eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Cresterea si dezvoltarea copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » cresterea si dezvoltarea copilului

Dezvoltarea fizica - dezvoltarea psihica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Copilul creste in greutate mai lent, ajungand la 6 ani in jur de 20-22 kg. si 100-l20 cm. inaltime. Procesul de osificare este mai intens, muschii mai dezvoltati. in jurul rstei de 6 ani se schimba dentitia temporara cu cea permanenta.

Perimetrul toracic creste mult, ajungand la 4-5 ani de 54-55 cm. Perimetrul cranian masoara 52-53 cm.


Copilul este foarte receptiv in aceasta perioada si este mereu in cautarea \"noului\". Are o memorie maxima in jurul rstei de 6 ani reusind sa memoreze ini sau carti intregi. intreaba tot si il intereseaza tot. Cauta prieteni de joaca cu care isi impartaseste noile \"descoperiri\", isi dezvolta fantezia si puterea de a rationa. inta cu usurinta limbi straine, calcule matematice, conexiuni logice.
Este perioada cand copilul trebuie sa frecventeze o unitate prescolara (camin, gradinita). Aici devine sociabil, se deprinde cu colectivitatea si nu se mai simti atat de dependent de parinti.
Se inta disciplinat, fiind supus la un program zilnic, adauga mereu ce nou in dezvoltarea sa intelectuala iar atunci cand merge la scoala, nu fi pentru el o \"noutate\" viata in
colectiv.

Uneori adaptarea copilului intr-o unitate prescoalra este anevoioasa. Copilul este speriat, doreste sa fie izolat, sa ramana acasa, in mediul lui, ii este teama de despartirea de parinti sau .bunici. Uneori aceasta perioada poate dura cate luni. Totul este sa nu renuntati la insistentele lui de a ramane acasa.
Prin colaborarea intre parinti si educatori, prin stimularea interesului copilului, incurajarea lui prin exemplele altor copii, acesta fi atras pana la urma de colectivitate, si cere el singur
sa intre in ea.

Frecventand colectivitatea, copilul incepe sa aiba notiunea de spatiu, ia contact cu strada, inta primele semne de circulatie, inta sa se fereasca de primejdii.
Scoala i se parea o continuare a activitatii prescolare, iar cunostintele dobandite il vor ajuta sa se adapteze mai usor cerintelor actuale.In gradinita copin sunt intati sa-si respecte colegii, sa fie prietenosi si atasati sufleteste de ceilalti, sa respecte cadrele didactice pentru care vor avea un aderat cult.Fiind angrenati in diverse activitati (spectacole, jocuri, limbi straine), li se descopera talente care se vor putea dezvolta ulterior (inclinatie pentru limbi straine, muzica, desen).
Este cadrul in care copilul participa la jocuri logice, dezvoltandu-si mult capacitatea de gandire, de a face \"socoteli\". De asemenea, deseneaza mult, inta primele semne grafice care il vor ajuta sa scrie mai usor.Isi dezvolta limbajul corect, isi corecteaza dificultati de vorbire, isi insuseste formule de politete, poarta un dialog viu si bogat cu colegii.Incepe sa-l intereseze diversitatea meseriilor (sofer, muncitor, lucrator in agricultura, nzator, doctor, educator) si uneltele acestora (masini, tractoare, unelte, seringi, trami, tren, por, avion).

Vede natura in diverse anotimpuri, sesizand notiunea de scurgere a timpului, diferentiaza ziua de noapte.
Primeste notiuni de marime (gros, inalt, scund, subtire, lat), culoare, cantitate (mult, putin), forme geometrice (triunghi, patrat, dreptunghi, etc.), orientare in,spatiu (sus, jos, langa, in, spate), a obiectele si ia cunostinta de mobilierul inconjurator si utilitatea lui (masa, scaun, dulapior, cuier).
Un rol important in dezvoltarea fizica si psihica a copilului de 3-6 ani este jocul
Acesta solicita si antreneaza vigoarea, forta fizica, rapiditatea, supletea si coordonarea echilibrului, eluarea spatialitalii, abilitatea in folosirea diverselor parti ale corpului (maini, membre).

Concomitent jocul solicita coordonarea oculomotorie, audiomotorie.
Somnul. Copilul de 3-6 ani doarme intre 12-l3 ore. Dupa 4-5 ani majoritatea copiilor renunta la somnul de dupa masa. Este importanta, in schimb, respectarea orelor de somn si a orei de culcare. Copilul trebuie culcat intre orele 20-21,00, mai ales cand are o activitate prescolara a doua zi Familia renunta la programe obositoare, vizite, vizionari de - filme sau muzica zgomotoasa, lumina intensa, iar ora de culcare a copilului G respectata cu strictete.

Programul dinaintea culcarii consta in baia sau dusul, pregatirea patului, a lenjerie, aranjarea hainelor pentru a doua zi, aerisirei camerei.
Majoritatea corillor dupa 4-5 ani doresc prezenta parintilor inainte de culcare,
Este rsta cand copiilor, dupa programul de seara, li se vor citi povesti. Copilul este foarte receptiv si interesat de aceste lecturi, simtind in acelasi timp si o legatura afecti cu familia.
El doreste sa doarma cu \"usa deschisa\' pentru a nu se simti izolat de restul \"casei\".De obicei la aceasta rsta copii dorm relaxati, abia schimbandu-si pozitia in care au dormit
Apar uneori tulburari de somn: agitatie, tipete, zrcolire, scrijnit din dinti, plimbari nocturne prin casa, aparute mai rar in cazul unor vise sau cosmaruri, mai ales cand in timpul zilei copilul s-a jucat mai intens, a zut filme sau spectacole care l-au impresionat puternic (filme politiste, stiintifico-fantastice), a mancat multa ciocolata seara sau a fost speriat de anumite conflicte in familie.
Atunci cand se perpetueaza aceste tulburari si dupa rezolrea cauzei se apela la un control neuropsihiatru.
Alte materiale medicale despre: cresterea si dezvoltarea copiluluiin aceasta perioada cresterea este mai lenta. Cresterea in lungime poate fi apreciata dupa formula: L - 5V + 80 unde L = lungimea; V = va [...]
Evolutia maturarii dentitiei, aparitia dentipei de lapte si a celei permanente Dentitia de lapte Maxilar superiror [...]
in aceasta perioada cresterea este mai lenta. Cresterea in lungime poate fi apreciata dupa formula: L - 5V + 80 unde L = lungimea; V = va [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cresterea si dezvoltarea copilului

  Advertisements


  Alte sectiuni  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile