eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Optometrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » optometrie

Tehnologia de fabricare a lentilelor aeriene din sticla organica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


TEHNOLOGIA DE FABRICARE A LENTILELOR AERIENE DIN STICLA ORGANICA

1 Generalitati

Sticla organica este o masa plastica de diferite compozitii. Cele mai raspandite sunt plexisasul (polimethilmethakrilat) si trolit-ul (polistirol). Din punctul de vedere al refractiei, plexiglasul corespunde sticlei Crown, iar trolitul sticlei Flint. Plexigasul este un termoplast transparent cu bune proprietati optice, cum sunt transparenta si omogenitatea. Ceea ce limiteaza folosirea plexisasului este diversitatea mica a constantelor opace.

Avantajele folosirii materialelor organice (plastice) in executarea lentilelor de ochelari sunt:

-   turnarea precisa a acestor materiale poate inlocui procesul de polisare si lustruie; astfel dispozitivele de montare pot fi confectionate impreuna cu componenta optica;

-  se poate obtine o dispersie relativ ridicata, chiar in cazul materialelor cu indici mici de refractie. Multe materiale plastice au proprietari superioare sticlei minerale in domeniul ultraviolet si infrarosu ale spectrului;

- materialele organice au proprietati mecanice superioare sticlei minerale; densitatea specifica a
materialelor plastice este, in general, jumatate din valoarea densitatii sticlei minerale.

Exista insa si o serie de dezavantaje:

-  precizie mai mica in procesul de prelucrare;

-  sunt mai putin rezistente la zgarieturi, deformari etc;


- variatiile de temperatura au o influenta mult mai mare decat in cazul sticlei optice minerale, alal in ce priveste dilatati a cat si in ce priveste variatia indicelui de refractie.

2 Tehnologia de fabricare

Monomerul CR 39 este un material organic (plastic transparent) si are un miros speciile. Polimerizarea sa dureaza multe saptamani, dar prin incalzirea lui si mai ales cu adaugarea catalizatorilor, polimerizarea se poate realiza rapid.

Materialul polimerizat rezista ia actiunea materialelor corosive, cum ar fi acizii si solu n bazice.

In timp ce fabricarea unei lentile din sticla minerala, necestia mai multe operatii tehnologice, fabricarea unei lentile din material plastic necesita o singura operatie si anume turnarea lentilei-

Matrita de turnare (.3) este confectionata din doua lentile de sticla minerala, fiind reanzata 1]
asa fel incat sa se obtine o turnare de precizie. Avantajul acestor matrite, pe langa faptu-i ca sun
confectionate din sticla minerala, care este dura si rezistenta, sticla fiind transparenta, se poate urma
tot procesul tehnologic in timpul operatiei de turnare.
.

Raza de curbura a matritei difera de raza de curbura a lentilei obtinute, deoarece CK - m timpul polimerizarii prezinta o contractie de 14 %.

Cunoscand caracteristicile materialului plastic CR 39 se pot elimina erorile de curbura da 0l contractiei.

Turnarea se realizeaza prin injectarea materialului monomer si a unui catalizator prin^''1111 l w' distantier. Injectarea se face dupa ce amestecul a fost filtrat, pana ce materialul a devenit ^ S1 transparent. Dupa injectare, scula (matrita cu lentila) se introduce intr-o baie special construi ta pen acest scop in care se afla apa la 40C. Materialul plastic este mentinut mai departe sub inf]nent;a uriwl caiduri si presiuni constante. In material are loc un fenomen irev ersibil de polimerizare. Polimerizarea se produce in urma incalzirii lente, treptate pana la 80C cu o toleranta de +/- 1 % cu aJuloru termostatelor electrice si prin intermediul unor agitatoare; in asemenea conditii, dupa 17 oi'e' yK -' devine dur si solid. incalzirea trebuie facuta lent si progresiv, pentru a se evita aparitia tensiuni or interne in material.

Controlul calitatii lentilei se poate realiza printr-una din urmatoarele trei metode:

- la un interval de timp bine determinat, cu ajutorul unui ac de control, se exercita o presiu#e asuPra suprafetei lentilei in functie de duritatea materialului. Acul de control se aplica perpend-lCUiar P~ suprafata lentilei. Adancimea gaurii produse de acul de control scade sau creste, indicand calitatec materialului plastic;

-  lentilele prefabricate se aseaza in bai fierbinti in care s-au introdus coloranti. Culoarea *entl s 0i obtinute (de la deschis spre inchis) depinde de duritatea materialului;

-  calitaiea materialului se controleaza prin area lentilelor cu lentile standard.

Dupa ce s-a controlat calitatea materialului, urmeaza scoaterea matritei din baia de incalzire- e scot arcurile de compresie si inelul distantier. In majoritatea cazurilor, lentila din material organic es e lipita de matrita si eliberarea ei cere o mare atentie.

Matritele din sticla minerala servesc la fabricarea a 100 bucati de lentile organice. ^en lle
scoase din matrita, sunt incalzite la 100C pentru eliminarea tensiunilor interne. Urmeaza opem ia
control fmal, prin care se verifica daca exista bule de aer, crapaturi si sa corespunda valorii ai0}
cerute. Indiferent de forma si de grosimea lentilelor, culoarea acestora, pe orice punct si P lun
suprafetei, trebuie sa fie aceeasi.
,

Culoarea lentilei este determinata de densitatea colorantilor, temperatura solutiei si timpu imersiune.

Greutatea specifica a lentilelor din CR 39 este de 1.32 daN/m3 fata de greutatea specifica a sticlei minerale, care este de aproximativ 2,5 daN/m Greutatea are o mare importanta. mal a ss ochelarii destinati copiilor si in cazul lentilelor foarte groase.


Duritatea sticlelor organice este sub duritatea sticlei minerale, dar tratarea lor cu raze gamma duce la solutionarea acestei probleme.

Pe langa CR 39, un alt material organic cunoscut si folosit este plexiglasul, un materia) transparent si omogen fabricat din rasini acrilice. Indicele sau de refactie este cuprins intre 1,488 s: 1.520 si corespunde sticlei Crown.

Materialele organice prezinta avantajul ca se pot injecta in matrite, obtinandu-se in cateva secunde lentile simple cu suprafete lustruite. Se pot colora in diferite nuante cu coloranti de anilina. Mentinerea materialului organic de prelucrat sub presiune se face de la 5 la 180 secunde si este in functie de : temperatura de turnare, temperatura formei, conuratia piesei, grosimea peretilor piese:, constructia formei si a canalelor de turnare.

Un avantaj mare este ca lentilele confectionate din matrial organic nu sunt casante. Turnarea prin injectie a lentilelor din materiale organice se poate realiza si pentru serii de 8 - 10 piese, pe masini speciale de injectie. Aceste masini de injectie, pot prelucra piese de 30 pana la 1000 g.
Alte materiale medicale despre: OptometrieSISTEME DE MASURARE SPECIFICE MONTURILOR DE OCHELARI Sistemul Boxing consta in: -  cele doua lentile sunt cuprinse in dreptunghi [...]
EXOFTALMOMETRIE Exoftalmometria pune in evidenta pozitiile ochilor fata de repere faciale determinate. Examinatorul experimentat poate sesiza d [...]
OPTOMETRIE SUBIECTIVA 1 Vederea in ul departat Optometria oftalmica se ocupa cu determinarea performantelor optice ale sistmului vizual si re [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre optometrie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile