eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Raguseala



Raguseala care dureaza mai mult de 3 saptamani necesita investigatii urgente pentru-a exclude carcinomul laringian (p. 638).
Raguseala apare atunci cand o coarda vocala nu realizeaza o opozitie optima cu vecina sa. Cauzele pot fi reprezentate de paralizia de cauza musculara sau neurologica a corzilor vocale sau de afectiuni intrinseci ale corzilor vocale. La adult afectiunile laringiene se prezinta de obicei cu raguseala dar pot provoca si probleme respiratorii.
Cauze Acute: Laringita; edemul angioneurotic; abcesul laringian; traumatisme (strigate, tuse, varsaturi, inhalarea unor substante toxice).
Cronice (raguseala care dureaza mai mult de trei saptamani): Laringita; afectiuni granulomatoase (lues, TBC, sarcoidoza, Wegener); paralizia corzilor vocale; carcinomul laringian p. 638; cauze endocrine (acrome-galia, 'boala Addison, mixedemul); afectiuni functionale; sindromul sicca (slaba umidifiere).
Investigafii Laringoscopia trebuie realizata pentru a observa miscarea corzilor vocale, pentru a inspecta mucoasa si pentru a exclude cauzele locale.

Laringita De obicei este virala si auto-limitanta. Se pot produce infectii secundare cu streptococi si stafilococi. Raguseala se insoteste de o stare generala de rau, fatigabilitate si febra. Mai poate exista durere hipofaringiana, disfagie si durere la fonatie. Laringoscopia directa evidentiaza edemul. Tratament: daca este necesar, administreaza fenoxi-metilpenicilina (penicilina V) 500 mg/6 b PO timp de o saptamana.
Abcesul laringian Este rar si secundar de obicei traumatismelor (ex: intubatie endotraheala). Caractere clinice: Se manifesta durere severa, febra, odinofagie (durere la deglutitie) si chiar detresa respiratorie. Poate fi prezenta o limfadenopatie cervicala. Miscarea laterala a laringelui este dureroasa. Teste: Examenul Rx al gatului din incidenta laterala poate evidentia un nivel de lichid sau un laringe deformat. Laringoscopia cu fibre optice evalueaza deschiderea orificiu lui glotic. Microorganisme frecvent implicate: Pseudomonas, Stafilococcus sau Proteus; tratamentul trebuie sa acopere acest spectru ex: netilmicin 2-3 mg/kg/l 2 h IV (monitorizeaza nivelele sanguine) cu flucloxacilin 500 mg/6 h IV. Daca ameliorarea nu se produce in 24 h, realizeaza drenajul chirurgical.

Nodulii cantaretului Produsi de utilizarea exagerata a corzilor vocale. Sunt noduli fibrosi care apar la jonctiunea treimii anterioare cu cele doua treimi posterioare ale corzilor vocale. Tratament: Se pot exciza.

Tulburari functionale Acestea produc paralizia isterica a abducto-rilor ambelor corzi vocale aflate in fonatie. De obicei apar la femeile tinere in momentele de stres emotional. Vocea poate disparea complet (afonie). De cele mai multe ori ea este redusa la o soapta. In cursul tusei corzile realizeaza o adductie, de aceea, desi pacientul nu poate vorbi, el poate insa tusi. Cel mai eficient tratament este cel logopedic.
Paralizia nervului laringeal Legea Semon: in leziunile nervului laringeu recurent, abductorii paralizeaza inaintea adductorilor. Cauze: idiopatice in 30% din cazuri; centrale in 10% din cazuri (ex: polio, siringomielie); cancer tiroidian; traumatisme; adenopatii cervicale maligne; carcinom esofagian, hipofaringian sau bronsic; TBC; aneism aortic, neite. in paralizia partiala, corzile sunt imobile, fiind situate pe linia mediana; in paralizia completa sunt imobile la mijlocul acestei distante.



Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie



Spre deosebire de orbire, surditatea nu este un handicap cuantificabil; orice reducere a acuitatii auditive poate fi considerata ca fiind surditate. E [...]
Anatomie Nervul facial ia nastere in bulb si paraseste trunchiul cerebral intre punte si bulb, dupa care trece prin fosa posterioara, in imediata veci [...]
Orice ulceratie orala care nu s-a vindecat in trei saptamani trebuie examinata de un specialist si biopsiata pentru a exclude neoplaziile (vezi MMC, p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile