eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Vulva


Vulva
Pruritul vulvar (Pruritus vulvae). Creeaza suferinta si disconfort.
Cauze: Afectiuni ce determina prurit in general (p. 654) sau boli ale pielii (ex: psoriazis, lichen ). Cauza poate fi locala: infectie si secretie vaginala (ex: candida); infestare (ex: scabie, pediculoza pubiana, oxi-uroza); distrofia vulvara (lichen scleros, leucoplazie, carcinom). Simpto-mele pot fi de origine psihogena. Obezitatea si incontinenta exacerbeaza simptomele1. Atrofia post-menopauzala nu determina prurit.
Istoricul bolii poate sugera cauza. Examineaza intinderile lezionale ale pielii si starea generala a bolnavei. Examineaza vulva si restul tractului genital, cu ajutorul amplificarii optice daca este posibil si efectueaza un frotiu cercal. la probe vaginale si vulvare, executa testul pentru gli-cozurie sau chiar o biopsie in cazul in care ai dubii in printa diagnosticului.
asGratajul si medicatia pot modifica aspectul macroscopic al leziunilor.
Tratament: este frecvent nesatisfacator. Trateaza cauza atunci cand este posibil. Linistirea pacientei este foarte importanta. Sfatuieste bolnava sa ete purtarea lenjeriei intime din nylon, folosirea sapunului si a chimicalelor (se inlocuiesc cu o crema apoasa) si recomanda uscarea cu uscatorul de par. O cura scurta de steroizi topici, ex: crema cu betameta-zona valerat 0,1% poate fi de un real ajutor. Eta orice preparat topic ce poate sensibiliza pielea si prescrie daca este necesar antipruriginoase orale, ex: prometazina 25-50 mg/24 h.
Lichenul scleros. Apare datorita convertirii fibrelor elastice in fibre de colagen incepand din a doua decada a etii. Treptat vulva dene alba, plata si lucioasa. Poate apare o leziune cu aspect de sticla de ceas in jurul vulvei si anusului, intens pruriginoasa. Nu este considerata leziune pre-maligna.
Tratament: Crema cu testosteron poate atenua simptomele dar nu este usor accesibila1. Se mai poate folosi crema pe baza de belametazona valerat 0,1%; ablatie vulvara pentru diminuarea pruritului.
Leucoplazia. Apare sub forma unor pete albe pe si in jurul vulvei datorita ingrosarii si hipertrofiei pielii. Este pruriginoasa. Fiind considerata o leziune pre-maligna este necesara biopsia. Tratament: corticosteroizi topici (efecte secundare: subtierea mucoasei, absorbtie rapida).

Carcinomul vulvar in 95% este scuamos. Este rar si apare predominant la persoanele in varsta.
Malignizarea vulvara prezinta o faza preinvaziva, neoplazia vulvara intraepiteliala (NPI), ce poate fi pruriginoasa. Aproximativ 5% progreseaza spre carcinom invaziv. NPI este asociata infectiei cu papilloma rus uman (PVU). Uneori papiloamele nu sint zibile dar coloratia cu acid acetic 5% releva zonele afectate care apar de coloratie alba. Atunci cand se pune diagnosticul de NPI la biopsie, examineaza cerxul si verifica sanii (> 10% pot avea neoplazie coexistenta si in alte zone anatomice, mai ales cercala). Scopul tratamentului este de tinere sub control a simptomelor prin ablatia chimica a leziunii (crema cu 5-fluo-rouracil, p. 658), cu ajutorul laserului sau chirurgical. Vulvectomia simpla se face cand tratamentele anterioare au fost nesatisfacatoare1.
Un ulcer indurat cu margine eversata sugereaza un carcinom. Poate fi asimptomatic, pana in momentul aparitiei durerii si sangerarii, de aceea bolnavele se prezinta adesea tarziu la doctor (50% au deja metastaze gan-glionare inghinale).

Tratament: vulvectomie radicala (excizie larga a vulvei + indepartarea ganglionilor inghinali). Cicatricele postoperatorii necesita uneori grefe de piele. 5 ani supraetuire in 75% cazuri pentru leziuni < 2 cm fara implicarea ganglionilor; < 50% cand sint afectati si ganglionii.



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Cauzele nodulilor vulvari: varice; furuncule; chisturi sebacee, kera-toacantomul (rar); papiloame virale (condyloma acuminata); condilomata lata (sifi [...]
Se manifesta prin mancarimi intense la intrarea in vagin si labii si poate fi consecutiv dezechilibrului hormonal de dupa men [...]
Se manifesta prin mancarimi intense la intrarea in vagin si labii si poate fi consecutiv dezechilibrului hormonal de dupa men [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile