eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatia mamei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia mamei

Alimentatia mamei


Alimentatia mamei


Sunt mame care nu vor sa alapteze copilul deoarece au auzit ca trebuie sa renunte la multe lucruri pe care le consumau inainte. Nu este chiar asa. Nu exista do ca ceaiul negru sau cafeaua consumate in cantitati moderate au efect nociv asupra copilului. Trebuie insa evitat fumatul precum si bauturile alcoolice. Femeia care alapteaza poate sa manance linistita orice aliment cu care era obisnuita inainte, neand nici un motiv sa creada ca, de exemplu, daca mananca prune, copilul face diaree sau daca mananca prajeli el poate face o indigestie. Este aderat ca uneori, foarte rar, daca mama consuma un aliment anume, sugarul poate da semne de disconfort. Normal ca, atunci cand mama obser ca situatia se repeta, este indicat sa renunte la alimentul respectiv.
Exista medicamente care sunt excretatc prin laptele matern, totusi in general in cantitati care nu pun in pericol viata copilului. Discutati cu doctorul pediatru pentru a vedea care sunt medicamentele ce pot fi administrate in timpul alaptarii si care sunt cele care trebuie evitate. - O mama care alapteaza trebuie sa se asigure ca are o dicta care contine din abundenta elementele pe care copilul le extrage din hrana ci prin lapte.



O mare cantitate de calciu este excretata prin laptele matern, pentru a permite cresterea si dezvoltarea rapida a oaselor copilului. Daca mama consuma prea putin calciu, cantitatea excretata prin lapte proveni din propriile oase (se credea ca si din dantura, dar se pare ca nu este asa). Mama trebuie sa consume tot atata lapte cat primeste copilul de la ea, precum si o cantitate suplimentara care sa acopere propriile nevoi, sub forma de lapte simplu sau incorporat in bauturi, budinci, supe sau alte mancaruri, ori sub forma de branza cascal, iaurt etc. ( paragraful 446).
Alimentatia zilnica a mamei care alapteaza, chiar daca urmeaza unele restrictii pentru a evita ingrasarea, trebuie neaparat sa contina urmatoarele: lapte, fructe si legume, carne, oua, cereale, paine, unt sau margarina, vitamina D.

Laptele - trebuie consumat 1-l,5 litri zilnic, fie integral fie degresat, sub orice forma (bauturi, produse lactate, mancaruri etc).

Fructele si legumele - trebuie consumate cel putin 6 portii zilnic.
Vi se poate parea prea mult la prima vedere, dar daca analizati un pic
lucrurile realizati ca sucul a doua portocale, o salata, o leguma
galbena sau verde si doua portii de cartofi totalizeaza necesarul de 6
portii de fructe si legume zilnic. Pentru a primi suficienta vitamina C,
doua din aceste portii trebuie sa fie fructe sau legume negatite,
proaspete, si doua e bine sa fie reprezentate de portocale, grepfruit,
rosii, rza, capsuni, afine, mure, coacaze etc. Pentru a se realiza un
aport adect de vitamina A, una din portii trebuie sa fie o leguma
verde foliata (salata, rza, broccoli) sau una de culoare galben -
portocaliu (morcov, porumb etc). Cartofii sunt lorosi ca aliment, nu
numai fiindca furnizeaza un numar crescut de calorii. Fructele si
legumele pot fi consumate proaspete, conserte, congelate sau


deshidratate.

Carnea - poate fi de ca, porc, pasare, peste si trebuie consumata zilnic o data sau de doua ori", in portii generoase. Dintre organe, ficatul este un aliment foarte loros si trebuie inclus in dieta.
Ouale - trebuie consumat cate un ou zilnic, cu exceptia cazurilor cand in familie exista multe persoane cu afectiuni cardiace coronariene.
Cereale si paine - trebuie consumate trei portii zilnic, preferabil integrale pentru a primi suficiente vitamine din grupul B.
Unt sau margarina - trebuie consumate pentru un aport adect de vitamina A (preferabil sa alegeti preparatele imbogatite cu vitamina A si D). Daca doriti sa nu ingrasati, puteti sa inlocuiti untul sau margarina mancand mai multe legume galben - portocalii sau foliate de culoare verde inchis.


Un preparat medicamentos continand vitamina D trebuie consumat pentru a fi sigura ca organismul dvs. utilizeaza calciul din dieta. Nu folositi preparate cu multivitamine in doze mai mari decat cele recomandate- de agentia guvernamentala a Statelor Unite responsabila cu silirea standardelor in alimentatie, cu exceptia cazurilor in care vi se recomanda de catre medic. Unele femei obisnuiesc sa ia doze foarte mari de vitamina C, pentru a preveni si trata infectiile respiratorii sau alte boli. in niciun caz nu trebuie sa procedeze la fel in timpul sarcinii si alaptarii, tara a consulta medicul, deoarece dozele prea mari de vitamine pot provoca imbolnaviri grave la copil.
Daca mama caic alapteaza constata ca se ingrasa prea mult, poate evita aceasta consumand lapte degresat, eliminand untul si margarina, consumand portii mici de cereale si paine (dar numai integrale pentru a primi suficiente vitamine din complexul B) si excluzand alimentele cu continut caloric foarte mare ca inghetata, dulciurile, foietajcle, maioneza, prajelile (din pacate acestea sunt alimentele cel mai mult apreciate de cei care se ingrasa usor). Nu trebuie sa micsoreze insa aportul de lapte, fructe, legume, carne si vitamina D.
Exercitiul fizic este un bun mod de a tonifica organismul mamei si a reduce excesul ponderal. Mersul pe jos, in ritm rapid, timp de 30 de minute (de cate ori saptamanal), purtand copilul in sacul special de plimbare, poate fi de mare folos.
Aportul zilnic de lichide prezinta doua fatete. Nu este cazul sa se bea mai multe lichide decat organismul simte ca are nevoie, pentru ca oricum excesul este prompt eliminat prin urina. Pe de alta parte, o proaspata mamica, emotionata si extrem de ocupata, poate "uita" sa bea cate lichide are nevoie si astfel ajunge deshidratata prin neatentie. Sfatul meu este sa consumati de fiecare data cu 15 minute inainte de supt una sau doua cani de lichide (apa, ceai, suc de fructe etc.).



Alte materiale medicale despre: alimentatia mamei




Supraalimentatia fara un motiv medical este un abuz, caci este vorba de un consum de nutrimente cu mult peste ratia fiziologica necesara zilnic, pe un [...]
XENOBIOTICELE, SUBSTANTE STRAINE DE ORGANISMUL UMAN Intre mediul inconjurator, cu substantele si elementele lui provenite din sol, aer si ap [...]
Alimentatia cu continut crescut de sare creste presiunea arteriala si riscul pentru accident vascular cerebral. in timp ce alimentatia bogata in potas [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatia mamei

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile