eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile aparatului cardio vascular la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile aparatului cardio vascular la copii

Anomalia ebstein


Anomalia Ebstein este o malformatie a valvei tricuspide, care consta din imtarea anormala a foitei anterioare a valvei. Reprezinta 0,6% din totalul bolilor de cord. Este intalnita ca embriofetopatie la copin femeilor care au primit tratament cu saruri de litiu.

Leziunile anatomice sunt reprezentate de o malformatie a foitei anterioare a valvei tricuspide. In loc sa fie aliniata la nivelul inelului atrio-ventricular, foita anterioara este atasata peretelui anterior al ventricului drept. Valva este incompetenta (inchiderea se face anormal), si camera de admisie a ventricului drept este "atasata" anatomic si hemodinamic atriului drept (atrializarea ventricului drept).

Hemodinamica: atriul drept este foarte dilatat. Golirea lui se face printr-un sunt dreapta-stanga, situat la nivelul peretelui intra-atrial. Debitul pulmonar este diminuat, mai ales daca se asociaza stenoza pulmonara, in acest caz ventriculul drept este hipoplazic.
Manifestarile clinice. Boala se dezvaluie din perioada neo-natala cand malformatia este cel mai greu tolerata. Nou-nascutul este cianotic (debit pulmonar diminuat, sunt dreapta-stanga) si prezinta un zgomot II dedublat (ritm in 3 timpi). De obicei nu se aud sufluri.

Radiografia evidentiaza cardiomegalie (prin dilatarea enorma a atriului drept) si plaman hiperclar. Cardiomegalia asociata cu un pedicul vascular subtire constrasteaza cu saracia modificarilor functionale. ECG se caracterizeaza prin unde P inalte in deriviatia Ii-a, concordant cu largirea atriului drept. Dilatarea enorma a atriului drept predispune la aritmii severe, cel mai frecvent la crize de tahicardie paroxistica supraventriculara. Echocardiogrqfia bidimensionala obiectiveaza malpozitia valvei tricuspide (foita anterioara), dilatatia atriului drept, eventuala stenoza vallara-pulmonara, asincro-nismul miscarilor celor 2 ventriculi.

Prognostic si evolutie. Boala este mai greu tolerata in perioada de nou-nascut, cand exista hipertensiune pulmonara fiziologica. Pe masura scaderii rezistentelor pulmonare, toleranta hemodinamica a defectului se amelioreaza, pentru ca in absenta unei stenoze pulmonare sa poata creste debitul sanguin pulmonar, ceea ce va conduce la diminuarea hipoxiei (si deci a cianozei). Grade foarte variate de severitate sunt obisnuite. Toleranta clinica depinde de gravitatea alterarii valvei tricuspide.

Tratament- in perioada neo-natala se poate face tratament digitalo-diuretic, antiacidotic si se poate tenta o ameliorare a fluxului sanguin pulmonar prin perfuzie cu Prostaglandina E, care sa mentina un canal arterial permeabil.
Tratamentul chirurgical propune anastomoza Glenne (anastomoza sistemico-pulmonara), iar tehnica Carpentier realizeaza o mobilizare a aparatului vallar asociata cu plicatura longitudinala a camerei atriale.



Alte materiale medicale despre: bolile aparatului cardio vascular la copii

Este o cardiopatie congenitala frecvent intilnita, a carei incidenta este estimata intre 1015% din totalul anomaliilor congenitale cardio-vasculare. [...]
Este de asemenea o valvulopatie a carei origine este legata de cele mai multe ori de boala reumatismala, putind fi uneori intilnita si ca o anomalie c [...]
Malformatia reprezinta 0,7-1 % din totalul BCC si consta dintr-un defect interventricular larg, asociat cu emergenta unui singur vas mare - trunchiul [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile aparatului cardio vascular la copii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile