eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Tinnitus


Tinnitus-ul (din latinul tinnire - a suna) consta in perceperea auditiva a unor "tiuituri" sau "bazaieli". Aproape toti dintre noi am avut tinnitus, dar numai 0,5-2% din populatie este ser afectata. Desi copin prezinta uneori episoade de tinnitus tranzitor, ei nu mentioneaza decat rareori acest lucru. Incidenta maxima este in jurul varstei de 50-60 de ani.
Mecanism Neclar. Pot fi emisii otoacustice spontane sau transmisii efatice (incrucisate) intre fibrele nervoase adiacente.
Cauze Necunoscute; surditatea (20%); ceara; virale; presbiacuzia; zgomotele (ex: impuscaturi); traumatismele craniene; otita medie supurata; post-stapedectomie; boala Miniere; anemia; hipertensiune; masele de minte impactate.
asUn tinnitus unilateral trebuie instigat complet pentru a exclude un neurinom de acustic.
Medicamente: aspirina; diuretice de ansa; aminoglicozidele (ex: gen-tamicina).
Tinnitus obiectiv detecil: mioclonii palatine (tinnitus cu aspect de clinchet); probleme temporo-mandibulare; fistula AV; sufluri; tumori de glomus jugular.
Asociatii psihice: logoree, divort, pensionare.
Alt grup de persoane afectate este reprezentat de cele care aud un "harait" in urechi atunci cand respira pe nas, zgomot care dispare atunci cand ele respira pe gura. La examenul obiectiv se observa cum membrana timpanului se misca odata cu respiratia. Cauza poate fi reprezentata de dilatarea trompei lui Eustachio, care poate fi corectata dupa aplicarea de nitrat de argint la nilul orificiului trompei lui Eustachio sau injectarea submucoasa de Teflon pentru a ingusta lumenul.
Anamneza Sediul tinnitus-ului (central sau la nilul urechii); caracterul lui; factori agravanti sau care produc ameliorarea acestei conditii; otalgii; otoree; rtigo; traumatisme craniene; antecedente familiale de surditate sau tinnitus; somn; mediul social (tinnitus-ul se agraaza in conditii de izolare sau de depresie); medicamente.
Teste si examinari. Otoscopia se face in scopul detectarii afectiunilor urechii medii; teste auditi (testul diapazonului si audiometria); timpanograma pentru a examina functia urechii medii si pragurile reflexului scaritei.
Tratament. Sprijinul psihologic este foarte important (de ex: de la un audioterapeut). Exclude cauzele gra; asigura pacientul ca tinnitus-ul nu reprezinta un semn de nebunie sau o afectiune grava si ca deseori se amelioreaza in timp. Se recomanda terapie cognitiva1. Grupurile de sprijin al acestor pacienti au un rol important2.

Utilizarea medicamentelor nu a dat rezultate incurajatoare. Evita tranchilizantele, mai ales daca pacientul este deprimat (in aceste conditii nor-triptilina este medicamentul de electie)1, dar utilizarea hipnoticelor la culcare poate fi utila. Carbamazepina a oferit rezultate descurajante; betahistina poate fi utila numai la unii pacienti la care cauza tinnitus-ului este reprezentata de boala Miniere.
Mascarea tinnitus-ului poate produce ameliorari. Se utilizeaza un zgomot continuu furnizat de un generator de sunete amplasat similar unei proteze auditi post auriculare. Protezele auditi pot fi utile celor care prezinta scaderi ale acuitatii auditi prin realizarea unei amplificari a sunetelor dorite. Sectionarea nervului cohlear produce disparitia unui tinnitus invalidam la 25% din pacienti (dar se insoteste de surditate).
Tumorile de glomus jugular. Sunt neoplasme vasculare care iau nastere din na jugulara si care pot creste prezentandu-se ca o tumora a unghiului cerebelopontin sau ca o masa pulsatila la nilul conductului auditiv extern. Pot produce 5-HT. Reprezinta o cauza rara de tinnitus, dar o cauza frecnta a tinnitus-ului pulsatil.



Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie

Este dificultatea de inghitire a alimentelor sau a lichidelor. Cu exceptia situatiei in care este asociata cu o infectie faringiana, ea reprezinta un [...]
Carcinomul laringelui/hipofartngelui Incidenta: 2000 cazuri/an in Anglia si Tara Galilor. De obicei sunt carcinoame cu celule scuamoase care apar mai [...]
Cand cineva acuza dureri la nivelul urechii (otalgie), examinarea trebuie sa includa atal urechea - pentru cauze locale (ex: otita externa p.612, otit [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile