eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sugarul pana la 6 luni

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » sugarul pana la 6 luni

Prima locuinta


inainte de nasterea copilului, viitorii parinti r pregati cu minutiozitate \"locuinta\" sugarului; se r lasa la o parte prejudecatile precum ca nu este bine sa pregatim dinainte lucrusoarele viitorului \"copil\". Mama, dupa nastere, este obosita, dezorientata si nimic nu e mai greu decat sa ajunga acasa cu nou nascutul intr-o casa neigienizata, fara cele necesare ingrijirii copilului.

Se va alege camera cea mai calduroasa, luminoasa si mai ferita de zgomote. Sugarul trebuie sa aiba coltul lui, patutul sau cosuletul, un raft pentru lenjerie si un sertar pentru cele necesare igienei si ingrijirii sugarului.

Camera va fi zugravita si psita proaspat in culori deschise. Parchetul va fi acoperit cu coare mici care se pot scoate si spala cu usurinta. \"Coltul sugarului\" va fi amplasat in cel mai ferit loc, fara curent, departe de geam si departe de sursele de caldura (soba, calorifer). Sursa de lumina va fi discreta (veioza), pentru a nu deranja nou nascutul. Se r evita draperiile, perdelele groase, carpetele ce reduc din lumina naturala si devin depozite de praf. in camera copilului trebuie sa domine ordinea si curatenia exemplara. Zilnic se va aerisi camera de mai multe ori, se va sterge praful de pe parchet, dusumea si mobila cu un burete umed. Coarele r fi aspirate sau scuturate cat mai des.

Mobilierul va fi de preferinta sumar, cu obiecte absolut necesare: patutul sau cosuletul. masa de infasat, canapeaua, un dulap pentru rufaria copilului, cos sau galeata cu capac pentru strangerea rufelor murdare, un scaun sau fotoliu pentru alaptat si o masuta pe care se va instala cantarul si cele necesare ingrijirii copilului. Sigur ca in functie de necesitati si posibilitati mobilierul poate fi adaptat si improvizat (o etajera cu perdelute pentru lenjerie, o masa sau birou r.fi acoperite cu o patura, musama, cearceaf, pentru infasarea copilului). Nu se infasa copilul pe pat avand in vedere pozitia incomoda pe care o adopta mama, aplecandu-se.

Temperatura camerei nu va depasi 20-22AC, iar baia 25-26A C Camera va fi prevazuta cu termometru. Umiditatea atmosferei are rol important pentru caile respiratorii ale copilului (normal 60%). in cazul in care incalzirea se face cu surse de caldura electrice (radiatoare) se va plasa un vas cu apa sau musetel cu suprafata larga de evacuare in apropierea surselor de incalzit. Chiar si in apartamente se recomanda fixarea unui vas dreptunghiular (tava) pe calorifer pentru umidifierea atmosferei. in cazul folosirii sobelor de teracota incalzirea nu se va face decat cu lemne. Folosirea carbunilor poate da o intoxicatie puternica a sangelui copilului (methemoglobina) si de aceea nu se recomanda in camera copilului de 0-l an.

Patul sugarului va fi separat de al mamei. Cosul este ideal la sugarii mici (0-3 luni). Dupa aceea copilul va fi mutat in patutul propriu pentru a se preveni diferite accidente. Patul va fi din lemn sau metalic, psit cu alb, prevazut cu gratii suficient de inalte si de dese, iar peretele din fata va fi mobil pentru a permite mamei manevrarea cu usurinta a copilului. ul patutului va fi dur, acoperit cu o saltea de preferinta umpluta cu iarba de mare. Salteaua va fi complet dreapta, fara adancituri. Se va acoperi cu o panza cauciucata si un cearceaf. Nu se va folosi perna. Se va pune sub capul copilului cel mult un scutec impaturit.

Pe masuta de toaleta se r pregati:


- un vas mic pentru spalarea fetei si a ochilor

- un vas de plastic cu musetel si tampoane pentru spalarea regiunii fesiere dupa ce copilul s-a murdarit
- un piaptan si o perie moale pentru cap . - termometru de baie
- termometru de corp -tampoane de vata


- betisoare cu vata pentru curatirea urechilor si nasului

- forfecuta de unghii
- creme pentru protejarea regiunii fesiere (jecolan, cutaden)
- cupra cu saprosan sau talc
- supozitoare cu glicerina pentru copii si pentru febra (aminofenazona, paracetamol pentru sugari). Daca este prea cald, acestea din urma r fi pastrate in frigider pentru a nu se topi.




Alte materiale medicale despre: sugarul pana la 6 luni

Primavara aduce in natura un nou inceput pentru lumea vegetala dar tocmai in acest anotimp foarte multi oameni se simt obosi& [...]
Apare dupa o incubatie de 3 saptamini sub forma unei eroziuni rotunde, superficiala, care in citeva zile devine o exulceratie, foarte regulat [...]
Bebelusii trebuie manuiti cu multa grija, desi majoritatea copiilor sunt mult mai robusti decat cred adultii. Si, din moment ce nu pot face nimic sing [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sugarul pana la 6 luni

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile