eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Primul ajutor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor

Hipotermia


Hipotermia
Temperatura de la suprafata mainilor si a picioarelor poate cobora cu peste patruzeci de grade, de la 37A la -6", fara sa va provoace moartea. Este chiar posibil sa nu suferiti leziuni ireversibile daca tesutul inghetat este reincalzit destul de repede. Dar daca temperatura interioara a corpului - la nivelul organelor vitale, cum ar fi inima, plamanii si rinichii - scade cu doar o fractiune din cele treizeci si opt de grade caic le caracterizeaza, incepeti sa va confruntati imediat cu o situatie care va pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de hipotermic. De Fapt, hipotermia usoara incepe cu o scadere a temperaturii interioare de numai cateva grade, la sub 35AC.
La fel ca si lesinul, care produce caderea corpului, incercand prin aceasta sa creasca nivelul de oxigen clin creier, hipotermia este un alt exemplu al "intelepciunii" innascute a organismului, care aplica o strategie de supravietuire intr-un moment de criza. Cand expunerea prelungita la un ger foarte marc produce scaderea pronuntata a temperaturii interioare a Organismului, centrul de tcrmoreglare din creierul dumneavoastra reactioneaza. El incepe sa inchida functiile organice neesentiale, intr-un mod care pastreaza caldura interna si protejeaza creierul si alte organe vitale, amanand astfel moartea. sele de sange de la suprafata se contracta (facand sa creasca riscul de degeratura, dupa cum am vazut, dar acesta reprezinta un pericol vital mai mic decat hipotermia), trimitand mai mult sange cald spre interior. Metabolismul creste dramatic, permitand corpului sa arda combustibilul mai rapid si sa produca mai multa caldura. Muschii tremura, inima bate mai repede si transpiratia inceteaza - toate cu scopul de a incetini pierderea de caldura si de a o rezerva pentru functionarea organelor vitale.
Toate bune si frumoase cata vreme aceste reactii de aparare au efect, dar organsimul nu poate sustine mult timp cheltuiala de energie. "Motorul" organismului dumneavoastra se uzeaza peste limita marcata cu rosu, iar "indicatorul de benzina" coboara vertiginos spre got. In momentul in care temeperatura interna atinge 32AC, muschiul cardiac epuizat, daca nu a cedat complet printr-un infarct miocardic fatal, permite tensiunii sa scada. Pe masura ce sunt consumate si caloriile care au mai ramas, metabolismul si functia creierului incep sa scada si sa dea "rateuri". Daca temperatura corpului scade la aproximativ 26A corpul dumneavoastra va arata ca un cadavru, teapan si rece. Doar un observator atent si pregatit isi va da seama ca este posibil sa fiti inca reanimat. Sub aproximativ 25"C este probabil ca rezerva calorica a organismului sa fie complet epuizata. Organele interne isi inceteaza functionarea, inima nu mai bate si survine moartea.



CAUZELE
Persoanele sarace si fara locuinta, care incearca sa supravietuiasca unor ierni geroase sunt probabil expuse celui mai marc risc de a muri de hipotermic. Cu imbracamintea lor inadecvata si fara incalzire centrala (sau de orice alt gen), ei vad moartea cu ochii ori de cate ori vremea tinde sa imbine temperaturi scazute, vanturi puternice si o umiditate joasa.
Daca sunt prezenti si alti factori (cum ar fi hainele ude. boala sau alcoolul), nici nu este nevoie sa fie ger - multe persoane au murit de hipotermic fara ca temperatura aerului sa scada sub l"C sau chiar I0"C.
Temperaturile scazute din locuinte. Unele persoane bolnave sau in varsta mor anual pentru ca isi regleaza temperatura din locuinta la sau sub 12 - 15AC in timpul ternii. Aceasta poate fi o temperatura foarte scazuta atunci cand se combina cu factori cum ar fi o boala circulatorie, lipsa de miscare, inactivitatea sau malnutritia. Gcrontologii recomanda ca persoanele varstnice sa mentina in locuinte temperaturi de cel putin 18 - 21"C in timpul iernii si chiar mai mari daca au peste saptezeci si cinci de ani.
Cufundarea in apa rece. Apa este o sabie cu doua taisuri. Cata vreme apa calda este mai buna decat aerul cald pentru a vindeca degeraturile, apa rece poaie provoca aproape instantaneu fie degeraturi, fie hipotermie. Aceasta datorita faptului ca apa este un excelent conducator de caldura, dar si de frig. Se estimeaza ca este de o suta de ori mai usor sa devii hipotermie in apa de 25"C (ceea ce inseamna aproximativ cea mai ridicata temperatura la care poate ajunge apa continentala in Statele Unite), decat la aer, unde temperatura se ridica la 25AC. Personalul sanitar calificat trebuie sa ia in considerare faptul ca orice persoana scoasa din apa rece poate suferi de hipotermie.
Sporturile si activitatile de iarna. Fie ca ati plecat sa schiati intr-o regiune muntoasa sau ca dati zapada cu lopata, hipotermia este un risc in special atunci cand se combina cu imobilitate (datorita fracturarii unui os atunci cand schiati singur, de exemplu) sau o imbracaminte nepotrivita.
Pana auto. Masina este un frigider pe roti o data ce a ramas fara combustibil, intotdeauna este bine sa puneti raul inainte si sa fiti pregatit cu haine in plus si paturi, daca va deplasati intr-o zona friguroasa si izolata. Daca intr-adevar aveti o pana pe timp de viscol, de obicei cel mai bine este sa va infofoliti si sa ramaneti in masina, unde veti fi cel putin aparat de vant si unde, in cele din urma, veti fi gasit.
rsta si constitutia. Persoanele in varsta (datorita bolilor circulatorii si problemelor de termoreglare) si cele foarte tinere (datorita imobilitatii si a lipsei de "grasime corporala"') sunt mai vulnerabile la hipotermie decat majoritatea.
Drogurile. Alcoolul reprezinta un pericol triplu, deoarece dilata vasele sangvine superficiale, inhiba tremuratul si contribuie la deshidratare. Barbituricele si alte medicamente pot duce, de asemenea, la o piedere excesiva de caldura corporala.

SIMPTOMELE HIPOTERMIEI
Primul si cel mai important semn al unei scaderi usoare a temperaturii interne este tremuratul, deoarece muschii se contracta si se dilata in incercarea lor de a genera caldura. Totusi, la unele victime in varsta, este posibil sa nu apara tremuratul si trebuie sa va bazati fie pe un termometru care indica 35AC. fie intr-o masura mai mica, pe senzatia de rece la atingerea pielii. Pe masura ce temperatura interna continua sa scada, metabolismul, pulsul si ritmul cardiac incetinesc. Persoana grav hipotermica nu mai tremura si devine letargica, dezorientata sau ametita. Cuvintele sale pot fi nedeslusite, ea poate parea confuza sau poate face erori de judecata, cum ar fi sa nu doreasca sa fie acoperita pentru a o apara de frig. Pe masura ce starea se agraveaza, muschii devin rigizi si persoana isi pierde cunostinta. In acest moment, corpul este rece, rigid, ca de cadavru. Moartea prin soc sau stop cardiac este iminenta.


PRIMUL AJUTOR DE BAZA IN HIPOTERMIE

Tratarea hipotermiei se aseamana oarecum cu tratarea unei degeraturi la nivelul intregului corp. Cat mai sigur si rapid posibil, trebuie sa indepartati sursa de frig si sa incalziti victima. Totusi, hipotermia este o urgenta medicala mult mai grava decat degeratura, deci este important sa stabiliti imediat daca aveti de-a face cu un caz usor sau grav.
Daca hipotermia este severa, chemati ajutorul medical de urgenta cat mai curand posibil. Mentineti victima calma. N-o lasati sa intre in panica sau sa faca miscare ..ca sa-si incalzeasca corpul". Amandoua aceste actiuni pot produce cresterea transpiratiei, care este un mecanism de racire, producandu-se pierderea caldurii. Aceste activitati pot avea ca rezultat si faptul ca victima va inhala cantitati mari de aer rece.
Sunt cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faceti:
a Nu miscati victima decat ca s-o puneti la adapost de frig.
a Nu masati si nu frecati membrele victimei.


a Nu bagati victima intr-o baie fierbinte.

Astfel de actiuni pot, de fapt, sa agraveze hipotermia, atragand sangele din interiorul corpului (ceea ce face ca acolo temperatura sa scada) sau inundand inima cu sange rece (ceea ce poate produce o criza cardiaca). "Piele;, devine foarte rece cand o persoana este in stare de hipotcrmie", scrie Joseph Pizzorno, doctor naruropat. "Daca bagati o persoana intr-o baie fierbinte, tot acel sange si lichid rece ca gheata vor fi impinse dinspre piele direct in interior si pot face sa scada rapid temperatura interioara. Secretul este sa incalziti organismul dinspre interior spre exterior, si cel mai bun mijloc de a face acest lucru este de a lasa corpul sa se incalzeasca singur".
[I Este nevoie ca persoanele care sufera de hipotcrmie severa, dupa ce au fost cufundate in apa rece sa fie abordate cu multa prudenta. Daca sunt incalzite prea repede, aceasta actiune poate suprasolicita inima sau poate provoca moartea prinir-un gen de ..soc de reincalzire".
Daca este posibil, duceti victima cu hipotcrmie severa la adapost si tineti-o intinsa. Scoateti-i cu blandete imbracamintea uda si stergeti-i corpul. Infasurati-o in paturi si bagati-o intr-un sac de dormit. Sau introduceti victima intr-un sac de dormit, alaturi de alta persoana care poate avea rolul unei sticle gigantice cu apa calda. "Un alt corp cald este tratamentul cel mai rapid, cel mai sigur si cel mai : radical pentru hipotermie", spune Holly Eaglc, "Nu datorita caldurii, ci si datorita energiei unei alte fiinte".
De asemenea, puteti aplica comprese calde sau sticle cu apa calda (bine izolate), puse lateral, langa pieptul victimei sau in zona inghinala. Nici o forma de caldura nu trebuie aplicata pe brate sau pe picioare, de unde poate fi atras sangele in interior.
Daca apare o hipotcrmie severa cand sunteti intr-un loc izolat, duceti victima la adapost de vant, scoateti-i imbracamintea uda si infasurati-o in paturi sau intr-un sac de dormit. Aproximativ 75% din caldura corpului se pierde prin cap. deci tineti capul si gatul victimei acoperite. Supravegheati permeabilitatea cailor respiratorii superioare, ritmul respirator si circulatia victimei ( modulul 3). Daca este posibil, faceti in asa fel ca victima sa fie transportata intr-un loc sigur. Daca este constienta. ii puteti oferi, la intervale regulate, sa soarba dintr-o bautura calda, dulce, nealcoolica, cum ar fi cidrul de mere.
Victimele hipotermici severe ar trebui spitalizate si tratate cu grija, de preferat de un medic. Doar dupa ce a fost rezolvata urgenta hipotermiei trebuie sa va concentrati asupra altor leziuni, printre care degeraturile. Amintiti-va ca tratamentele pentru degeraturi, care restabilesc circulatia spre extremitatile-corpului pot atrage sangele inspre interior si agrava astfel un caz de hipotermie. De asemenea, tineti minte ca timp de mai multe ore dupa ce a fost reincalzita, persoana este inca expusa riscului de hipotermie desi poate sa para aproape restabilita.
Stadiile finale de hipotermie pot li asemanatoare mortii, victima fiind rece, teapana si cu ochii sticlosi. Este posibil ca pulsul sa fie atat de slab, incat sa nu-l puteti depista cu usurinta. Cu toate acestea, victima poate fi ihca in viata, deci trebuie sa luati masurile necesare pentru a o reanima pana la confirmarea mortii.
Pentru un caz usor de hipotermie. duceti victima intr-un adapost cald si scoateti-i imediat imbracamintea uda si inlocuiti-o cu lucruri uscate. infasurati victima in paturi si asezati-o langa foc sau langa alta sursa de caldura. De asemenea, victima poate fi bagata intr-un sac de dormit sau poate face o baie calda, dar nu fierbinte. Apa calda sau alte bauturi nealcoolice pot ajuta la refacerea lichidelor pierdute.


REMEDII NATURALE DE PRIM AJUTOR IN HIPOTERMIA USOARA

Exista mai putine remedii naturale pentru hipotermia minora decat pentru degeraturile usoare, dar iata cateva care merita sa fie incercate si care pot suplimenta tratamentele conventionale:


Folositi remediile naturale pentru a preveni socul psihic.

Doua dintre cele mai populare sunt esentele florale folosite ea remedii de prin ajutor, cum ar fi ..Remediul salvator floral Bach", si remediul homeopatic Actmit.
a Pentru a administra ..Remediul salvator", puneti trci-patni picaturi din' flacon direct sub limba. De asemenea. il puteti dilua punand patru picaturi intr-un sfert de pahar de apa, ceai sau suc. Acest preparat trebuie sorbit la fiecare trei-cinci minute. Daca persoana este inconstienta, administrati-i "Leacul de slavarc" nediluat, frecandu-i cateva picaturi de buze sau gingii, dupa urechi sau de incheieturile mainilor sau imbibati o carpa de bumbac intr-o jumatate de litru de apa cu cinci sau sase picaturi din "Remediul salvator" si aplicati-o ca pe o compresa.
a Homeopatii folosesc Acanit atunci cand persoana este speriata si agitata, nu poate suporta sa fie atinsa si arc dureri urmate de senzatii de amorteala si furnicaturi. De asemenea, victima poate simti brusc o stare de voma.


Luati remdiu! homeopatic Cuprum metallicum. Realizat pornind de la cupru, acesta este remediul daca hipotermia este insotita de crampe.
lieti un ceai de ghimber, care sa va incalzeasca. Eitoterapeutii considera ca ghimberul este ta de iarna pentru persoanele care traiesc in climate reci. ..Ceaiul de ghimber este probabil cel mai bun stimulent circulator eficient, dar bland"', .spune David Eagle, specialist in medicina orientala. "Practicienii medicinei orientale considera ca ceaiul de ghimber incalzeste partea centrala a corpului. El conduce, sangele spre stomac. Totusi nu trebuie baut fierbinte.

RESILIREA SI PREVENIREA
Daca uiti o aventura care va va expune la perioade prelungite de frig, puteti capata rezistenta la vremea friguroasa folosind al imente, te medicinale, masaj si alte modalitati de a va alimenta "motorul intern" si de a sustine circulatia generala a organismului. inca si mai important, luati precautii de bun-simt purtand hainele potrivite si avand, intotdeauna im insotitor in conditii de ger periculos. Un prieten nu numai ca va observa o degeratura a fetei, pe care dumneavoastra puteti sa n-o simtiti, dar va poate salva viata in situatia in care o fractura sau o alta urgenta medicala va face incapabil sa continuati drumul. O vestimentatie calduroasa este, de asemenea, absolut esentiala. Nici un fel de intensificare naturala a circulatiei nu poate face fata pe timp de vifor, daca sunteti imbracat in tricou si in jacheta de blugi. Asa cum subliniaza Hal Weiss in valoroasa sectiune Secretele caldurii, este mult mai usor sa-ti pastrezi caldura, decat sa te reincalzesti o data ce ti x-a facut frig.
Pentru a rezista la ger, imbracati-va "cu cat mai multe straturi", cu haina impermeabila deasupra, care sa va apere de vant. cizme impermeabile, doua perechi de sosete si manusi cu un deget, mai degraba decat cu cinci degete, impiedicati pierderea rapida de caldura acoperindu-va capul si urechile si. daca este necesar, si fata. Lenjeria din lana si puf este mai calduroasa decat cea de bumbac, care tinde sa se umezeasca de transpiratie si apoi sa raceasca corpul. Daca aveti in pian o sedere prelungita intr-un loc rece sau inghetat, este bine sa aveti sosete si manusi de rezerva pentru a Ic inlocui pe cele care s-ar uda.
O saptamana petrecuta in Himalaya nu este o perioada adecvata regimului sau postului. Mai degraba, trebuie sa-i asigurati organismului combustibil hiperenergetic din belsug, pe care sa-l arda si sa-l transforme in caldura.
I Protejati-va corpul de frig consumand alimente nutritive, cu continut bogat de glucide, proteine si calorii, inclusiv leguminoase, nuci si seminte, radacinoase, pui sau peste si cereale integrale. Gustarile frecvente (amestecuri de nuci, stafide, uscate si ciocolata, care sunt frecvent folosite de excursionisti pentru aportul rapid
[ de energie). in timpul efortului intens pe ger sunt o idee buna. De asemenea, trebuie sa beti multe lichide pentru a impiedica deshidratarea, care poate creste riscul de leziuni prin expunere la frig. (Pe de alta parte, bauturile cofeinizate si alcoolice pot produce deshidratarea.)
Unele te pot fi folosite pentru a ajuta'la prevenirea degeraturilor sau a hipotermiei, prin stimularea circulatiei in intregul corp si a capacitatii organismului de a se adapta noilor conditii. Printre aceste te se numara Ginkgo si Ginsengul siberian. Ilobbs spune ca ceaiul de rozmarin poate fi. de asemenea, folositor.
Practicienii medicinei traditionale chinezesti recomanda adeseori alimente, ca si te medicinale, pentru potentialul lor terapeutic. Alimentele pe care le recomanda ei, inainte de toate, pentru combaterea scaderii temperaturii interne a organismul si a amortelii bratelor si a picioarelor sunt ciresele. Se spune ca aceste fructe au energie termogena si capacitatea de a "alunga frigul si umezeala" si de a stimula circulatia sangelui. Puterea de a incalzi a cireselor se leaga de efectul fructelor asupra splinei si stomacului, care sunt concepute de terapeutii chinezi traditionali nu ca organe izolate, ci ca parti interdependente ale unui sistem energetic mai cuprinzator, capabil sa regleze caldura din organism. Alte alimente care stimuleaza circulatia si pe care le puteti adauga alimentatiei dumneavoastra pentru o mai mare proiectie fata de frig sunt usturoiul si ceapa.
Terapeutii chinezi traditionali confirma si concluzia de hun-simt ca alimentele calde, gatite, sunt mai bune pe vreme rece decat alimentele crude si reci. cum ar fi salatele, fructele tropicale. inghetata si bauturile cu gheata. Pe de alta parte, ar trebui sa evitati consumul alimentelor foarte fierbinti si condimentate. In timp ce pe termen scurt ele au un efect termogen asupra organismului, in cele din urma pot favoriza transpiratia si astfel racirea acestuia. De aceea, alimentele, fierbinti si condimentele sunt populare la mexicani si la alte popoare care traiesc intr-un climat tropical si nu printre locuitorii Nordului.
Daca degetele de la maini si de la picioare par sa inghete usor, aceasta se poate datora unei vulnerabilitati accentuate dobandite candva in cursul vietii. De asemenea, este posibil ca furnicaturile si amorteala cronica sau circulatia defectuoasa la nivelul extremitatilor sa fie in legatura cu o carenta nutritiva, in special de vitamina B6 sau fier. incercati sa luati un complex B si un supliment mineral echilibrat timp de o luna, pentru a vedea daca tulburarea dispare. Vitamina Be, de asemenea, ajuta organismului sa se adapteze la frig. intr-un studiu, animalele carora li s-au administrat suplimente cu Bf> au supravietuit expunerii la frig intr-o proportie mult mai marc decat cele carora nu li se dadusera astfel de suplimente.
O pereche de puncte de presopunctura pentru imbunatatirea circulatiei globale, potrivit specialistului in presopunctura Michael Reed Gach, se afla pe umar. Masati cu blandete, dar ferm, punctele de la jumatatea distantei dintre baza gatului si umar, cam la 1,2 cm sub varful umerilor.
Mcthieti-va sistemul circulator in cea mai buna forma, odihnindu-va mult si facand frecvente exercitii de tip aerobic. Frecati-va cu regularitate cu un burete natural sau alt material aspru pentru a va mentine o circulatie activa. Unele persoane au constatat ca alternarea dusurilor fierbinti eu cele reci stimuleaza circulatia.
Un truc pentru a va mentine mainile si picioarele calde pe vreme geroasa este sa nu le spalati prea des, deoarece sapunul inlatura stratul subtire care serveste ca o patura naturala protectoare pentru piele. De asemenea, lasati inelele si alte bijuterii acasa, deoarece va pot stanjeni circulatia.
Un alt truc este sa presarati putina pudra de ardei iute in manusi sau in sosete. Ardeiul iute are cateva dezavantaje, cum ar fi acela ca pateaza panza si irita pielea unor persoane mai sensibile. Folosita in cantitati mari, sau chiar atunci cand sunteti destul de activ pentru a va transpira picioarele, ea poate, de asemenea, sa va infierbante prea mult extremitatile sau chiar sa produca basici. "Nu o puneti in ciorapi, ci puneti-o in pantofi. Pulberea de ghimber are un elect termogen local similar, desi mult mai bland. Unii drumeti amatori de fitoterapic nu pleaca de. acasa fara aceste remedii. La inceput puteti incerca o cantitate mica sa vedeti daca si la dumneavoastra arc efect.
Mai presus de orice, incercati sa ramaneti cald si uscat si miscati-va tot timpul. nturile puternice, terenurile ude sau noroioase si zapada adanca sunt situatii periculoase, pe care cel mai bine ar fi sa le infrunte doar cei antrenati.




Alte materiale medicale despre: primul ajutor




IMPORTANT! a Sunati la 961 sau la numarul local al serviciului de salvare. a Daca victima are atat simptome de hipoter-mie, cat si de degeratu [...]
IMPORTANT! a Sunati la 961 sau la numarul local al serviciului de salvare. a Daca victima are atat simptome de hipoter-mie, cat si de degeratu [...]
Plagile sau ranile suni leziuni traumatice prin care se realizeaza o intrerupere a continuitatii tegumentelor, cu o distrugere concomitenta de tesutur [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre primul ajutor

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile