eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Glomerulonefrita extramembranoasa


ETIOLOGIE
Aceasta reprezinta, dupa glomerulopatia cu IgA, una dintre glomerulopatiile cele mai frecvente la adult. Este glomerulopatia pentru care s-a recunoscut cel mai mare numar de cauze, dar forma idiopatica ramine cea mai frecventa. Ea este de asemenea o nefropatie care, odata silit diagnosticul, impune o cercetare etiologica aprofundata.

Toxice metale grele; aur, argint, mercur, litiu medicamente: D-penicilamina, Captopril, Tiopronin, AINS Paraneoplazice; bronhii, tub digestiv, rinichi, sin Infectioase: Virusuri, in special hepatita B
Paraziti: paludism, filarioza, toxoplasmoza


Treponematoza Altele: lupus, tiroidita autoimuna


CLINICA
Caracteristica acestei nefropatii este proteinuria, de nivel nenefrotic in 1/4 din cazuri si de nivel nefrotic in 3/4 din cazuri. Glome-rulopatia extramembranoasa este cauza cea mai frecventa a sindroamelor nefrotice la adult. Hematuria este prezenta in aproape 9 cazuri din 10, microscopica in marea majoritate a cazurilor.
Celelalte simptome (hipertensiune, insuficienta renala) sint rareori prezente la debutul elutiei la adultul tinar. Hipertensiunea este prezenta intr-o treime din cazurile de glomerulopatii extramembranoase, dupa 60 de ani.

EVOLUTIE
Elutia proteinuriei. Schematic, ea este marcata printr-o disparitie completa, in aproximativ 20% din cazuri, dupa 2-3 ani de elutie in medie, printr-o persistenta la un nivel global neschimbat in aproximativ 40% din cazuri si printr-o reducere a nivelului proteinuriei, cu eventuala disparitie a semnelor clinice si biologice de sindrom nefrotic in celelalte cazuri. Remisiunile nu sint obligatoriu definitive, cu exceptia cazului particular al nefropatiilor toxice.
Elutia functiei renale. Elutia spre insuficienta renala terminala este observata in mod obisnuit tardiv si cu o frecventa variabila (10 -30% din cazuri). Persistenta sindromului nefrotic si sexul masculin sint factorii prognostici nefarabili cei mai importanti. Complicatiile sint cele ale oricaror sindroame nefrotice prelungite.


TRATAMENT

Eficacitatea tratamentului in formele idiopatice ramine discuila. Atitudinea obisnuita este de asteptare, in absenta factorilor de prognostic negativ, in asteptarea unei eventuale remisiuni. Unii autori utilizeaza trh tratament alternant, corticoid si cu clorambucil, pe o durata de minimum 6 luni, pentru cresterea frecventei remisiunilor si reducerea riscului de elutie spre insuficienta renala terminala.



Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE



Sedimentul urinar normal contine celule malpishiene, celule uroteliale, citeva polinucleare, cilindri hialini si cristale. In plus, se pot observa cel [...]
Granulomatoza Wegener este o vascularita cu expresie pulmonara, ORL si renala. Ea se intilneste la orice virsta. Aceasta maladie suscita in prezent un [...]
FRECVENTA O nefropatie diabetica atestata apare la 35% din diabeticii insulino-dependenti (DID) si intr-o proportie mai mica (10%) la diabeticii non [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nefrologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile