eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Nasterea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nasterea

Alaptarea


Alaptarea


Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascuti, deoarece contine anumite oligoelemente, ami-noacizi si acizi grasi esentiali noacizi si acizi grasi esentiali
care nu se gasesc in laptele praf din lapte de vaca. De fapt, laptele matern contme peste 200 de substante si ii furnizeaza copilului hrana corespunzatoare, precum si imunitate contra infectiilor puerperale prin anticorpii pe care ii contine. in acelasi timp, protejeaza copilul contra alergnlor, in cazul in care ati in familie rude care sufera de alergie Mai mult este mut mai ieftin si este o solutie mult mai comoda, fiind intotdeauna la indemana.

Desi si alaptarea este un "mestesug" care se invata, nu exista nici un motiv pentru care mamele sa nu-si poata alapta nou-nascutii. Probabil un sfat bun si sprijinul moral sunt lucrurile de care mama are cel mai multa nevoie ca sa depaseasca teama de alaptare. Ideal este sa puneti bebelusul la san cat mai repede posibil, preferabil imediat dupa nastere. Daca totul se desfasoara corect in aceasta faza initiala, atunci natura isi va urma cursul fara probleme, dar de obicei o moasa priceputa o sa-si faca timp sa le arate mamei si nou-nascutului cum sa "interactioneze". Primul lapte, denumit colostru si produs in cantitate redusa, este foarte bogat in substante nutriti si anticorpi si ii va deschide bebelusului pofta de lapte.
Foarte putine sunt situatiile cand alaptarea este contraindicata, exceptand cazul cand, de exemplu, copilul se afla la terapie intensiva, desi, asa cum am mentionat mai devreme, in unele spitale mamele pot sa stea cu nou-nascutii daca acestia au probleme. Daca bebelusul dumneavoastra este bolnav, este cu atat mai important sa-i dati sa suga, pentru a-i stimula sistemul imunitar. Laptele matern este si mai usor de digerat decat laptele praf, deci, daca nu vi se permite sa stati cu copilul la terapie intensiva, ar trebui sa extrageti lapte din san cu ajutorul unei pompite speciale. Daca maternitatea nu dispune de pompite de san, atunci puteti incerca la NCT, de unde puteti inchiria un astfel de aparat. si "Congestionarea sanilor" (mai jos).
Marimea sanilor nu are nici o legatura cu capacitatea organismului mamei de a produce lapte. Hormonul denumit prolactina este produs din abundenta dupa nastere si este stimulat in continuare de sugar, care actiaza celulele producatoare de lapte din san. Terminatiile nervoase din sfarcul sanului transmit si ele un mesaj glandei pituitare pentru a directiona oxitocina catre sani si a activa reflexul de "curgere" astfel incat laptele sa patrunda in sfarcuri. Este un proces extrem de bine reglat, astfel incat nou-nascutul sa poata primi exact cantitatea de lapte de care are nevoie, cu conditia sa fie hranit cand are nevoie.


Alaptatul este o experienta cu o mare incarcatura emotionala atat pentru mama, cat si pentru copil, ambii traind o stare de multumire, placere si confort. Cu toate acestea, echilibrul delicat al procesului lactatiei depinde de relatia dintre copil si mama, astfel ca daca mama trece printr-o stare de anxietate sau are dureri sau este suparata, reflexul de curgere a laptelui este blocat. Mai mult, la unele mame acest reflex se formeaza abia dupa trei-patru saptamani. De aceea este foarte important ca mama sa fie incurajata de partener, de moasa si de intreaga familie.

Merita sa nu va dati batuta daca vreti sa va alaptati copilul si sa nu uitati ca puteti cere ajutor de specialitate. Consultantii in probleme legate de alaptare de la NCT si de la La Leche League furnizeaza sprijin si informatii femeilor care doresc sa-si hraneasca pe cale naturala copin.In cazul in care nu puteti sa-i dati copilului san, nu trebuie sa va faceti procese de constiinta. Daca adoptati atitudinea corecta si ii aratati afectiune, si hranirea cu biberonul poate fi o experienta foarte placuta pentru bebelus, pe langa faptul ca are si partile ei bune, cum ar fi aceea ca ambii parinti pot sa participe la hranirea celui mic. Iar pentru femeile obligate sa isi reia serviciul, combinatia dintre alaptare si biberon este mai connabila.



Galerie de imagini si poze medicale: alaptarea


imagine cu alaptareaimagine cu alaptarea imagini alaptareaimagini/poza alaptarea


Alte materiale medicale despre: Nasterea




Chiar daca alaptarea este un proces pe de-a-n-tregul natural, atat dumneavoastra cat si sugarul dumneavoastra trebuie nu numai sa invatati cum s-o fac [...]
a Din punct de vedere psihologic, prezenta dumneavoastra creeaza o legatura importanta. Laptele ofera copilului hrana esentiala cresterii. [...]
Rezervele pe care copilul le are la nastere sunt deosebit de putine si el trebuie neintarziat pus la san sau la biberon, chiar daca e adormit. In [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nasterea

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile