eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Genetica medicala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » genetica medicala

Scurt istoric al geneticii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


SCURT ISTORIC AL GENETICII

Genetica poate fi definita succint drept stiinta ereditatii si variabilitatii organismelor. Notiunea de ereditate isi are originea in latinescul hereditas, care inseamna mostenire, iar primele observatii asupra ereditatii dateaza din Antichitate.

In secolul al XIX-lea, o data cu aparitia aglomerarilor 616j93g urbane si a dezvoltarii industriei, s-au dezvoltat substantial si cunostintele despre ereditate, mai ales cele privind ameliorarea calitativa a telor si animalelor. Au aparut astfel teoriile corpusculare ale ereditatii, ce sustineau in esenta ca in fiecare organ, tesut sau celula exista niste corpusculi care se acumuleaza in celulele sexuale si asigura transmiterea caracterelor la urmasi. Apogeul teoriilor corpusculare ale ereditatii a fost reprezentat de teoria plasmei germinative a lui August Weismann, care considera ca transmiterea ereditara a caracterelor se realizeaza de plasma germinativa, ce are o structura discontinua, fiind alcatuita din „determinanti”, inzestrati cu capacitatea de a transmite caracterele organismelor de la o generatie la alta. Desi corpusculii ereditari erau ipotetici, aspectul pozitiv al acestor teorii il constituie incercarea de a gasi un suport material ereditatii.

Primele legi ale ereditatii au fost descoperite in a doua jumatate a secolului al XIX-lea de Gregor Mendel, considerat a fi unul din fondatorii geneticii ca stiinta. Pe baza unor experiente de hibridare efectuate la te timp de mai multi ani, el isi elaboreaza propria teorie asupra existentei factorilor ereditari, care ulterior au fost numiti gene si descopera primele legi ale ereditatii. Acestea sunt Legea puritatii gametilor si Legea segregarii independente a perechilor de caractere.

Cu numai 4 ani mai tarziu, in 1869, biologul suedez Friedrich Miescher a identificat si izolat o noua substanta existenta in nucleul unor anumite celule, despre care insa nu credea ca ar fi implicata in ereditate. In 1933, fizicianul vienez Erwin Schrödinger a sustinut ca si cromozomii contin, sub forma cifrata, codul genetic al fiecarei vietuitoare, iar in anul 1953, James Watson, impreuna cu englezul Francis Crick au propus un model de structura a acidului dezoxiribonucleic.

La 5 iulie 1996, in Scotia, Ian Wilmut a clonat primul mamifer: oaia Dolly. Au urmat maimuta, vaca, soarecele, porcul, gaina. In vara lui 2001 apare ovulul artificial si teoria copilului din doi tati.




Alte materiale medicale despre: Genetica medicala



Tutunul a fost introdus in Tarile romanesti de la turci, in Ardeal de la austriaci, iar in Moldova de la cazaci. La inceput se fuma cu [...]
CAPACITATEA UNOR BOLI DE A SE TRANSMITE EREDITAR Capacitatea unor boli sau trasaturi de a fi transmise ereditar a fost cunoscuta (intuita) inca d [...]
SCURT ISTORIC AL GENETICII UMANE Primele observatii privind ereditatea umana au fost realizate in Antichitate. Astfel, in mitologia hindusa aflam [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre genetica medicala

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie



  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat



  Vezi toate intrebarile