eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Primul ajutor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor

Electrocutarea


Corpul este un bun conducator de electricitate. Cand ajunge in contact direct cu curentul electric din gospodarie sau cu liniile de inalta tensiune, electricitatea patrunde in tesuturi, distrugand pielea si arzand organele interne. Este posibil ca o sursa electrica sa para minora, dar sa fi cauzat leziuni interne grave. in cele mai severe cazuri, afecteaza inima, opreste respiratia si provoaca moartea. Simptomele includ:
a o senzatie care poate merege de la furnicaturi, pana la o smucitura puternica
a arsuri cutanate in locurile prin care curentul electric a intrat si a iesit din corp
a dureri musculare, dureri de cap si pierderea cunostintei.
Severitatea unui soc electric depinde de severitatea tensiunii curentului, de durata expunerii victimei la actiunea curentului, daca victima este in contact sau nu cu vreun material izolant si de calea pe care o parcurge curentul electric prin corp. Un soc scurt produs de curentul din gospodarie, de exemplu, va produce de obicei doar arsuri cutanate. Daca insa victima facea baie, conductibilitatea inalta a apei va face socul mult mai puternic. Orice soc in care victima ramane in contact cu sursa de curent este, de asemenea, grav.
Daca o victima este in contact direct cu o sursa de curent, cea mai buna actiune este sa-l intrerupeti cat mai repede posibil. Trageti stecherul din priza (doar inchiderea unui aparat poate sa nu fie suficienta) sau actionati un intrerupator de tensiune. Daca intrati in contact direct cu persoana aflata inca sub influenta curentului electric, veti permite curentului sa se scurga si prin corpul dumneavoastra.
Chiar si apropierea de cineva care este in contact direct cu o linie de inalta tensiune poate fi periculoasa, deoarece curentul formeaza un arc de pana la sase metri, si astfel face o noua victima. Din nefericire, ce! mai sigur mod de a salva o persoana care atinge o linie de inalta tensiune este unul care necesita mult timp: telefonati la compania de electricitate sa intrerupa tensiunea. Aproape in toate urgentele de acest gen, moartea va fi in orice caz instantanee. Daca va aflati in masina langa o linie de inalta tensiune care a cazut, ramaneti pe loc pana cand este intrerupta tensiunea, avand grija sa nu atingeti nici un obiect metalic din masina.
Daca un curent din gospodarie nu poate fi intrerupt cu usurinta, incercati sa desprindeti victima de sursa de curent, tragand-o sau impingand-o fara sa va asumati riscuri. Stati cu picioarele pe un izolator oarecare (o sectiune groasa este foarte buna) si folositi o bucata groasa de lemn uscat (nu metal), cum ar fi o scandura sau un scaun, pentru a indeparta victima de sursa de curent. De asemenea, o alta posibilitate este de a trece o bucla de sfoara, un fular in jurul victimei si de a o trage cu ajutorul acesteia.
Chemati medicul, verificati caile respiratorii, respiratia si circulatia si luati masuri pentru a preveni sau trata socul.In plus fata de tratamentele enumerate la "Remedii naturale de prim ajutor in arsuri", iata unul specific pentru socul sau arsura produse de curentul electric.
Luati remediul homeopatic Phosporus. Luati imediat o doza la dilutia 6X i sau 12X. Daca este necesar, continuati sa luati cate o doza la fiecare treizeci de minute, pana la sase doze, dupa ce a at loc electrocutarea.




Alte materiale medicale despre: primul ajutor

IMPORTANT! a Daca victima se afla in apropierea unui curent de inalta tensiune, stati la cel putin 6 metri distanta. Daca victima se afla intr-un [...]
INSOLATIA Apare in urma expunerii prelungite la soare. Sub actiunea radiatiilor caloiice, invelisul creierului sufera un proces de congestie. Procesu [...]
Amoniacul este un gaz incolor cu miros intepator caracteristic. in forma lichida este utilizat in industria frigorifica, deoarece in momentul evaporar [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre primul ajutor

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile