eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Palparea abdominala


Uterul ocupa abdomenul dar nu poate fi palpat intraabdominal pana la 12 saptamani de sarcina. La 16 saptamani, uterul gravid se gaseste la aproximativ jumatatea distantei dintre simfiza pubiana si ombilic. La 20
- 22 saptamani a ajuns la nivelul ombilical. La primipare fundus-ul uterin este situat sub coaste la aproximativ 36 de saptamani. La termen uterul tinde sa se situeze putin mai jos decat la 36 saptamani datorita extremitatii cefalice ce coboara in pelvis. O parte din personalul care asista nasterea prefera sa masoare distanta simfiza pubiana - fundus uterin (SFU) in cm, de la nivelul simfizei pubiene. De la 16 saptamani SFU creste cu aproximativ 1 cm/saptamana. Ca etalon util pentru atie SFU este egal cu numarul de saptamani de sarcina minus 3. Poate fi util pentru depistarea copiilor prea mici pentru rsta gestationala (p. 14).

La inspectia abdomenului obser orice cicatrice a unei interventii anterioare. Cicatricele cezarienelor anterioare sunt de obicei de tip Pfannenstiel (pe linia bikini-lor), desi la femeile obeze aceasta poate fi situata vertical. Cicatricele post laparoscopie sunt situate inferior si paralel cu ombilicul. Frecvent, pe linia mediana de la parul pubian la ombilic se poate obser o linie pigmentata - Unea nigra. Aceasta isi accentueaza culoarea in timpul primului trimestru (primele 13 saptamani).
Palparea abdomenului. Masoara SFU si asculta bataile cordului fetal. Dupa 32 de saptamani palpeaza uterul lateral pentru a elua pozitia, apoi palpeaza bimanual polul uterin inferior pentru a identifica prezent alia si gradul ei de angajare. Supravegheaza fata pacientei in timpul examinarii si stopeaza palparea daca aceasta cauzeaza durere. Obezitatea, polihidramniosul si contractura musculaturii abdominale fac dificila perceperea fetusului. Moasele sunt specializate in asemenea tip de palpare, si de aceea cere-le ajutorul daca ai nevoie.
Este important sa determini numarul de fetusi ( p.136), pozitia (longitudinala, oblica sau transversala), prezentatia (cefalica sau pelviana), si angajarea. Noteaza cantitatea de lichid amniotic prezenta, marimea aparenta a fetusului si orice contractii care apar.
Auscultatia. Cordul fetal poate fi ascultat prin ecografia Doppler (Sonicaidi) incepind cu saptamina 12 sau cu un stetoscop Pinard din sap-tamina 24.
Angajarea. Pozitia extremitatii cefalice este eluata in doua moduri
- angajata sau palpabila abdominal. Se poate vorbi de angajare atunci cand diametrul maxim al prezentatiei a trecut prin stramtoarea pelvina superioara. Daca este palpabila abdominal, acest lucru arata ceea ce palpezi tu in acel moment si nu-ji poate da nici un fel de indicatie asupra gradului de angajare a extremitatii cefalice. La primigravide extremitatea cefalica fetala intra de obicei in pelvis la aprox. 37 saptamani, in caz contrar trebuie excluse alte cauze (de ex placenta praevia, malformatii fetale). La multipare extremitatea cefalica fetala poate sa nu intre in pelvis pana la debutul traliului.




Alte materiale medicale despre: Obstetrica

(sin. METEORISM, FLA-TULENTA) Senzatii neplacute de distensie abdominala si de preaplin, pe care le pot acuza unele persoane din cauza acumular [...]
Evaluarea unui copil cu durere abdominala acuta DAA, este adesea dificila, deoarece pacientul si familia sunt in mod obisnuit extrem de anxiosi [...]
Durerea abdominala recurenta (DAR) reprezinta unul dintre cele mai frecvente simptome intalnite la copil si la adolescent care determina prezen [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obstetrica

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile