eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Rinologia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » rinologia

Infectiile cutanate ale nasului si sinusurilor paranazale

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


INFECTIILE CUTANATE ALE NASULUI SI SINUSURILOR PARANAZALE

          Afectiunile piramidei nazale si ale vestibulului nazal

          Pielea nasului si a fetei poate fi afectata in numeroase boli cutanate, precum impetigo 222e46c , acneea, trichophyton, rosacea, eczema vestibului nazal, herpesul cu localizare labio-narinara, afectiuni care sunt tratate de specialistul dermatolog. In patogenia acestor afectiunii se remarca existenta unei secretii exagerate nazale, de consistenta variata, fara a exclude rolul unor factori alergizanti (teste alergice). Trebuiesc mentionati factori predispozanti, precum diabetul zaharat, bolile metabolice, terenul atopic, eczema generalizata, bolile de nutritie, diateza exudativa la copii, care pot duce la cronicizarea sau repetarea acestor afectiuni cutanate.

          Suferinta cutanata localizata la nivelul vestibulului si a piramidei nazale este tratata si de catre medicul ORL-ist.

         Foliculita vestibulului nazal (Sycosis) este o afectiune stafilococica a foliculilor pilo-sebacei din vestibulul nazal. Afectiunea este strict localizata la piele, fara a afecta mucoasa si se manifesta prin durere, usturime, mancarime, congestia lobulului nazal si formarea de cruste la nivelul zonei afectate. Nu se recomanda maltratarea zonei, iar tratamentul este local si consta in dezinfectie si aplicarea de ungvente cu antibiotice.

          Furunculul vestibulului nazal este o infectie stafilococica necrotica a foliculului pilo-sebaceu. Apare la organisme tarate, cu rezistenta biologica scazuta, bolnavi diabetici, hepatici, in caz de surmenaj intelectual, sau la persoane cu igiena precara,defectuasa.

          Examenul clinic al pacientului remarca nasul tumefiat congestionat, palparea fiind dureroasa. Tumefactia se poate extinde si la nivelul buzei superioare, aripioarelor nazale, unghiul intern al orbitei, al obrazului si pleoapei inferioare. Narinoscopia remarca prezenta in vestibulul nazal a unei proeminente rosii, centrate de un fir de par, care necrozandu-se, va abceda, eliminandu-se puroi prin orificiul creat. In general afectiunea se vindeca prin eliminarea burbionului. Maltratarea furunculului duce la complicatii foarte grave, precum tromboflebita si tromboza sinusului cavernos, a caror evolutie este deseori letala.

             Tromboflebita si tromboza de sinus cavernos, se produc prin proarea infectiei, la sinusul cavernos, prin intermediul venelor angulara, si orbitara. Simptomatologia se caracterizeaza prin aparitia semnelor de staza orbitara: tumefactie palpebrala, chemozis, exoftalmie, imobilitatea globului ocular, amauroza, insotite de staza cerebrala, edem cerebral si uneori chiar coma. Epuizarea mijloacelor de tratament duce la deces. Pentru evitarea acestor complicatii, se intervine la un tratament antiinfectios pe cale generala, in doze mari. Cand se instaleaza tromboflebita se introduce in tratament si Heparina, antiinflamatorii, toate insa monitorizate, tratamentul trebuind sa se continue cateva zile si dupa retrocedarea simptomelor. Tratamentul acestor afectiuni trebuie efectuat in sectii de terapie intensiva. In zona furunculului, a limfangitei de insotire, se pot aplica comprese alcoolizate sau cu gheata, cu efect antiflogistic, acesta fiind singurul tratament local admis.

          Erizipelul, reprezinta o afectiune care se instaleaza dupa o incubatie de cateva ore pana la 2 zile. In faza de instalare a bolii, bolnavul prezinta febra, indispozitie, iar la nivelul nasului se remarca aparitia unei zone congestionate, bine delimitate, avand contur, ceea ce scoate in evidenta zona afectata. De obicei afectiunea se extinde pe ambele fete ale piramidei nazale, imitand ca si intindere aspectul unui fluture cu aripile deschise. Agentul etiologic cel mai frecvent intalnit este Streptococul sau Stafilococul patogen. Punctul de declansare a infectiei, poate sa fie orice plaga (de dimensiuni variabile) de la nivelul nasului. Diagnosticul se bazeaza pe simptomatologia descrisa anterior si pe rezultatele insamantarilor efectuate de la suprafata zonei afectate. Diagnosticul diferential se face cu edemul angioneurotic, dermatita acuta, herpes zooster, etc.

          Tratamentul consta in doze mari de antibiotic (Penicilina, antibiotice antistafilococice), administrate  pana la disparitia exantemului.

          Rinofima, este o afectiune ce apare la barbatii peste varsta de 50 ani si care au un ten gras. Este afectata pielea de pe portiunea cartilaginoasa a nasului. Se prezinta ca o pseudotumora, localizata la nivelul lobulului nazal si care in timp  ajunge la marimi impresionante, daca nu este tratata. Ea  impiedica respiratia, alimentatia iar vocea este nazonata. Din punct de vedere patogenetic este o acnee hipertrofica, pe fond rozaceu. Este mai des intalnita la alcoolici.

          Tratamentul este chirurgical si consta in excizia formatiunii in felii sau prin dermabraziune, pana la marimea normala a nasului, adica pana la nivelul cartilajului dupa care epitelizarea acestuia  va duce la recapatarea aspectului normal.

          In aceste afectiuni, medicul de familie poate:

-         institui un tratament general si/sau local;

-         supravegheaza evolutia zilnica a pacientului, inrautatirea acestei impunand internarea;

-         tine contactul cu medicul specialist ORL, indrumand pacientul si la serviciul ORL;
Alte materiale medicale despre: RinologiaToxiinfectiilc alimentare se datoreaza fie microbilor ingerati o data cu alimentele, fie unor toxine, cum ar fi: plumbul, cuprul, arsenicul, fie unor [...]
Slalilococii sini coci gram-pozilivi, imobili, calalazo-pozitiv i. care colonizeaza pielea, mucoasele si intestinul inferior. Slapln/ococciis atireu [...]
Efect de prevenire a infectiilor, prin protectia fata de virusi si bacterii, il au urmatoarele alimente: sucul de portocale, merele, ceaiul, m [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre rinologia

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile