eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Oftalmologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » oftalmologie

Urechea

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Anatomie. Urechea cartilaginoasa se dezvolta din 6 tuberculi. Daca in cursul dezvoltarii procesul de fuziune al acestora este perturbai pot aparea fistule (cel mai adesea apare o mica fistula in fata tragus-ului) sau pavilioane accesorii (formatiuni cartilaginoase localizate intre comisura bucala si tragus).
Conductul auditiv extern are o lungime de 3-4 cm si forma unei litere S usor incurbate. Treimea sa externa are un schelet cartilaginos, iar la nivelul tegumentului sunt prezente fire de par si glande ceroase. Cele doua treimi interne sunt inconjurate de structuri osoase, iar tegumentul are o bogata inervatie senzitiva. Medial si anterior se afla recesul antero-inferior, unde se acumuleaza secretiile.
Membrana timpanului separa conductul auditiv extern de urechea medie. La nivelul membranei timpanului se observa manerul ciocanului care proemina la acest nivel. Cea mai mare parte a membranei timpanului se afla sub tensiune -pars tensa, dar deasupra apofizei laterale a ciocanului se afla o zona triunghiulara a carei tensiune este mai redusa -pars flaccida (sediul perforatiilor cu origine in urechea medie).
Urechea medie este situata in stanca osului temporal si contine lantul celor 3 oscioare. Ea este delimitata extern de membrana timpanului, iar intern de catre urechea interna. Doua placi osoase subtiri separa inferior urechea medie de vena jugulara iar superior de lobul temporal. Anterior trompa lui Eustachio realizeaza comunicarea cu faringele. Posterior, prin intermediul aditus-ului si antrum-ului, urechea medie comunica cu celulele mastoidiene.

Ceara (cerumen). Protejeaza impotriva macerarii. in conditiile unei productii exagerate de cerumen poate aparea surditatea de conducere si disconfort. Ceara poate fi inlaturata dupa inmuierea ei cu picaturi de ulei (ex: ulei de masline) zilnic timp de 4 zile si injectarea de apa la 37A°C. Directia jetului de apa trebuie sa fie in sus si inapoi. Nu injectati apa daca membrana timpanului este perforata sau dupa operatiile pe mastoida.
Hcmatoanele pavilionului. Pol aparea dupa traumatisme directe la nivelul urechii si trebuie evacuate prompt (de obicei se realizeaza o aspiratie folosind un ac cu lumen larg). Realizati apoi compresiunea pavilionului pentru a preveni necroza ischemica si colapsul cartilajului care pot avea drept rezultat asa-numita ureche in forma de "conopida" (ureche zdrentuita). Urechea zdrentuita poate fi si consecinta pericondritei consecutive mastoidectomiei.
Exostozele. Sunt tumefactii subcutanate moi, bilaterale avand origine la nivelul conductului auditiv extern osos. Ele apar mai ales la cei ce practica sporturi nautice. De obicei sunt asimptomatice, dar daca impiedica scurgerea apei pot favoriza otita externa. Rareori ele obstureaza complet conductul auditiv extern si produc surditatea de conducere. In aceasta ultima situatie, este necesara excizia lor chirurgicala.
Corpii straini la nivelul urechii. Insectele trebuie inecate in ulei de masline iar apoi evacuate cu ajutorul jetului de lichid introdus cu o seringa. in cazul altor obiecte, roaga un specialist sa le extraga - deoarece deseori ele ajung destul de profund. Carligele sau aspirarea se vor utiliza in locul clestilor. Uneori pentru extragere poate fi necesara anestezia generala.

Membrana timpanului stang, vazuta din lateral. Cele patru cadrane arbitrare sunt delimitate de liniile continuie si de manerul ciocanului. (Dupa Cunningham's Manual, i. 3, OUP).Alte materiale medicale despre: OftalmologieAspect extern: incearca sa stabilesti daca ambii ochi au aceleasi dimensiuni. Examineaza simetria pleoapelor precum si retractia lor normala care se p [...]
Cataracta si retinopatia sunt cele mai frecvente probleme oculare intalnite la diabetici. Poate fi afectata aproape orice parte a globului ocular. 30% [...]
Orbirea pentru culori. Pentru vederea colorata normala sunt necesari fotopigmentii de la nivelul celulelor cu conuri care sunt sensibili la lumina alb [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oftalmologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile