eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Frumusete

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » frumusete

Ingrijirea picioarelor


Picioarele necesita, de asemenea, o ingrijire constanta. Din cauza neglijarii acestui fapt, apar tulburari ale mersului, se denatureaza tinuta, ceea ce duce la o oboseala precoce si la aparitia bolilor.
Este foarte importanta ingrijirea pielii membrelor inferioare. Zilnic, inainte de culcare, picioarele se spala cu apa calda si sapun si se sterg bine. Cu o piatra ponce se elimina cu migala pielea uscata si batatorita, in special din regiunea calciiului si a talpii. Pielea se usuca atent si se unge cu o crema. O data cu ungerea se face si masajul necesar actirii circulatiei sangvine, unei mai bune hraniri a muschilor si prevenirii deformarii talpii.
Masarea picioarelor se face prin miscari circulare, de la degete in sus. De retinut ca baile fierbinti nu sint recomandate, din cauza dilatarii venelor.

Picioare obosite
Bai:
a La un litru de apa se pun doua linguri de musetel, saminta de in, barba-ursului. Pentru infuzie, tele medicinale nu trebuie puse la fiert. Este suficienta oparirea lor cu apa clocotita si pastrarea, pentru un timp, in uncrop. inainte de utilizare, infuzia se strecoara prin tifon.
a La un litru de apa se adauga o lingura de alcool de camfor sau otet alimentar.
a Pentru o mai buna circulatie a singelui la nivelul picioarelor: la 1 1 de apa fiarta se pun 2 linguri muguri de pin si o lingura otet.
a Pentru dezinfectarea pielii crapate se recomanda o baie cu infuzie de galbenele (o lingura la 1 1 de apa).
a Transpiratia abundenta a picioarelor se poate trata cu bai zilnice de coaja de stejar: 300 g coaja se fierb minimum 30 minute in 2 1 apa. Dupa strecurare, decoctul se dilueaza cu 2 1 apa. Durata baii, 20-30 minute.
a Baia zilnica a picioarelor in infuzie de musetel: 6 linguri musetel se oparesc cu 2 1 apa clocotita si se acopera. Infuzia se pastreaza timp de o ora, dupa care se strecoara si se incalzeste din nou. in acest decoct se tin picioarele pina la racirea apei.


Pentru prevenirea oboselii premature a picioarelor:

a Chiar si in cazul unui edem nu prea accentuat al membrelor inferioare, incercati sa le mentineti seara, timp de 15 minute, in pozitie ridicata. Aceasta usura scurgerea singelui si a lichidelor din tesuturi.
a Dupa o sedere mai lunga se recomanda putina plimbare sau cite exercitii de gimnastica.
a Un bun antrenament pentru vene il constituie exercitiile ce imita miscarea picioarelor din timpul lucrului la masina de cusut. Lipiti alternativ de podea cind calciiele (virfurile picioarelor ridicate), cind virfurile (calciiele ridicate). Persoanelor care, prin natura serviciului, sint nevoite sa stea asezate mult timp, li se recomanda efectuarea acestui exercitiu cel putin o data pe zi, timp de 2-3 minute.
a Plimbati- cit mai mult! Nu utilizati liftul, urcati scarile !
a Cumparati la farmacie ciorapi elastici, care sa mentina o circulatie normala a singelui la nivelul picioarelor si sa previna edematierea lor. in cazul membrelor inferioare sint contraindicate: baile fierbinti, incaltamintea prea larga sau strimta, expunerea directa la soare.

Bataturi
Pentru eliminarea acestui mic neajuns cosmetic se aplica o arie larga de preparate din te. Cit priveste inlaturarea portiunilor de piele batatorita, se recomanda imbaierea fierbinte a picioarelor, timp de 20 minute, in spuma de sapun. Stratul cornos o data inmuiat, se inlatura cu grija, iar pielea se tamponeaza pina la uscare si se unge cu unt sau cu o crema. Daca acest procedeu nu da rezultate, se continua tratamentul, prin utilizarea uneia din urmatoarele te :
Iedera. 1-2 linguri te proaspete, taiate marunt sau 7-l0 linguri frunze uscate de iedera se fierb 10 minute in 500 ml apa. Dupa strecurare, frunzele fierbinti se aplica pe batatura. Dupa 20-30 minute se spala locul respectiv, se curata stratul cornos inmuiat, iar pielea se unge cu unt, cu ulei de floarea-soarelui sau de masline.
Papadie. Se aplica zilnic peste bataturi suc proaspat de papadie pina la disparitia completa a acestora. Sucul se extrage atit din flori, cit si din tulpini.
Rostopasca. Sucul proaspat, extras din partea aeriana a tei, este considerat, in medicina populara, un procedeu eficace de tratare a bataturilor, a negilor si a petelor pigmentare.

Ceapa. Se unge batatura cu ceapa coapta, fierbinte. Pielea sanatoasa fi protejata cu un pansament. Dupa cite ore se face o baie fierbinte, se indeparteaza cu grija stratul cornos inmuiat. Procedeul poate fi repetat de doua ori pe zi, pina la completa disparitie a bataturii.
Usturoi. Se ia un catel de usturoi, se piseaza si se amesteca, in proportii egale, cu slanina de porc, dupa care se unge batatura pina ce aceasta dispare.
Rosii. Partile cornoase ale tegumentului se ung cu bucati de rosie sau cu pasta de tomate. Sucul de rosii este indicat in tratarea eczemelor de la nivelul degetelor.
Grepfrut. Se freaca portiunile de piele inasprita de la nivelul coatelor, genunchilor, palmelor cu coaja de grepfrut, dupa care aceasta se fixeaza in regiunile respective cu leucoplast. Dupa 20 minute, coaja inmuiata se indeparteaza cu piatra ponce, pielea se spala cu apa calda si se unge cu unt, cu ulei de floarea-soarelui sau de masline. In loc de grepfrut se poate folosi ceapa pisata.


Exercitii pentru membrele inferioare

Exercitii pentru talpi si degete (se efectueaza cu piciorul got)
1. Asezati talpile paralel, ridicati- pe virfuri si coboriti incet. Repetati miscarile de 20 de ori. Este cel mai bun exercitiu de incalzire.
2. incercati sa ridicati cu degetele de la picioare diverse jucarii ale copiilor, de genul bilelor sau ce asemanator. Ridicati-le cu degetele unui picior, lasati-le, dupa care apucati-le cu degetele celuilalt picior. Efectuati acest exercitiu in fiecare zi, timp de 2-3 minute.
La inceput fi greu, dar usor-usor veti deprinde miscarile; ajuta la intarirea tendoanelor degetelor.
3. In pozitie sezinda, apucati talpa piciorului cu o mina, cu cealalta prindeti degetul mare si rotiti-l intr-o parte si in cealalta. Exercitiul dezvolta fiecare deget, dar, in special, degetul mare.

Exercitii pentru talpi


1. Mergeti in cerc cu talpile orientate spre interior.

2. Mergeti in cerc cu talpile orientate spre exterior.


3. Deplasati- pe virfuri.

4. Deplasati- pe calciie.
Daca aveti posibilitatea sa mergeti descult, prin iarba sau pe alee in parc, faceti-o cit mai des. Ajuta la tonifierea talpilor.


Masajul pe puncte

In esenta, picioarele sint un "lou de distributie", la nivelul caruia se afla puncte active, in legatura cu diferite organe interne.
Prin presarea punctelor active din zona talpii, inlesniti relaxarea muschilor acesteia si ai organismului, contribuiti la o mai buna functie a organelor interne si puteti tine in echilibru procesele nervoase.
Pentru incalzirea talpilor si asigurarea unei mai bune circulatii a singelui, trebuie sa:


1. frecati intreaga talpa dinspre degete catre glezna;

2. masati talpa piciorului cu degetele ambelor miini;
3. cu degetele in forma de grebla frecati talpa in directia degetelor;
4. loviti talpile una de alta;
5. arcuiti si destindeti talpa (ca si cum aceasta ar "cadea"). Exercitiul favorizeaza relaxarea muschilor talpii.
Unul dintre neajunsurile legate de picioare este uscaciunea si rugozitatea pielii calciielor. Daca tegumentul din regiunea calciielor este uscat, el se fisureaza usor sau pot aparea rosaturi. Pentru eliminarea acestor neplaceri se recomanda bai calde zilnice. Ele nu doar curata pielea, ci intensifica si circulatia singelui. Un bun efect se obtine prin adaugarea bicarbonatului de sodiu (o lingura de supa la 1 1 apa).
Pentru a se evita infectarea ranilor create de rosaturi este bine ca in apa de imbaiere sa se adauge cite substante tanante si de dezinfectie - fiertura de coaja de stejar, de frunze de urzica sau de patlagina (2 linguri de macerat la 1 1 apa) si un cristal de permanganat de potasiu (solutie de culoare roz). Dupa imbaiere, picioarele se usuca si se ung cu crema.


Baile - statiunea de acasa

Ca adaos la diferitele mijloace terapeutice cu te, baia poate improspata, cali, fortifia, relaxa si infrumuseta corpul. Baile de te medicinale sint un izvor de sanatate si frumusete, un excelent mijloc de a mari capacitatea de aparare a organismului. Pe buna dreptate sint numite "statiunea de acasa". Comode, ieftine, eficiente.
Potrivit unei legende antice grecesti, mentorul zeului medicinei, Asklepios, era centaurul Hiron, care stia sa descopere ce te si flori erau folositoare in tratarea bolilor, invitindu-si pacientii sa inspire aroma acestora. Grecii idolatrizau florile si ierburile, le considerau simboluri ale bucuriei, sanatatii si fericirii.


Baile terapeutice

La domiciliu, decocturile din te medicinale se prepara in felul urmator: peste 1 kg de te culese proaspat si taiate marunt se toarna 3-4 litri de apa rece si se lasa 5-l0 minute, dupa care se fierb 5 minute. Infuzia se pastreaza 10 minute, apoi se strecoara. Sau se iau 250 g de te uscate, se fierb si se pastreaza in s acoperit 30 minute. Decoctul strecurat se toarna in apa pregatita pentru baie.
Se recomanda ca baile din decocturi de te medicinale sa se faca o data pe saptamina, la 2 ore dupa cina, cu 1-l 1/2 inainte de culcare. Temperatura apei trebuie sa masoare 36-37 AC, iar durata baii sa fie de 20-30 minute. Capul si regiunea inimii sa ramina deasupra apei.Inaintea baii terapeutice, corpul trebuie spalat bine cu apa si sapun, pentru a inlatura pelicula protectoare acida si seboreica de la suprafata tegumentului si pentru a inlesni patrunderea in organism a substantelor curative. Dupa baie, corpul nu trebuie clatit cu apa curata.
Baile de flori de tei asigura o mai buna transpiratie. Au un efect calmant asupra sistemului nervos si sint indicate si in caz de insomnie.
Cele de rozmarin si de pelin inlesnesc circulatia singelui, invioreaza si tonifica organismul persoanelor nervoase sau al celor care obosesc repede, sint un mijloc eficace in tratarea ridurilor.
Musetelul si hameiul au un efect antiinflamator, asigura o mai buna epitelizare a pielii. Baile cu aceste te sint obligatorii cind pielea este inflamata, uscata si prezinta fisuri.
Salvia si coaja de stejar ingusteaza porii si se recomanda atunci cind tegumentul este gras sau cind transpira abundent.


Baia hipertermica

Cufundati- in apa cind aceasta atinge 37AC. Treptat, in decurs de 12-l5 minute, ridicati temperatura apei la 41-42AC, dupa care mai ramraeti in cada 4-5 minute. La iesirea din apa, infasurati- intr-un cearsaf, apoi in 2-3 paturi de lina si transpirati trei sferturi de ora, servind bauturi fierbinti. Dupa aceasta stergeti cu un prosop, intrati din nou in pat, acoperiti bine si ramineti culcat cel putin doua ore.
Un asemenea procedeu tonifiant creste capacitatea de rezistenta a organismului. Baile hipertermice se fac din doua in doua zile. Cura de tratament consta in 4-5 bai.


Baia de mustar

Cel mai bine e sa se faca inainte de culcare. Se dizol 100-l50 g mustar uscat intr-un litru de apa (la 36-38AC), se amesteca minutios pina ce se simte mirosul de ulei de mustar. Solutia se rsa intr-o cada cu apa fierbinte (la aceeasi temperatura). Tratamentul dureaza 10-l2 minute, dupa care corpul se clateste cu apa calda si se urmeaza aceeasi procedura ca mai sus. Peste aproximativ un ceas, cit dureaza procesul de transpiratie, stergeti corpul si pregatiti de culcare.

Baia cu soda si sare
Sint necesare 300 g sare si 100 g soda. Se dizol in apa fierbinte. Tratamentul dura 15-20 minute. Puteti ramine suplimentar in apa 5-l0 minute, stergindu- in permanenta transpiratia, dupa care clatiti cu apa calda si bagati in asternut, unde acoperiti bine si ramineti aproximativ o ora. in urma unei astfel de bai puteti slabi 500 g.


Bai cu tarite (de griu, de oz, de porumb)

Neutralizeaza iritatia pielii si elimina pruritul.
Temperatura: 28-30AC. Luati un saculet din tifon, puneti in el doi pumni de tarite si atirnati-l deasupra cazii, sub robinet, in asa fel incit apa sa curga prin el. Dupa baie nu stergeti.


Baia de ierburi

Are o actiune revigoratoare. Pregatiti o infuzie din 250 g amestec de ierburi (musetel, salvie, landa, rozmarin, coada-soricelului, flori de tei, menta) pentru o cada plina. Decoctul se acopera o jumatate de ora, dupa care se toarna in cada.

Baile de ninmio
Se recomanda in caz de extenuare fizica si psihica, in nevroze, insomnii. Asigura nutritia intregului organism cu microelemente necesare si cu substante biologic active. Este izvorul tineretii si al frumusetii.
5 g de mumio se dizol in 500 g apa fiarta. Pregatiti o jumatate de cada de apa la temperatura de 30AC. Turnati solutia preparata. Faceti baie la 15-30 minute dupa incheierea zilei de lucru. Nu aruncati apa. Dimineata adaugati apa fierbinte si faceti o noua baie. Cura de tratament, la doua zile o data, numara 20 de bai. E necesara o pauza de zece zile.

Baia Cleopatrei
Daca urmati reteta Cleopatrei, dupa imbaiere veti renaste. incalziti 1 1 de lapte (fara sa atinga punctul de fierbere), iar intr-un alt s, in care ati pus apa, o cana de miere. Dizolti mierea in lapte si turnati amestecul in apa pregatita pentru baie. Efectul fi de o suta de ori mai puternic, daca, renuntind la comoditate, inainte de imbaiere mai urmati un tratament: 350 g de sare marunta se amesteca bine cu 1/2 de frisca, iar cu acest preparat se unge cu miscari circulare ale degetelor miinii pielea corpului, de la virful piciorului pina la git. Clatiti- sub dus. Rezultatul este impresionant!
Alte cite sfaturi:
a Din coaja unei lamii stoarse pregatiti un extract pentru baie. Peste coaja se toarna un pahar de apa si se lasa timp de doua zile.
a Daca in apa pentru baie puneti o lingura de miere pielea deveni catifelata. in plus, o astfel de baie slabeste, elimina incordarea nervoasa, creeaza senzatia unei oboseli placute.
a Frunzele verzi sau uscate de menta nu se folosesc doar pentru a prepara ceaiul. Adaugate in baia de abur, ele manifesta o actiune profilactica si curati in diferite raceli, deoarece usureaza respiratia. Un astfel de tratament este util si in afectiuni ale capului.



Alte materiale medicale despre: Frumusete

Pe vremea cand intr-o familie erau mai multi membri, se obisnuia ca fetele mai mari sa-si ingrijeasca fratiorii  [...]
Priviti cu atentie copilul: pielea lui este moale, foarte fina si mult mai sensibila decat a unui adult. Copilului ii lipseste inca stratul [...]
Igiena atenta si corecta este importanta din prima zi de viata si apoi in mod regulat, indiferent daca baiatul este sau nu circumcis. Ea face parte di [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre frumusete

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile