toata durata sarcinii. Plus ca e'si-un mod foarte bun de a te relaxa timp de cateva ore.
Nuantele de culoare q idee mai deschise catre radacina parului.te deschid la fata, par mai naturale si te pot faci sa arati mai subtire.
Continua sa te duci la'coafor pe toata durata sarcinii,':pentru ca stilistul I care se ocupa de tine sa te poata ajuta, in eventualitatea ca starea parului tau se modifica sau vrei sa-ti schimbi tunsoarea.
Daca teai implinit la fata din cauza sarcinii, evita tunsorile cu parul scurt, fiindca nu fac altceva decat sa-ti accentueze si mai mult rotunjimile fetei. 'Incearca sa indulcesti forma de contur a parului care-ti incadreaza fata, fie a alegand o tunsoare cu un pic de breton, fie filand parul in scari de la barbie in jos.
Eu le recomand tuturor clientelor mele insarcinate se spele pe cap si sa-si aranjeze parul cu peria, inainte de a intra in travaliu. Operatiunea nu dureaza mult, te va face sa arati senzational si chiar poate sa te remonteze, ridicandu-ti mult starea de spirit! Sotia mea se jura ca pe ea a ajutat-o sa treaca mai usor prin toata povestea!
NOTA BENE: NU TE-APUCA SA-JI SCHIMBI RADICAL COAFURA SAU TUNSOAREA, CAT TIMP ESTI INSARCINATA! in primul rand ca forma fetei tale nu va ramane neschimbata ( mai jos), deci ce ti se potriveste acum s-ar putea sa arate oribil peste sase luni, si doi la mana, te simti teribil de derutata din cauza sarcinii si ai impresia ca o schimbare radicala te va face sa privesti lucrurile cu mai multa detasare. Te-nseli profund. Te va face sa gi de frustrare, cand vei vedea ca oricum il piepteni, tot nu vrea sa stea cum iti doresti tu!


2. Unghiile

La fel ca parul, si unghiile pot sa arate deosebit de bine in perioada asta si e posibil sa-ti creasca mult mai repede. Din pacate, asta ar putea insemna si ca se subtiaza si devin mai casante, dar e scuza ideala ca sa te duci la manichiura mai des!
3. Ochii
Mie mi-a aparut un efect secundar foarte bizar, cam intre luna a cincea si a opta de sarcina cu al treilea copil: aveam ochii uscati si ma mancau, iar corneea arata umflata si parca dezlipita de orbita. Cah, de-a dreptul gretos, si chiar mi-am facut griji pentru o vreme. Specialistul oftalmolog la care m-am dus sa ma controlez a ajuns la concluzia ca aveam: "un edem de cornee neremarcat anterior si posibil legat de sarcina", formulare pe care eu am tradus-o sub forma: "n-am nici cea mai vaga idee ce se intampla, dar n-ai sa mori din cauza asta si e foarte probabil sa treaca de la sine, in cele din urma", dupa care am fost trimisa la plimbare (ca sa zic asa). Am pomenit de chestia asta doar ca sa-ti demonstrez ca te poti confrunta cu lucruri destul de bizare.


4. Fundul si coapsele

Bucatica de la mijloc este momentul in care incep sa se schimbe lucrurile, prin partile astea esentiale ale trupului tau, deci daca aveai obiceiul sa te dai un pic rotunda, la urat rbind, s-ar putea sa te trezesti ca o faci si la propriu in ciuda tuturor eforturilor tale, picioarele si fundul iti r creste ceva, fiindca organismul tau incredibil de destept, dar totalmente insensibil la exigentele modei, a fost programat genetic sa acumuleze niste depozite de grasime, pentru perioada de dupa nastere.


5. Bratele

Ei, nu si bratele! Ba da, pana si aici se poate depune ceva grasime, fiindca trupul tau "judeca" dupa principiul "mai bine sa prisoseasca, decat sa nu ajunga", dar daca ai grija sa-ti faci constiincioasa exercitiile cu greutati la sala de gimnastica, eventualele aripioare formate peste bicepsi pot fi rezolvate ulterior fara mare dificultate.
6. Fata
La mine, asta a fost partea care m-a deranjat cel mai tare. Serios. Nu m-a deranjat nici ca mi se ingroasa picioarele sau ca-mi creste burta si nici macar gleznele umflate din cand in cand, dar la absolut fiecare sarcina mi s-a umflat fata si-mi venea sa mor de necaz! Din nefericire, foarte multe femei patesc chestia asta - probabil ca ai vazut fotografii de-ale unor Supermamici celebre si ai remarcat cum li se rotunjesc trasaturile, pe masura de sarcina inainteaza. Nu, nu e din cauza ca si aparatul de fotogafiat mai adauga niste kilograme, ci fiindca intr-adevar au fata mai durdulie. Si n-ai ce face in privinta asta, decat, cel mult, sa incerci sa-ti placa noul tau chip! De fapt, majoritatea femeilor chiar arata mai bine cu o fata mai rotunda, dar ne-am obisnuit atat de mult sa ne dorim o linie ferma a maxilarului inferior si pometi bine conturati, incat nu ne vine prea usor sa acceptam alte canoane ale frumusetii feminine.


7. Linea nigra

Uite-o: linia aceea foarte subtire, de culoare bruna, care initial incepe de sub buric si se pierde in zona pubiana. De obicei, apare cam prin a treia luna si e un semn sigur ca lucrurile progreseaza asa cum se cuvine. Eu facusem o adevarata obsesie in legatura cu linea nigra: cu multe saptamani inainte sa devina vizibila m-am tot vaitat ca nu-mi apare o data, fiindca iam sa am si eu o dovada cat de bine ma descurc cu sarcina mea! Din clipa in care mi-a aparut, fireste ca mi-am dorit sa dispara, dar tot imi parea bine ca am reusit s-o capat si eu! Nu la toate femeile va fi de culoare foarte inchisa - depinde de cata melanina secreta organismul tau si ar trebui sa se estompeze cu timpul, cam intr-un an de zile (daca ai noroc!).


8. Secretia de lapte

Bleasc! Cand ai ajuns in aproximativ douazeci de saptamani (sau pe-acolo, la fiecare femeie e altfel, ai uitat?), sanii tai r primi un mesaj de la "turnul central de control", prin care li se spune sa-si organizeze capacitatea de producere a laptelui, in pas alergator, fiindca foarte curand va aparea un copil care trebuie hranit si trebuie sa-si prevada o perioada de proba, pentru rezolvarea "hibelor de program si a erorilor de printare".
Iar sanii se conformeaza. Si ceea ce se petrece e foarte, foarte straniu! La fel ca storsul cosurilor sau cojitul calcaielor uscate, e nitel cam scarbos sa-ti storci lapte din sfarcuri, dar senzatia de usurare e foarte placuta. Ceea ce iese la inceput nu-i de fapt lapte, ci un lichid galbui si vascos numit colostru. Spune drept, te-ai mai distrat vreodata asa de bine cand faceai baie?!


Daca toate astea ti se par cam mult dintr-o data, am sa trec mai departe. Ma gandeam doar ca e bine sa fii pregatita pentru momentul in care te vei transforma intr-o vaca de lapte.


9. Arsurile gastrice

Daca de pe acum ai problema asta, inseamna ca te asteapta vremuri destul de grele, fiindca arsurile gastrice se r accentua pe masura ce fatul se dezlta. Eu am avut niste arsuri groaznice si nu puteam sa adorm decat dupa ce beam lapte si inghiteam cateva pastile de Rennie. Se considera ca medicamentele antiacide nu prezinta pericol pentru copil, dar intreaba-ti doctorul ori moasa cat de multe poti sa iei pe zi si de care.

10. Insomnia
Ai multe pe cap, iti trec tot felul de lucruri prin minte si, pe masura ce copilul incepe sa miste si sa se agite prin burta, devenind tot mai incomod, dormitul incepe sa se transforme intr-o adevarata aventura. Nu-i deloc1 cinstit, intr-adevar, cand te gandesti ca ai neie sa-ti faci de pe acum rezerve de somn - si-atunci unde-i avantajul elutionist al insomniei, domnule Darwin?
11. Disconfortul procat de burta
Acum ca ai inceput de-adevaratelea sa fii VOLUMINOASA, vei remarca unele fenomene care sunt efectul direct al faptului ca ti-a crescut burta, cum ar fi: dureri de spate, junghiuri in muschii abdominali (in caz ca ti-a mai ramas vreunul!) si dificultati in a gasi o pozitie comoda, mai ales pe timpul noptii, lata un moment foarte potrivit pentru a incepe sa dormi cu o perna intre picioare, fiindca face ca burta sa traga mai putin in jos si, daca-ti poti imagina ca nu-i deloc o perna, ci Johnny Depp, n-o sa te mai deranjeze chiar atat de tare ca nu poti sa adormi. Rezolvat!
12. Poftele
Regret ca trebuie sa dezumflu o gogoasa oarecum amuzanta, daca e sa ne luam dupa traditie, dar poftele sunt un aspect mult exagerat ari primelor luni de sarcina. Poftitul dupa castraveti murati cu dulceata, dupa ceapa cruda mancata goala si chiar dupa carbune nu-i decat pura fantezie - in realitate, lucrurile sunt mult mai putin interesante. imi pare rau ca te dezamagesc.
Uite cateva pofte pentru care pot sa garantez personal, fiindu-mi comunicate de cateva prietene mamici: cocteil din fructe proaspete, mancare chinezeasca dulce-acrisoara, salata verde creata, file de hering in saramura, otet (mama mea il bea gol, ceea ce s-ar putea sa explice unele lucruri despre mine), capsuni (o prietena de-a mea le mirosea de la 800 de metri distanta!), mancare de curry, inghetata si masline negre.
Eu n-am avut niciun fel de pofte (in afara de pofta de a avea abdomenul plat!), dar am patit chestia inversa, adica a inceput sa-mi fie sila de unele lucruri care inainte imi placeau la nebunie: amestecul de uns pe paine Marmite ma facea sa mit, ciocolata fierbinte, din care obisnuiam inainte sa beau cantitati industriale, mi s-a parut brusc ca miroase a cidru stricat, si mi-era imposibil sa mananc salata verde. Dezastru! N-am avut insa niciun fel de probleme cu cafeaua, despre care se spune ca le face greata tuturor femeilor insarcinate, si nici alcoolul nu si-a pierdut vreo clipa puterea de atractie. Poti sa speri ca vei avea parte de ceva pofte nastrusnice, ca sa ai ce povesti copiilor tai si celorlalte Supermamici. in fond, celorlalti li s-ar parea normal


13. Pielea

Oricat ar incerca partenerul tau sa-ti spuna altceva, pielea ramane cel mai mare organ din corpul uman. (Merita tinut minte, pentru ocaziile in care devine necesar sa-i inabusi din fasa pretentiile - cand incearca sa faca sex cu tine desi esti prost dispusa, spre exemplu). Nu-i deloc surprinzator, asadar, ca un eveniment atat de solicitant fizic ca sarcina proaca anumite efecte asupra pielii. E foarte posibil sa ai mai multe probleme cu pielea dupa nastere, decat pe perioada cat esti gravida.In cazul meu, cea mai mare problema cu pielea a fost hiperpigmentatia.


Hiper-cum?!

Pigmentatia. Initial, mi-au iesit niste pistrui mici si simpatici, in jurul nasului si din loc in loc pe frunte (foarte draguti, de altfel; ma faceau sa arat ca o scolarita!), dar cu timpul, s-au transformat in portiuni de piele mai inchisa la culoare, pe toata fata. Brusc, chestia asta nu mi s-a mai parut deloc adorabila, ci chiar dizgratioasa.
La inceput, am reusit sa-mi acopar pistruii cu fond de ten, dar, pe masura ce lunile treceau, petele intunecate mi s-au facut atat de vizibile in chiar mijlocul fetei, incat nici cu cantitati industriale de cosmeticale si pudra nu reuseam sa le mai ascund ca lumea, drept care am inceput sa ma simt groaznic, cand iesean->rn lume. Picatura care a umplut paharul a fost atunci cand fetita mea de trei ani, cu pielicica ei curata si matasoasa ca de piersica, m-a intrebat, pe tonul acela serios si important cu care rbesc uneori copin si ti-e imposibil sa-i repezi: "Mami, de ce ai urmele alea urate pe fata? Bebe din burta ti Ie-a facut?' Uf



Alte materiale medicale despre: Sarcina




Asigurati-va ca primiji ingrijire prenatala de buna calitate, care sa urmareasca evolutia sarcinii fie acasa, fie la o clinica, sau la cabinetul medic [...]
SFATURI PRACTICE Cu siguranta ca nu mai aveti mult timp, aproape ca ati scapat de sarcina, prin urmare ziua cea mare va bate la usa. inca mai sun [...]
Este indusa de fluxul crescut de sange si de debilitatea gingiilor din cauza nivelului crescut de progesteron. Clatirea gurii cu preparate din plante [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarcina

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile