eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Planificare familiala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » planificare familiala

Drepturile pacientilor

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Drepturile pacientilor

Conferinta Internationala pentru Populatie si dezvoltare organizata la Cairo in 1994 a reprezentat momentul definirii conceptului de sanatate a reproducerii si a drepturilor in acest domeniu. Pentru prima data au fost recunoscute principiile esentiale in domeniul reproducerii, respectiv principiul legalitatii sanselor pentru ambele sexe si cel al educarii si informarii femeilor.

Drepturile persoanelor in domeniul reproducerii sunt bazate pe recunoasterea dreptului fundamental al oricarui cuplu de a decide in mod liber si responsabil numarul, momentul si spatierea nasterii copiilor lor si de a avea informatiile si mijloacele necesare pentru a o face.

Toate persoanele si cuplurile au dreptul de a decide liber daca folosesc sau nu metode de ificare familiala. Atunci cand se prezinta pentru a solicita servicii contraceptive, pacientilor trebuie sa li se dea libertatea de a alege metoda de contraceptie pe care o doresc. Acesta este primul dintre drepturile pacientilor – dreptul la optiune. Programul de ificare familiala trebuie sa-i ajute pe pacienti in alegerea libera si in cunostinta de cauza a unei metode contraceptive prin oferirea informatilor corecte si consiliere si prin expunerea unei varietati de metode contraceptive.

Dreptul la optiune implica astfel un al doilea drept – dreptul la informare: “toate persoanele din cadrul unei colectivitati, au dreptul de a fi informate asupra beneficiilor ificarii familiale pentru viata personala si pentru viata de familie. De asemenea, au dreptul de a cunoaste locul si modalitatea de a obtine mai multe informatii si servicii pentru ificarea familiilor lor si pentru ingrijirea sanatatii sexuale si a reproducerii. Toate programele de ificare familiala trebuie sa se implice in transmiterea informatiilor din acest domeniu, atat din cabinetele specializate, cat si la nivel de comunitate. - dreptul la acces – toti membrii unei comunitati au dreptul de a avea acces la serviciile de ificare indiferent de statutul lor social, de situatia economica, de religie, de idei politice, de origine etnica, de statut marital, de resedinta geografica sau de orice alt factor ce ar putea plasa individul intr-un grup aparte. Acest drept presupune deci acces direct la persoanele care se ocupa de ificare familiale si la toate serviciile aferente.

- dreptul la protectie implica urmatoarele: desi este recunoscut faptul ca beneficiile pentru sanatate ale ificarii familiale depasesc riscurile, pacientii au dreptul de a fi protejati impotriva oricarui efect negativ al unei masuri contraceptive asupra sanatatii fizice si psihice.

Atat timp cat o sarcina nedorita poate reprezenta un risc pentru sanatate in cadrul dreptului pacientului la protectie, se include si dreptul la o contraceptie eficienta. De asemenea, atunci cand beneficiaza de servicii de ificare familiala, pacientii au si dreptul de a fi protejati impotriva altor riscuri ce nu sunt legate de masurile contraceptive, de exemplu protectia impotriva transmiterii infectiilor, prin folosirea de instrumente contaminate, asigurarea dreptului la protectie implicand si sprijinul in alegerea contraceptivului cel mai potrivit, identificarea contraindicatiilor, folosirea tehnicilor adecvate pentru utilizarea metodei, instruirea pacientului pentru folosirea corecta a metodei si asigurarea vizitelor de urmarire, de control corespunzatoare.

- dreptul la intimitate – pacientul are dreptul de a-si discuta problema intr-un loc ce ii asigura intimitatea. El trebuie sa fie sigur de faptul ca discutia sa cu consilierul  nu va fi auzita si de altii.

Daca la consiliere si la examenul fizic asista si alte persoane decat consilierul, pacientul are dreptul de a fi informat despre rolul fiecarei persoane. Trebuie ceruta permisiunea pacientului in ceea ce priveste prezenta acestora la examinarea sa. De asemenea, pacientul are dreptul de a refuza orice examinare daca nu se simte confortabil cu examinatorul si poate cere ca examinarea sa sa fie facuta de altcineva.

- dreptul la confidentialitate – pacientul trebuie sa fie asigurat ca orice informatie pe care o va da sau orice detalii legate de serviciile ce i s-au oferit nu vor fi comunicate unei terte persoane fara consimtamantul sau. In medicina, dreptul la confidentialitate este protejat de juramantul lui Hyppocrate. Dar cum nu toti lucratorii din serviciile de ning familial sunt medici, dreptul la serviciile de ificare familiala trebuie corelate cu legile locale si cu valorile morale ale societatii. Lipsa de confidentialitate poate provoca excluderea sociala a pacientului poate sa-i afecteze relatia cu familia si drept consecinta, poate prejudicia increderea pacientilor in personalul care ofera serviciile respective.

- dreptul la respectarea demnitatii – Pacienti au dreptul de a fi tratati cu atentie, curtoazie, consideratie si respect fata de demnitatea lor, indiferent de nivelul lor de educatie, statut social sau alte caracteristici care i-ar scoate in relief sau i-ar face vulnerabili in fata unui abuz. In respectarea acestui drept, in momentul oferirii serviciilor, personalul din ificare familiala trebuie sa faca abstractie de propriile atitudini, prejudecati maritale, sociale si intelectuale.- dreptul la confort – pacientii au dreptul de a se simti confortabil atunci cand li se ofera serviciile. Acest drept este strans legat de conditiile si calitatea serviciilor. Ex.: la locul in care se ofera servicii, trebuie sa fie lumina, ventilare suficienta, scaune, grupuri sanitare, salon de asteptare, curatenie etc. Pacientul nu trebuie sa petreaca prea mult timp pana la primirea serviciilor dorite.

Locul in care se ofera servicii este bine sa fie amenajat in concordanta cu valorile culturale, cu caracteristicile si cerintele comunitatii.

- dreptul la opinie – pacientii au dreptul de a-si exprima parerea asupra serviciilor pe care le primesc. Opiniile lor, favorabile sau critice, impreuna cu sugestiile lor de schimbare trebuie privite pozitiv, in cadrul efortului de monitorizare, de evaluare si imbunatatire a serviciilor. Managerii de programe si furnizorii de servicii trebuie sa asigure respectarea drepturilor tuturor pacientilor. Aceste servicii sunt legate direct de disponibilitatea si calitatea informatiilor oferite pacientilor.
Alte materiale medicale despre: Planificare familialaContraceptia dupa nastere Reluarea ciclului menstrual si aparitia primei menstruatii au loc -- la aproximativ o luna dupa intr [...]
Practici sexuale generatoare de prejudecati       Dupa o lunga perioada de timp in care preocuparile legate de sex erau catalogate (in cel mai f [...]
Planificarea familiala naturala Presupune ificarea si prevenirea sarcinilor prin abstinenta sexuala in timpul fazei fertile a ciclului menstr [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre planificare familiala

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile