eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Prolapsul


Prolapsul apare atunci cand slabirea structurilor de suport permite organelor pelvine sa se exteriorizeze prin vagin. Aceasta slabire poate fi congenitala, dar de obicei apare datorita efortului din cursul travaliului si expulzarii fatului. intarirea perineala deficitara reduce o buna sustinere (p.162). Prolapsul este exacerbat de atrofia menopauzala, precum si de stranut sau tuse. Poate fi daunator dar nu reprezinta un pericol pentru sanatate - cu exceptia prolapsului uterin de gradul III cu cistocel cand poate aparea obstructie ureterala.
Tipurile de prolaps sunt denumite dupa organele exteriorizate. Mai multe tipuri pot coexista la aceeasi pacienta.
Cistocelul Portiunea superioara a peretelui anterior al vaginului impreuna cu ca care este atasata lui bombeaza. Urina reziduala impreuna cu cistocelul pot determina poliurie si disurie.
Uretrocel Daca portiunea inferioara a peretelui anterior al vaginului bombeaza, uretra este deplasata alterand mecanismele sfincteriene (p.74) si ducand la incontinenta cala. Pune intrebarea daca are loc scurgerea urinei atunci cand pacienta rade ?
Rectocel Jumatatea posterioara a peretelui, care este atasata rectului, poate bomba, prin slabirea muschilor ridicatori anali. Adesea decurge fara simptome dar pacienta uneori poate reduce hernierea inaintea defecatiei prin introducerea unui deget in interiorul vaginului.
Enterocel Bombarea portiunii superioare a peretelui posterior poate determina aparitia de anse intestinale la nilul fundului de sac Douglas.
Prolaps Uterin Gradul I al prolapsului Cervixul se situeaza in vagin. in prolapsul de gradul II are loc protruzionarea in momentul sederii sau a defecatiei. In gradul III (procidentia) uterul apare in afara vaginului. Vaginul devine cberatinizat, iar cervixul poate ulcera.
Simptome: "Simptomul de tragere" sau "Ceva vine in jos" se accentueaza tot mai tare. Cistita, poliuria, incontinenta de stres si dificultatea la defecatie pot aparea in functie de tipul prolapsului. Examineaza pere{ii vaginali in pozitie laterala stanga cu ajutorul speculului Sims si cere pacientei sa se screama.
Prentie Paritate mica; practica obstetricala buna.

Tratament: Cazurile usoare se pot imbunatati prin reducerea presiunii intraabdominale, deci incurajeaza pacienta sa scada in greutate, sa nu mai fumeze si sa reduca efortul. imbunatateste tonusul muscular prin exercitii si fizioterapie si daca este la menopauza sunt necesari estrogeni topici, ex. crema cu dienoestrol 0,01% de cate ori este nevoie (incearca de doua ori pe saptamana). Prolapsul ser simptomatic se trateaza cel mai bine chirurgical. Incontinenta necesita tratarea cauzei (aranjeaza studii urodinamice pentru ificarea celei mai bune metode chirurgicale). Operatiile reparatorii (p.76) excizeaza tesutul excesiv si intaresc suportul dar reduc largimea vaginului. Este activa sexual ? Daca da, ne aflam in fata unui compromis intre reducerea chirurgicala a prolapsului si mentinerea largimii vaginului. Prolapsul uterin marcat este tratat cel mai bine prin histerectomie.

Dispozitile inelare pot fi incercate ca masura temporara sau in cazul persoanelor fragile. Utilizeaza cel mai mic diametru care mentine prolapsul redus. Se insera in fornixul posterior si se pliaza deasupra osului pubian (operatia este mai usoara daca inelul a fost inmuiat la inceput in apa calda). Probleme: infectii, disconfort, ulceratii (se schimba la 6 luni).



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Generalitati Defineste o anomalie valvulara caracterizata prin deplasarea in sistola a valvelor mitrale dincolo de planul inelului mitral, spre AS. [...]
Reprezinta acea parte a uterului situata dedesubtul orificiului intern. Canalul endocervical este acoperit de un epiteliu mucos cu celule dispuse in c [...]
Infectia pelvina afecteaza trompele fallopiene putind fi implicate ovarele si parametrul. 90% din infectii se transmit sexual cel mai frecvent cu Chla [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile