eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Puerperalitatea


Dureaza 6 saptamani post-partum. Uterul involueaza de la o greutate de 1 kg la termen, la lOOg. Uterul se palpeaza imediat post-partum la nilul ombilicului; la 10 zile acesta trebuie sa devina un organ pelvin. Durerile abdominale post-partum sunt resimtite (in special in timpul alaptarii) deoarece uterul se contracta. Colul uterin devine ferm dupa 3 zile. Orificiul cervical intern se inchide dupa 3 zile, iar cel extern dupa 3 saptamani. Lohiile (descuamarea endomctriala, hematii si leucocite) sunt eliminate per vaginam. Au culoarea rosie (lochia rubra) in primele 3 zile, apoi devin galbene (lochia serosa) apoi vireaza spre alb in urmatoarele 10 zile (lochia alba) pana la 6 saptamani. Glandele mamare produc o secretie laptoasa si colostrum in cursul ultimului trimestru. Laptele matern inlocuieste colostrul la 3 zile de la nastere. Sanii devin tumefiati, eritematosi si sensibili la palpare datorita angorjarii fiziologice la 3-4 zile post-partum.
In cursul primelor zile Daca mama este Rh negativ administreaza globulina anti-D (in primele 72 h, p.134). Controleaza TA, TA, sanii, membrele inferioare, labiile, inaltimea fundului uterin. invata lehuza exercitii pentru intarirea seului pelvin. Lohiile rosii persistente, involutia uterina insuficienta sau HPP secundara (p.170) sugereaza retentia intrauterina de placenta sau de produs de conceptie. Hipertensiunea arteriala sustinuta poate necesita tratamentul (MMC p.254). asControleaza imunitatea pentru rubeola. Administreaza Almevaxi 0,5ml SC daca imunitatea este absenta, dar temporizeaza injectarea pana la examinarea post-natala daca anterior s-au administrat imunoglobuline anti-D. Controleaza Hb In ziua 1 post-partum sau t ziua a 7 a (post-partum, hemodilutia fiziologica apare de la 2-6 zile).
Febra (pirexia) puerperala este definita ca temperatura > 38A C aparuta in primele 14 zile dupa nastere sau avort spontan. Examineaza complet lehuza, in aceste conditii (torace, sani, membre inferioare, lohii si examen vaginal bimanual). Trimite MSU (UJM), tampoanele vaginale profunde, sange si sputa la laborator pentru culturi microbiene. 90% din infectii vor fi urinare sau ale tractului genital. Infectiile perineale superficiale se produc in jurul celei de-a 2 a zi post-partum. Endometrita determina durere in etajul abdominal inferior, lohii cu miros neplacut, uter sensibil la palpare (la examenul vaginal bimanual). Endometrita necesita antibiotice IV ( mai jos) si chiuretaj uterin. Pentru mastita administreaza flucloxacilina 250 mg/6h PO, precoce, pentru a preni formarea abcesului. Suptul sau exprimarea manuala a secretiei lactate trebuie sa continue pentru a preni stagnarea laptelui in canalele galactofore. Chiar si cand cauza pirexiei este inaparenta este inteleapta administrarea amo-xicilinei 500 mg/8h/PO sau IV si metronidazol 400 mg/8h/PO.



Tromboflebita superficiala. Afecteaza 1% din femei, manifestan-du-se prin cordon nos. de obicei varicos, dureros spontan si la palpare.
Administreaza antibiotice inflamatorii, de ex. indometacin 25 mg/8h PO pe. Aplica un bandaj si ridica membrul afectat. Vindecarea se produce de obicei in primele 4 zile. Tromboflebita profunda: p.167.
Psihoza puerperala (1:500 de nasteri): Este diferentiata de depresia usoara care adesea urmeaza nasterii prin accentuarea tendintei la sinucidere, depresie sera; (p.391), manie, si mai rar simptome de schizofrenie (p.418) cu false impresii ca nou-nascutul este malformat. Daca este prezenta o reactie acuta (p.410), suspecteaza infectia puerperala. Tratament: solicita ajutorul specialistului. Internarea intr-o clinica de specialitate (cu copilul daca este posibil) esie obligatorie in cazul necesitatii tratamentului antidepresiv sau antipsihotic sau ECT (electroterapie) (p.402).
Examinarea postnatala la 6 saptamani furnizeaza prilejul de a dea cum se impaca mama cu copilul (care sunt relatiile dintre mama s-' ::opil). Mamei trebuie sa i se controleze TA, si sa i se recolteze Hb daca este anemica postnatal. Examinarea vaginala pentru a dea vindecarea locala post-partum nu este necesara; recolteaza un frotiu cervical daca acest lucru nu a fost facut antenatal. Metoda contraceptiva aleasa (p.72) trebuie instituita de acum inainte (administrarea pilulelor contracepti se face cel mai bine de la 4 saptamani postnatal). Cuplul a reluat raporturile sexuale?



Alte materiale medicale despre: Obstetrica




Placenta este organul respiratiei, nutritiei si excretiei pentru fetus. Produce hormoni ce asigura homeostazia materna si protejeaza fatul din punct d [...]
Sunt acei copii nascuti morti dupa 24 de saptamani de gestatie. Decesul in utero se produce in orice etapa a sarcinii sau in travaliu. Nasterea unor a [...]
Tromboembolismul este important deoarece reprezinta una din cele 3 cauze principale de deces matern (in afara de eclampsie si sangerare). Riscul tromb [...]


});

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obstetrica

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile