eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Geriatrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » geriatrie

Colopatia ischemica

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Dupa cum sugereaza si denumirea, afectiunea are o origine sculara si se datoreste constituirii unei ischemii in teritoriul scular al colonului, in segmentele acestuia: descendent, sigmoid si rect. Este vorba de o insuficienta arteriala a ramurei colice a mezentericei superioare si, mai ales, a arterei mezenterice inferioare, constind din obstructii prin trom-boza.
Localizarea este pe colonul sting, flexura lienala, descendent, sigmoid si rect, zone in care sistemul de anastomoze este mai sarac, supleerea nu se mai poate face in mod eficace, ceea ce determina o insuficienta circulatorie.
Afectiunea a fost descrisa recent, de circa 20 de ani (Marston, 1966) si se intilneste, exclusiv, la persoane de peste 60 de ani.In mecanismul de producere intra virsta amintita, terenul scular arteriosclerotic, in asociere eventuala cu diabetul si tendinta la constituirea de tromboze; in raport cu gradul si durata obstructiei se constituie leziuni ischemice in mucoasa si submucoasa, cu infarctizari consecutive si necroze intinse.
Din punct de vedere clinic se constata dureri, in general intense si acute in cadrul inferior sting al abdomenului, uneori reactie peritoneala moderata a aceleiasi zone, la care se pot adauga scaune sangvinolente imperioase
La examenul fizic se constata sensibilitate dureroasa in hemiabdome-nul sting, impastare locala prin interesarea peritoneului visceral, aparare musculara in cadrul perforatiilor prin necroza, situatie in care manifestarile clinice sint intense si se poate instala starea de soc.
Paraclinic se poate constata leucocitoza, iar examenul radiologie poate pune in evidenta ingustarea lumenului intestinal datorita edemului si hematomului intramural si aerocoliei.
Exista forme clinice reversibile si forme clinice evolutive, in care se constituie stenozari si obstructii, ceea ce impune diagnosticul diferential cu neoplasmul de colon, diferentiere adesea dificila, care reclama investigatii mai laborioase de tipul arteriogral ici.
Au fost descrise trei forme clinice (Marston si Morson): colita ne-crozantu (cea mai severa); colita subacuta (cronica), care evolueaza cu stenoza ischemica si colita ischemica tranzitorie (dispare spontan in ci-te saptamini).
Evolutia este in functie de forma clinica: spre restitutie (forma tranzitorie), spre stenoza colonica (forma subacuta), spre abdomen acut si soc (colita necrozanta).
Diagnosticul clinic pozitiv poate fi facut de medicul avizat aflat in fata unui subiect virstnic, cu semne de ateroscleroza sistemica cu suferinte dureroase si, eventual, cu semne fizice (reactie peritoneala) in hemi-abdomenul sting, scaune imperioase sangvinolente, in crize.
Data fiind afectarea profunda sculara, terapia este mai ales simptomatica si paliati: sodilatatoare, trombolitice, tratament chirurgical in formele infarctizate, in cazul perforatiilor prin necroza.
Alte materiale medicale despre: Geriatrie


loading...ASPECTE COMUNE SI DE DIFERENTIERE INTRE PATOLOGIA CEREBROVASCULARA‚ SI CORONARIANA‚ Cardiopatia ischemica cu evolutie cardiomiopata, infarct [...]
Cardiopatie ischemica inseamna o boala a inimii (car-dio-patie) provocata de ischemie. Iar ischemia, ca termen medical, inseamn [...]
Afectiune descrisa in 1963, este definita printr-un ansamblu de semne clinice, radiologice si r.natomopatolo-gice ; nici un semn nu este sigur, dar an [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre geriatrie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile