eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatia copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului

Eruptii cutanate


Consultati medicul indiferent de situatie, deoarece exista o varietate foarte larga de eruptii cutanate si va puteti usor insela in diagnosticarea lor. Eczemele sunt prezentate la paragraful 785.

Eritcmul fesier. Majoritatea sugarilor au pielea delicata, sensibila in primele luni de ata. Regiunile acoperite de scutece sunt cele mai expuse la suferinta. S-ar putea chiar ca la iesirea din maternitate sugarul sa aiba funduletul iritat, dar asta nu inseamna ca nu a fost ingrijit corect ci doar ca pielea lui sensibila are nevoie de ingrijiri speciale.
Cea mai des intalnita forma de eritem fesier se manifesta prin aparitia unor aglomerari de ridicaturi mici rosictice (papule) si plaearde de culoare rosie. Uneori papulele se pot infecta si atunci apar puncte albe de puroi (pustule) in varful lor. Daca eritemul este sever pot apare si zone de ulceratie.

In timpul primelor luni de ata se crede ca eritemul fesier este cauzat pur si simplu de efectul unei umezeli cvasipermanente asupra unei pieli delicate. Aproape toti sugarii prezinta din cand in cand mici zone de eritem fesier, care nu este sever si dispare la fel de repede cum a aparut, fara sa fie nevoie de un tratament special.
La sugarii mai mari eritemul fesier se produce prin contactul prelungit al pielii cu urina acida, calda. Se credea ca amoniacul produs de unele bacterii din urina era cauza eritemului, dar studii recente au demonstrat ca urina in sine si nu amoniacul pe care il contine provoaca iritatia pielii.
Daca eritemul este mai accentuat la nivelul pliurilor pielii, poate fi vorba de o dermatita seboreica, pentru tratamentul careia medicul va alege un unguent ce contine substante antiinflamatoare.
Cand se intalnesc foarte multe pustule cu puroi, mai ales daca sugarul face febra, cauza eruptiei cutanate poate fi stafilococul. Doctorul s-ar putea sa va prescrie administrarea de antibiotice. Eruptia cutanata provocata de ciuperci microscopice ale pielii consta in pete de culoare rosie foarte e care conflueaza formand o zona rosie marginita de aceste pete, usor mal bombate decat restul pielii. Doctorul va prescrie tratament cu unguente speciale. in cazul intlamatiei varfului penisului cititi paragraful 776.
Cand suganil are tendinta de a dezvolta eritem fesier mai accentuata, trebuie etata folosirea chilotilor de plastic peste scutece sau a scutecelor de unica folosinta cel putin pe perioada cat aceste leziuni persista. Pot fi folosite scutece de bumbac schimbate mai des ca de obicei. Zona de piele afectata nu se spala cu sapun, deoarece acesta poate fi iritant. Spalarea se face cu apa calduta, ctandu-sc servetelele cu alcool, lotiune etc, apoi uscarea se face prin tamponare delicata. Daca pielea are nevoie de o protectie suplimentara, puteti folosi unguente pe baza de amestec de vaselina si lanolina, care sunt mai durabile pe piele decat talcul, lotiunea sau uleiul de corp (acestea se sterg foarte repede pe scutece). Scutecele se spala cu detergent care nu contine clor, si se clatesc in mai multe ape. Se poate pune o ceasca de otet in ultima apa de clatire pentru distrugerea germenilor.
In cazul unui eritem fesier grav, mai ales daca sunt prezente pustule, nimic nu are la fel de bun efect ca expunerea zonei respective la aer cat mai multe orc zilnic. Daca e mai frig, se pol pune ciorapi si camasute sugarului lasand funduletul liber (avand dedesubt unul sau doua scutece impaturite care sa retina urina).

Cand suganil face eritem fesier frecvent si foarte usor, experimentati pentru a vedea care din metodele de mai sus, utilizate in mod regulat, are un efect mai bun si mai rapid in cazul respectiv.
Uneori scaunele acide din timpul unui episod diareic pot provoca o inflamatie puternica in jurul anusului sau o eruptie cutanata la nivelul feselor. Tratamentul consta in schimbarea scutecelor imediat dupa scaune, spalarea fundulctului sugarului cu apa calda in jet la chiuveta, uscarea atenta prin tamponare si aplicarea unui strat de unguent cu lanolina si vaselina. Daca nu se obtin rezultate, zona respectiva trebuie expusa la aer cat mai mult timp. Uneori parca nimic nu ajuta cat timp diareea persista, dar din fericire atunci cand aceasta se ndeca, se ndeca si eritemul fesier.




Alte materiale medicale despre: alimentatia copilului

Acest lucru depinde de ce-i place si cu ce este obisnuit copilul, si de cat de bine isi pot stapini parintii ingrijorarea. Daca au stat intotdeauna al [...]
Sudamina e foarte frecventa in regiunea umerilor si a gatului la sugari, mai ales la inceputul verii. Consta in acumularea de mici ridicaturi cu varfu [...]
Consideratii generale Pana la introducerea diversificarii alimentatiei la 4-6 luni, n.n. si sugarul de greutate normala, trebuie hraniti, dupa necesi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatia copilului

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile