eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Optometrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » optometrie

Examinarea campului vizual

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


EXAMINAREA CAMPULUI VIZUAL

Campul vizual central, este portiunea din spatiul obiect, a carui imagine se formeaza in fovee si in aria retiniana din jurul ei. Este de aproximativ 50.

Campul vizual relativ este campul vizual perceptibil, cand ochiul si capul raman ficsi; limitele normale ale acestui camp sunt: in sus 50, spre nas 60, in jos 70, spre tampla 90.

Campul vizual absolut este campul vizual total, cand ochiul ramane fix si obstructiile paraorbitale sunt eliminate prin miscarile posibile ale capului.

Campul vizual se masoara in urmatoarele situatii: la persoane in varsta, cand se presupune un glaucom, in caz de ambliopie, in caz de hemeralopie, cand se presupun probleme neurologice, cand studierea campului vizual este ceruta de profesie.

Tehnicile de examinare pot fi impartite in cinetice (tinta luminoasa se deplaseaza) si statice (tinta isi modifica stralucirea). In functie de precizia rezultatelor, testele pot fi clasificate in calitative si cantitative.Testele calitative sau preliminare sunt:

a) autoperimetrie: gratarul Amsler, proiectia de post-imagini, perimetrie auto - oftalmoscopica;

b) teste oficiale: testul Harrington - Flocks, analizorul de camp vizual Friedmann, perimetria
automata sau auto - dirijata si campimetria petei oarbe;

c) teste conduse de examinator: teste de confruntare sau are - confruntare dubla simultana
(extinctie, neatentie sau campuri suprimate), teste cu ecranul tangent Bjerrum.

     Teste cantitative sau de detaliu : perimetria cu arc; perimetria cu proiectie pe sfera - Goldmann; perimetria in culori; campul vizual determinat de frecventa critica de palpare; perimetria adaptarii la intuneric; stereocampimetria; angioscotometria.

     Trasarea campului vizual

Autoperimetria - este observatia subiectului sau schita informativa a propriei sale pierderi de camp. Anomaliile se descopera de obicei in cazul unei pierderi bruste de camp si uneori nu se observa cand sunt minore sau cu evolutie progresiva. Descrierile realizate de subiect, privind deficientele de camp vizual, pot explica unele handicapuri.

Reteaua Amsler informeaza asupra campului vizual central la 20 si consta dintr-o placa continand linii albe si negre, intervalul dintre ele fiind de 1 cand sunt privite de la 30 cm. Distorsiunile liniilor observate denota anomalii maculare.

Metoda cu post-imagini (imagine persistenta) - dupa observarea unui test cu luminanta mare. apar (in camera obscura) post-imagini cu aceeasi culoare si aspect stralucitor. Din contra, un fond stralucitor


da post-imagine negativa sau intunecata. Post-imaginile evolueaza, influentate de eventualele alterari ale proceselor fotochiraice din retina. Un subiect inteligent poate descrie aceste post-imagini si se pot depista tulburari retiniene.Perimetria auto - oftalmoscopica: se bazeaza pe un efect entoptic evocat cu ochii inchisi in camera intunecata. in timp ce se misca continuu o sursa electrica, in diverse directii in fata pleoapei inferioare, cu o presiune usoara pe glob. Relativ repede apare in spatiu, in fata pacientului, o imagine marita si rasurnata a retinei.

Aparatul Harrington - Flocks: consta dintr-o placa de baza pe care se gasesc un reazem pentru barbia subiectului, o lampa pentru ultraviolet asezata sub barbie si un panou pe care se pun imprimatele cu teste. Sunt 10 imprimate care sunt prinse de partea de sus a panoului, astfel incat pot fi rabatute. Tintele test sunt imprimate cu cerneala fluorescenta alba pe foi albe, asa incat pentru iluminare normala subiectul vede numai un punct central negru. Foile au dimensiunile de 300 x 42 mm si se vad de la 330 mm, sub un unghi de aproximativ 25. Pe foi sunt inscrise 3 sau 4 puncte si cruci. Testele sunt iluminate timp 0,25 secunde cu lampa fulger care emite in ultraviolet, ceea ce este convenabil pentru vizualizarea si inregistrarea stimulilor, dar prea scurta pentru a permite schimbarea fixarii.

Analizorul Friedmann - este un dispozitiv alcatuit din suport pentru barbia subiectului si un disc cu 46 sau 100 de gauri, cu diametrul de 1 la 3 mm. luminat din spate de o lampa fulger. Subiectul priveste discul de la 33 cm si il vede sub un unghi de 25. Gaurile sunt astfel dispuse incat sa se testeze zone anume din caapul central si iluminarea lor este comandata manual. Lumina poate fi redusa cu filtre. Se lucreaza in intuneric, cu adaptare mezopica. Controlul campului central se poate face in mai putin de 3 min.

Primetrul cu arc - are anumite avantaje operationale fata de perimetria sferica: echipamentul este simplu si ieftin; este usor de manevrat si permite observarea directa a subiectului in timpul testarii; nu ocupa spatiu mare si se poate fixa de perete sau de unitul oftalmologie; tintele pot fi schimbate in functie de nevoi si controlate normal: ele sunt bile, discuri, puncte luminoase. Ca dezavantaje putem aminti: neuniformitatea iluminarii fondului; control dificil al preadaptarii; stimuli exteriori deranjanti.

Perimetrele moderne sunt standardizate. Raza arcului este de 33 cm, largimea de 180, se roteste cu 360, arcul are interiorul negru sau gri inchis, latimea benzii aproximativ 80 mm, iluminarea petei tinta de aproximativ 7 lx. Duminarea arcului este uniforma si reglabila.
Alte materiale medicale despre: OptometrieMomentul ideal sa va examinati sanii este dupa ciclu. Ceea ce trebuie sa va intereseze este daca si-au modificat dimensiunea, consistenta sa [...]
Lipsa vederii sau scaderea importanta a acuitatii vizuale reprezinta o problema a multor copii. Vederea este primul mijloc de cunoastere a medi [...]
EXAMINAREA CAMPULUI VIZUAL Campul vizual central, este portiunea din spatiul obiect, a carui imagine se formeaza in fovee si in aria retiniana di [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre optometrie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile