eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Greutatea corporala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea femenii » greutatea corporala

Homeostazie


Fiecare functie a trupului dumneavoastra tinde catre un anumit nil firesc, la fel cum un termostat are o anumita temperatura optima. in termeni medicali, aceasta proprietate se numeste homeosfaz/e. Va puteti ridica temperatura corpului alergind un kilometru sau stind intr-o sauna, de exemplu, dar dupa ce va ti opri, temperatura corpului dumneavoastra va reni la 36AC. Acesta este punctul la care termosta-tul dumneavoastra se va intoarce constant, iar daca ti devia de la el prea multe grade sau prea mult timp, repercusiunile vor fi foarte neplacute.
Unul dintre motile complexitatii umane este acela ca in interiorul organismului nostru au fost plasate sute de termostate, fiecare dintre ele respectind un set propriu de legi naturale. Trupul are multe puncte optime de echilibru, nu doar unul singur, iar coordonarea lor este un proces miraculos. Puteti considera ca fluxul sangvin este un virtej haotic de substante biochimice, daca va ginditi la cantitatea de lucruri, substante nutriti si dirse molecule purtind mesaje care curg in acest flux. Insa, in realitate, fluxul sangvin este atit de echilibrat, incit fiecare molecula ajunge acolo unde este nevoie de ea intr-un timp extrem de precis si intr-o cantitate uimitor de exacta.
In mod asemanator, creierul este capabil sa tina evidenta tuturor functiilor biologice, fara cea mai mica urma de confuzie. O portiune mica de materie cenusie a creierului mare, numita h/pofalamus, care cintareste aproximativ 16 grame, este responsabila de echilibrarea unui numar uluitor de operatii dirse, inclusiv meolizarea grasimilor si a carbohidra-Jilor, somnul si mersul, apetitul, setea, secretia digestiva, nilul fluidelor, cresterea si temperatura corpului. Pe scurt, hipotalamusul controleaza tot ceea ce se in-timpla in mod automat in organism, inclusiv toti factorii care contribuie la silirea unei anumite greutati corporale.
Echilibrul fiziologic este o functie a inteligentei. Organismul uman reprezinta mult mai mult decit o colectie de termostate, fiindca un termostat nu se poate regla singur, pe cind corpul nostru are aceasta capacitate. Conuratia initiala, cea cu care v-ati nascut, se numeste prakriti, adica tipul dumneavoastra de corp. La nastere, echilibrul ideal al celor trei doshe este deja conurat pentru intreaga viata.
La fel cum functiile automate ale organismului respecta comenzile hipotalamusului, toate sutele de termostate ale trupului se supun conuratiei dictate de cele trei doshe. Exista insa o diferenta cruciala: va puteti influenta si puteti comunica cu cele trei doshe, insa nu puteti proceda la fel cu hipotalamusul. Cantitatea de Vata, in mod previzibil, creste in prezenta oricarei influente agravante, cum ar fi vremea friguroasa, vintul uscat, mincarea condimentata si mersul la culcare la o ora tirzie; toti acesti factori agraaza Vata. Astfel de comportamente ii transmit corpului comanda: "mai multa Vata". In acelasi fel, doshele Pitta si Kapha au si ele proprin catalizatori.


Dezechilibrele care se acumuleaza in timp ne indeparteaza de prakriti, adica de adevaratul nostru destin. In Ayurda, aceste dezechilibre se numesc vikriti, un cuvint sanscrit care inseamna "deviere de la natura". Astfel, cei doi termeni, prakriti si vikriti, au sensuri opuse, unul referindu-se la ceea ce este firesc pentru o persoana, celalalt la ceea ce nu este in firea unui individ. Alimentatia nepotrivita, orele neregulate de somn, emotiile negati si eforturile fizice sau/si mentale fac ca viata sa devina mai putin fireasca si duc, in cele din urma, la simptome fizice, boli si probleme, cum ar fi supraponderalitatea. Exista si o latura emotionala a acestui proces: comportamentele autodistructi transforma raspunsurile emotionale poziti in reactii emotionale negati. Pe scurt, vikriti ne face sa fim mai sensibili la orice fel de stres.
Totusi, vikriti, sau dezechilibrul, este de fapt o iluzie construita pe presupuneri noci. Una dintre cele mai periculoase presupuneri, pe care am acceptat-o pur si simplu, este conceptul de eu. Prin aceasta inteleg credinta dumneavoatra ca sinteti o entitate individuala, fundamental separata de unirs. Este o credinta conditionata, un produs al culturii dumneavoastra

este un simplu punct de dere, nu un adevar biologic absolut. Trupul dumneavoastra nu are un inceput bine definit in timp si spatiu si nu se indreapta catre un sfirsit deja silit. Organismul dumneavoastra se reinnoieste in fiecare secunda, iar acest proces va continua pe durata intregii vieti. Modul anume in care se va desfasura procesul de reinnoire poate fi direct influentat de semnalele pe care creierul dumneavoastra le trimite referitor la tot ceea ce faceti: profesia, relatiile si, cu siguranta, alimentatia dumneavoastra. Daca ti continua sa ati aceleasi ginduri si sentimente negati care va impovareaza de ani intregi, va ti pastra aceeasi constitutie fiziologica. Din fericire, puteti schimba totul. Dincolo de obiceiurile negati, exista ceva foarte diferit, de o frumusete naturala; dincolo de aparenta vietii dumneavoastra, exista acea conuratie initiala, ideala, acea combinatie unica a celor trei-doshe: Vata, Pitta si Kapha, care reprezinta adevarata dumneavoastra individualitate. Daca reusiti sa resiliti acea combinatie, supraponderalitatea si celelalte probleme vor disparea instantaneu. Aceasta este frumusetea filozofiei ayurdice, care le reda oamenilor sanatatea, re-aducindu-i la identitatea lor reala, fireasca.





Alte materiale medicale despre: greutatea corporala




Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri, ciocolata si carbo [...]
Ayueveda recomanda utilizarea unui ulei neprelucrat, obtinut prin presarea la rece, pe care il puteti cumpara de la magazinele cu produse naturiste, i [...]
Sunt recunoscute trei tipuri de tulburari alimentare: comportamentul alimentar compulsiv, anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Comportamentul ali [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre greutatea corporala

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile