eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Mama dupa nastere

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » mama dupa nastere

Viata cotidiana


Dupa nastere, va fi necesar catva timp pentru a aborda noua dumneavoastra situatie familiala cu seninatate, pentru a adopta un nou ritm de somn si a regasi o ata de cuplu armonioasa.
In zilele de dupa nastere, va simtiti adesea vulnerabila si supusa unor dispozitii fluctuante. Dupa bucuria intensa a nasterii apar lacrimile, indoielile, dificultatea de a face ca imaginea copilului asteptai sa coincida cu cea a copilului venii pe lume, precum .si reluarea unei eti sexuale destinse. Oboseala fizica datorata sarcinii si nasterii, somnul intrerupt pentru hranirea copilului, acumularea de mici necazuri, schimbarile hormonale, tulburarea emotionala cauzata de nastere etc, au fiecare partea lor de responsabilitate in aceasta stare.


Idei melancolice

Aceasta mica depresie, numita "baby blues" este foarte frecventa si nu trebuie sa fie confundata cu adevarata depresie (numita post-parlum) care doar rareori urmeaza nasterii. Ea poate dura cateva zile, chiar cateva saptamani. Nu va inchideti in casa si nu va repliati asupra dumneavoastra inseva. Vorbiti cu sotul, cu vecinii, cu prietenii. Daca acest acces de descurajare surne la maternitate, spuneti acest lucru medicului, moasei sau infirmierei; puteti eventual consulta si psihologul.

O revenire dificila la realitate
Perioada de dupa nastere, mai ales atunci cand e vorba de primul copil, poale fi traita de unele femei ca o pierdere, ca o etapa foarte dificila. Starea de plenitudine a sarcinii, in care itoarea mama si copilul formau un tot, a luat sfarsit. Atentiile care, vreme de noua luni, au inconjurat-o pe mama se concentreaza de acum asupra copilului si acesta nu corespunde intocmai cu copilul imaginar pe care ca il sase. E vorba de un copil real de care ea trebuie sa se ocupe zi si noapte. Mama ideala sata cedeaza locul unei femei obosite, supraancarcata de responsabilitati noi si de nelinisti: "Si daca nu voi fi o mama buna? Voi sti sa-mi protejez copilul? Cum sa fac ca el sa nu sufere?"


Comunicarea cu copilul

Ca orice fiinta umana, copilul dumneavoastra cunoaste iubirea, bucuria, placerea, dar si spaima, suferinta, furia si chiar ura. Pczcnta dumneavoastra si suportul afectiv ii vor permite sa-si controleze aceste sentimente contradictorii. Pentru moment, el se exprima mai ales prin lacrimi: el va trebui sa se obisnuiasca cu hranitul la anumite ore si sa-si ritmeze somnul. El plange pentru ca "stie" ca este mijlocul cel mai sigur de a fi luat in seama. Alternanta prezentei si absentei dumneavoastra il va ajuta sa dena autonom. Un copil tinut mereu in bratele mamei lui ar risca sa nu mai doreasca nimic, cala vreme, chiar aceasta dorinta contribuie la formarea personalitatii lui. Dar. aveti si dumneavoastra dreptul de a va exprima starile. Copilul dumneavoastra va epuizeaza in timpul suplului, va tulbura odihna, va solicita fara incetare atentia, iar uneori sunteti nervoasa. Linistiti-va, acesla esle un sentiment foarte raspandii, un amestec de agresitate si iubire pe care orice fiinta umana il incearca uneori fata de apropiatii sai.

Cel mai adesea, aceasla fragilitate psihologica dispare de la sine. pe masura ce parcurgeti diferite etape: Va parasiti propria copilarie, va abandonati stalului de fata pentru a deveni la randul dumneavoastra mama. Nu e vorba doar de vointa: e o "lucrare" lunga, secreta si foarte personala.


Daca depresia se prelungeste

Daca de-a lungul saptamanilor nu aveti chef de nimic, vedeti totul in negru, nu aveti chef de munca, sunteti apatica, trebuie sa reactionati, pentru a nu permite instalarea depresiei. Medicul sau ginecologul dumneavoastra vor putea sa va orienteze spre un psiholog. Pentru a depasi aceasla stare fireasca intr-o prima elepa, ocupati-va serios de copilul dumneavoastra: prezenta lui va va reconforta.

Somnul fiecaruia
Fie ca doarme sau nu in camera parintilor, somnul acestora depinde in foarte mare masura de cel al nou-nascu-tului. Ei se trezesc adesea la cel mai mic zgomot, verfica de mai multe ori noaptea daca bebelusul respira bine. grabindu-se atunci cand el incepe sa planga. Insa, interventiile nocturne ale parintilor prea ingrijorati il pol impiedica pe copil sa-si gaseasca propriul ritm de somn. care nu e acelasi cu cel al adultilor ( . 196). ge oare copilul fiindca se afla intre o stare de somn profund si o stare de somn superficial? E agitat, fiind intr-o stare de semilrczire? Uneori, cand, extrem de obosita il alaptati, el readoarme fara a va oblga sa-l schimbati. Daca este hranit cu biberonul, pregatiti un termos cu apa calduta pe care o veti adauga laptelui pudra. Poate ca tatal se va scula in locul dumneavoastra, lasandu-va sa dormiti, profitand la randul sau de un moment de intimitate cu copilul lui. Viata in trei nu se improzeaza. Aproape toti parintii trec prin aceste experiente. Cu timpul, veti invata sa rezolvati dificultatile si sa raspundeti apelurilor copilului dumneavoastra. Fiti rabdatoare si veti avea surpriza de a recunoaste diferitele semnale pe care copilul dumneavoastra le adreseaza alal ziua cat si noaptea.



Alte materiale medicale despre: Mama dupa nastere

intelegerea vietii extrauterine in care se produce devenirea omului - onto-geneza sa - necesita cunoasterea problemelor vietii intrauterine, pe care a [...]
1. Bucurati-va de sex. Numai aceia care au o viziune pozitiva asupra sexului se pot bucura de el. 2. Relaxati-va. Sexul va poate elibera de tensi [...]
Pana acum cativa ani, viitoarele mame erau sfatuite sa renunte la sex in perioada graviditatii (pe parcursul celor 9 luni). Era vorba de germenii peri [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre mama dupa nastere

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile