eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Microbilologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » microbilologie

Insamantarea produselor patologice si izolarea in cultura pura

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


INSAMANTAREA PRODUSELOR PATOLOGICE SI IZOLAREA IN CULTURA PURA

INSAMANTAREA PRODUSELOR PATOLOGICE

Insamantarea produselor patologice reprezinta introducerea acestora pe medii de cultura potrivite, pe suprafata sau in profunzime, cu scopul obtinerii de culturi microbiene pure. Insamantarea se face in mod steril, cu ansa, tamponul de exudat sau pipeta, folosind medii de cultura sterile si de compozitie adecvata.

Se recomanda insamantarea imediata a probelor; daca nu exista posibilitati imediate acestea se vor pastra la 4C.

Pentru obtinerea unor rezultate corecte trebuie sa se tina seama de anumite reguli:

-          folosirea de instrumentar steril: ansa bacteriologica, pipeta Pasteur sau gradata;

-         flambarea orificiilor recipientelor (baloane, eprubete) ce contin mediile de cultura, dopurile flacoanelor se vor tine intre degetul mic si podul palmei drepte);

-          nu se vorbeste, nu se tuseste, usile si ferestrele trebuie inchise (se prefera boxe sau camere separate) pentru a impiedica contaminarea cu flora din aer sau cavitatea bucala a manipulatorului.

Insamantarea se face pe medii lichide si solide, primele favorizand o prima inmultire numerica a bacteriilor. Dezavantajul lor este posibilitatea insamantarii la inceput (insamantare primara) din materialul patologic al unui amestec bacterian nedorit. De aceea este obligatoriu in toate cazurile ca insamantarile pe mediile lichide sa fie urmate ulterior de insamantari pe medii solide pentru a obtine colonii izolate.

INSAMANTAREA IN MEDII LICHIDE

a. Cu ansa

Ansa se tine in mana dreapta. Se sterilizeaza prin incalzire la incandescenta, utilizand becul Bunsen. Daca produsul patologic se afla intr-o ebrubeta, se scoate dopul de vata intre degetul mic si palma miinii drepte, tinand recipientul in mana stanga. Se flambeaza gura eprubetei, se ia din produsul patologic cu varful ansei, se flambeaza din nou gura recipientului, se pune dopul la loc. Eprubeta cu mediu se tine in mana stanga, usor inclinata pentru a evita riscurile contaminarii cu microorganisme din aer, se scoate dopul, se flambeaza, se depune continutul ansei pe peretele eprubetei deasupra mediului lichid si se omogenizeaza apoi cu acesta. Urmeaza repunerea dopului dupa flambarea si sterilizarea ansei.

b. Cu pipeta Pasteur

Se rupe varful pipetei si se flambeaza trecand-o prin flacara. Dupa racirea pipetei, se scoate dopul eprubetei cu produsul patologic, se flambeaza si se aspira 0,5-l ml din produs. Continutul pipetei se introduce in eprubeta cu mediu, dupa ce s-au respectat regulile de asepsie. Urmeaza incubarea la termostat. Pipeta folosita este pusa in vasul cu amestec sulfocromic.

Daca se insamanteaza in anaerobioza, mediul se fierbe in baia de apa 20-30 minute, se raceste la 40-450C si se introduce continutul pipetei in mediu, avand grija sa nu se introduca bule de aer.

INSAMANTAREA PE MEDII SOLIDE

In operatia de insamantare pe medii solide avem doua situatii:

-          insamantarea in suprafata: pe medii solide in pozitie inclinata si pe medii solide turnate in placi Petri;

-          insamantarea in profunzime: pe medii solide turnate in coloana dreapta si pe medii solide in placi Petri: metoda placii turnate si metoda intre doua straturi.

a. Insamantarea in suprafata

Cu ansa

- Pe geloza inclinata. Se sterilizeaza ansa si dupa racire se incarca cu produsul respectiv. Se introduce ansa aproape de fundul eprubetei cu mediu, dar deasupra lichidului de condens si se trece usor pe suprafata mediului in zig-zag sau in linie dreapta, fara a zgaria suprafata mediului (ura 4).

- Pe geloza in placi Petri. Se inclina placa cu mediu si se depune produsul aproape de margine. Se trag striuri paralele cu ansa, prin miscari scurte si dese pe o suprafata mica la polul superior al mediului, fara a zgaria suprafata mediului. Apoi ansa se trece pe suprafata mediului trasandu-se linii paralele si perpendiculare, in forma de pentagon (regula pentagonului pentru obtinerea de colonii izolate) (urile 5, 6 si 7).

Cu pipeta Pasteur

- Pe geloza inclinata. Se insamanteaza lichidul de condens al mediului cu cateva picaturi din produsul patologic aflat in pipeta. Prin usoara agitare si inclinare a eprubetei, lichidul se raspandeste pe toata suprafata mediului.

- Pe geloza in placi Petri. Se depune pe suprafata mediului aproximativ 1 ml din produsul lichid si se raspandeste uniform pe toata suprafata prin inclinarea placii sau cu pipeta Pasteur indoita. Se tine inclinata si se aspira excesul de lichid cu pipeta.

- In mediul Veillon pentru anaerobioza. Geloza Veillon se topeste pe baia de apa, se raceste la 450C si se introduce continutul pipetei fara bule de aer. Apoi se aseaza eprubetele in apa rece pentru solidificare rapida.

b. Insamantarea in profunzime

Insamantarea pe medii solide turnate in coloana dreapta

Se deschide eprubeta cu mediu de cultura, se rastoarna cu gura in jos, iar insamantarea se face prin prin inteparea in profunzime a mediului, utilizand ansa fir pentru a strapunge mediul, fara a-l deplasa (exemplu insamantarea mediului MIU).

ura 4: Tehnica insamantarii in suprafata pe mediul solid inclinat

 

Insamantarea pe medii solide in profunzime:

-          metoda intre doua straturi: produsul se insamanteaza pe suprafata placii cu geloza, dupa care se toarna un alt strat subtire de geloza deasupra zonei de descarcare a produsului;

metoda placii turnate: in placa Petri se pune o cantitate de produs, se toarna geloza, se amesteca si se lasa sa se solidifice. Prin aceasta metoda se creaza conditii de semianaerobioza necesare izolarii unor bacterii patogene (exemplu: insamantarea urinii).

IZOLAREA MICROORGANISMELOR IN CULTURA PURA

Pentru a obtine un rezultat corect, microorganismele trebuie studiate totdeauna in cultura pura, pornind de la colonii izolate. Colonia este o populatie microbiana formata din indivizi proveniti dintr-o singura celula (clona). Cultura pura se obtine preluand cu ansa o singura colonie si insamantand-o pe un mediu de cultura adecvat.

Izolarea este operatia prin care se separa microorganismele dintr-un produs in care se gasesc mai multe specii, in vederea identificarii fiecareia. Pentru obtinerea coloniilor izolate se folosesc diverse tehnici.

TEHNICI OBISNUITE DE IZOLARE

a.      Dispersia pe placa Petri

O cantitate mica din produsul patologic se depune intr-o zona periferica a mediului, de unde se intinde cu ansa in striuri paralele. Se sterilizeaza ansa si pornind de la ultimile striuri, perpendicular pe acestea, se mai efectueaza cateva striuri paralele. Operatia se repeta pana la epuizarea suprafetei mediului.

b.      Metoda dilutiilor

Se folosesc mai multe tuburi cu geloza inclinata. Se insamanteaza cu pipeta Pasteur lichidul de condens al primului tub. Prin inclinare se raspandeste lichidul pe toata suprafata mediului. Se trece o picatura in lichidul de condens al celui de al doilea tub, procedandu-se la fel, pana la ultimul tub. In ultimele tuburi vor apare colonii izolate. Dilutia poate fi realizata si in tuburi cu mediul lichid, de unde se paseaza cate o picatura in lichidul de condens al tuburilor cu geloza inclinata.

ura 6: Tehnica insamantarii prin epuizarea incarcaturii ansei bacteriologice

ura 7: Tehnica insamantarii prin epuizarea incarcaturii ansei bacteriologice

TEHNICI SPECIALE DE IZOLARE

a. Bacteriile sporulate. Se izoleaza de cele nesporulate prin incalzirea produsului patologic la 800C timp de 30 de minute, sau la 1000C timp de 2 minute, pentru distrugerea formelor vegetative. Dupa racire, se insamanteaza in vederea izolarii fiecarei specii sporulate prin metode obisnuite.

b. Izolarea bacteriilor anaerobe dintr-un produs care contine si specii aerobe, se face pe medii lipsite de oxigen, prin metoda dilutiilor. Apoi se insamanteaza in mediul Tarozzi, pentru a obtine o cultura pura abundenta. Daca bacteriile anaerobe din produsul patologic sunt si sporulate, acestea se izoleaza prin incalzirea prealabila a culturii la 800C timp de 30 de minute.

Mediile de cultura utilizate pentru speciile aanaerobe trebuie sa fie lipsite de aer si cu un potential redox cat mai coborat. Cultivarea in conditii de anaerobioza se face prin mai multe metode :

-          introducerea placilor insamantate in aparate metalice din care se scoate aerul cu o pompa de vid;

-          inlocuirea aerului atmosferic cu gaze inerte, cu un amestec de 90% hidrogen si 5% bioxid de carbon;

-          insamantarea pe medii sterile continand organe proaspete (fragmente de ficat, rinichi) care sa scada potentialul redox al mediului (mediul Tarozzi);

-          cultivarea in tuburi lungi si subtiri cu geloza semisolida de tip Veillon;

-          insamantarea in medii lichide se face dupa ce acestea se fierb 15 minute si se racesc brusc la un jet de apa (se regenereaza). Prin aceasta manevra se elimina aerul din continutul lor.

c. Izolarea pe medii speciale. Anumite microorganisme pot fi izolate din produsul patologic pe medii speciale: mediul Loffler pentru bacilul difteric, mediul Lowenstein pentru bacilul tuberculozei, etc.

INCUBAREA

Consta in mentinerea mediilor de cultura insamantate in conditii necesare dezvoltarii germenilor: la majoritatea speciilor bacteriene cultura apare dupa 18-24 de ore de incubare la temperatura de 37C. La unele specii perioada de incubare este mai lunga, de la cateva zile la cateva saptamani (exemplu: bacilul Koch). Unele bacterii necesita pentru dezvoltare o atmosfera de 5-l0% CO2 (exemplu: pneumococul, meningococul).
Alte materiale medicale despre: MicrobilologieEste vorba deci despre informa/ia biologica ca element fundamental sau baza a proceselor biologice. Informatia biologica - ca notiune - include ontolo [...]
Sanatatea este bunul cel mai de pret al omului. \"A dobandi vindecarea este mai presus de orice stiinta medicala; mai multe cai, insa, ducA [...]
metoda de laborator ce urmareste punerea in evidenta a agentilor patogeni ai diferitelor boli digestive, prin insamintarea probelor de materii fecale [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre microbilologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile