eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Artroza


Artroza
Cauze predispozante. Alinierea articulara defectuoasa, de ex. deformarea in valgus; scaderea suprafetei de contact articular (de ex. subluxatie in luxatia congenitala de sold); fracturi osteocondrale; corpi straini; rupturi meniscale; leziuni de cartilaj datorate artritei septice sau neuropatiei.
Histopatologie. in stadiile precoce apare un clivaj (fibrilatie) a cartilajului apoi o parte din acesta se rupe, lasand osul expus - care dene ingrosat, dur si alb ("eburnat"). Neoformatiunile osose de pe suprafetele articulare se numesc osteofite.
Caracteristici clinice. Durere articulara de repaus (de ex. noaptea); durere la miscare. Articulatiile pot fi usor ingrosate. De obicei nu sunt inflamate. La miscarea articulatiei se poate simti crepitus (frecarea intre suprafete rugoase). Poate aparea o deformare fixata (pozitia neutra nu poate fi asumata). La maini, sunt frecvent afectate articulatiile inter-falangiene distalc. Marirea de volum a acestor articulatii reprezinta nodulii Heberden. Factorul reuniatoid este absent. VSH
Modificari radiologice. 1 Spatiu articular 1 2 Scleroza subcon-drala 3 Chisturi subcondrale 4 "Muscaturi" la marginile articulatiei (prin osteofite).

Tratamentul, are ca scop reducerea durerii si a invaliditatii. Nu exista panacee. Pentru durere incearca paracetamol 500 mg-l g/6 h singur sau asociat cu opiacee, de ex. co-proxamol (ES: constipatie). la in considerare AINS, ca ibuprofen 400 mg/8 h PO p.c, pentru episoadele inflamatorii (de ex. genunchi) dar, daca sunt necesare pe termen lung, aten(ie la hemoragia GI (p. 756).


Caldura locala poate ameliora durerea. Fizioterapia poate creste utilizarea functionala a articulatiilor. Usureaza presiunea de pe articulatiile portante prin scaderea in greutate (dieta) si ajutoare pentru mers (baston, cadru, sine pentru scari). Terapia ocupationala poate da sfaturi prind modificarea uneltelor si interiorului. Cand invaliditatea sau durerea sunt severe, poate fi necesara interventia chirurgicala.

Chirurgia
a Debridarea articularii artroscopica, excizia osteofitelor si a cartilajului articular insil + forarea osului expus ajuta > 60% din pacienti.1
a Artrodeza (fuziunea chirurgicala a articulatiei) este cel mai frecvent utilizata la articulatia metatarsofalangiana a halucelui.
a Osteotomie pentru a realinia o articulatie - de ex. pentru a corecta o deformare genu varum.
a Artroplastia de excizie este utilizata in operatia Keller (p. 720). a Artroplastia de interpozitie este utilizata la articulatia carpometacarpi-ana a policelui, unde un burete silastic este interpus intre suprafetele articulare. a Protejarea articulara (p. 734) pentru sold, cot, umar si genunchi.
Artroza soldului. Sunt frecvente deformarile fixate in flexie. Testul Thomas obiectizeaza astfel de deformari (p. 708). Tratamentul chirurgical uzual este protezarea articulara (p. 734).



Alte materiale medicale despre: Ortopedie




Afectiunile degenerative ale articulatiilor sunt semne ale uzurii acestora si pot aparea conditionate de boala insasi, asa-numita boala a vA [...]
Este un mod corect si obiectiv de a inregistra starea de constienta a unei persoane. Poate fi utilizata de medici si asistente pentru evaluarea initia [...]
Guta in stadiul acut se manifesta prin durere severa, congestia si tumefierea articulatiei afectate - deseori articulatia metatarsofalangiana a baluce [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile