eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Microbilologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » microbilologie

Diagnosticul de laborator al infectiilor cu hemofili

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL INFECTIILOR CU HEMOFILI

Infectiile umane produse de reprezentantii genului Haemophilus sunt variate ca manifestare si gravitate: meningita, epiglotita, pneumonia, bronsita acuta, acutizarea bronsitelor cronice si bronsiectaziilor, pleuropneumonia, sinuzita, otita medie acuta si cronica, mastoidita, conjunctivita, endocardita, pericardita, osteomielita, artrita, peritonita, hepatita, colecistita, uretrita, prostatita, orhiepididimita, vaginita, salpingita, endometrita etc.

Speciile de hemofili izolate de la om la om sunt:

-          H.influenzae;

-          H.aegyptus (conjunctivitidis);

-          H.haemolyticus;

-         H.parahaemolyticus;

-          H.dycrey;

-          H.vaginalis.

1. RECOLTAREA PRODUSELOR PATOLOGICE

Se recolteaza: sputa, exudat faringian, exudat nazal, spalatura bronsica, LCR, secretie conjunctivala, otica, uretrala, vaginala, sange, lichid pleural, pericardic, articular, raclaje cutanate sau mucoase, materii fecale, fragmente de tesuturi sau organe - in caz de interventii chirurgicale sau deces.

            Tampoanele de recoltare trebuie sa fie imbibate in bulion inainte ca proba sa fie recoltata si transportate rapid la laborator. Probele vor fi pastrate pana la insamantare la temperatura laboratorului, nu in frigider, iar durata sa nu depaseasca 2 ore, intrucat viabilitatea hemofililor este mult mai redusa prin uscare si racire.

2. DIAGNOSTICUL BACTERIOLOGIC

2.1. Examenul direct

Se foloseste pentru: sputa, exudate, aspirate, secretii si sedimentul obtinut prin centrifugarea LCR si a exudatelor lichide, numai pentru a determina prezenta bacililor Gram negativ.

            In efectuarea coloratiei Gram, trebuie avuta mare grija in efectuarea decolorarii, deoarece formele cocobacilare de H.influenzae pot fi confundate in morfologie cu pneumococii. Daca ei se coloreaza bipolar, iar restul organismului sa fie colorat pal, se pot confunda cu Gram pozitivii.

            Se poate efectua un test direct de umflare a capsulei cu ser de tip H.influenzae.

            Imunofluorescenta cu ser capsular conjugat cu fluoresceina este un alt mijloc excelent de identificare a tulpinilor capsulate.

2.2. Izolarea

Se folosesc medii in care celulele sanguine au fost lizate printr-o incalzire usoara (agar-chocolat si Lewinthal) sau prin digestie peptica (agar Fildes). In astfel de medii hemina si NAD sunt prezente in aprox. 500 micrograme si respectiv 150 micrograme/ml. Incubarea se face la 370C in 5-l0 % CO2, timp de 18-72 de ore.

2.3. Identificarea

a. Caractere de cultura

H.influenzae da colonii mici, gri sau semiopace, netede si plat convexe, cu margini regulate. Tulpinile capsulate tind sa se dezvolte confluent, in contrast cu coloniile tulpinilor necapsulate, care raman separate. Coloniile de H.parainfluenzae pot avea un diametru pana la 3 mm dupa incubare de 24 de ore si apar netede sau rugoase si crenelate, gri-lucioase si semiopace. Activitatea hemolitica a hemofililior hemolitici poate fi evidentiata pe agar Fildas sau Lewinthal, cu 5% sange bovin sau de cal si agar-sange de la aceleasi specii (ura 1).

In jurul coloniilor de Staphilococcus aureus dezvolta colonii mai mari (fenomen de satelitism), datorita suplimentului de factor V furnizat de stafilococi (urile 2 si 3).

b. Caractere morfologice

Frotiul colorat Gram evidentiaza cocobacili Gram negativi polimorfi. Tulpinile virulente prezinta uneori capsula (ura 4).

c. Caractere metabolice

Reactiile fermentative sunt foarte valoroase pentru diferentierea speciilor de hemofili. Carbohidratii cu valoare de identificare sunt: glucoza, zaharoza, lactoza, xiloza, manitolul si riboza.

            Alte teste folosite: testul indolului, testul ureazei, activitatea decarboxilazelor si a betagalactozidazei. Suplimentarea mediului cu factorii X, V sau X+V diferentiaza speciile de Haemophilus: H.influenzae si H.aegyptus necesita factor X+V; H.ducrey necesita numai factor X.ura 1: H. influenzae - cultura pe agar-cholat din lichid cefalorahidian. Dupa: Schneierson`s Atlas of Diagnostic Microbiology  - Seventh Edition, Edward J. Bottone 1979

 

ura 2: H. influenzae - satelitism in prezenta stafilococilor pe geloza sange. Dupa: Schneierson`s Atlas of Diagnostic Microbiology  - Seventh Edition, Edward J. Bottone 1979

 

d. Caractere antigenice

Se foloseste identificarea serologica pentru tulpinile capsulate de H.influenzae care pot fi diferentiate in 6 serotipuri bazate pe 6 polizaharizi capsulati distincti: a, b, c, d, e, f. Se folosesc: reactia de umflare a capsulei, dubla difuzie in gel de agar, imunofluorescenta, contraimunoelectroforeza, latexaglutinarea, aglutnarea pe lama si coaglutinarea.

ura 4: H. influenzae - frotiu colorat Gram din cultura. Dupa: Schneierson`s Atlas of Diagnostic Microbiology  - Seventh Edition, Edward J. Bottone 1979

 
Alte materiale medicale despre: MicrobilologieIn cele ce urmeaza vor fi prezentate numai tehnicile care utilizeaza antigenii (alergenii) in "starea lor obisnuita", adica testele cutanate si testel [...]
Acest sindrom de hipen-eaetivitate bronsica, observat la persoane cu o predispozitie constitutionala particulara, pune adesea probleme di-ficiile de d [...]
Dispneea reprezinta simptomul major, dar nu patogonomonic, al insuficientei respiratorii. Ea exprima, in primul rind, dar nu obligatoriu, o su fer [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre microbilologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile