eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tumori cutanate maligne

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » tumori cutanate maligne

Sarcoame cutanate




Tumori maligne, de origina conjunctiva, relativ rare, aparind in orice regiune tegumentara, au evolutie uneori spre distrugeri importante de tesuturi, producind metastaze pe cale sangna. Se cunosc mai multe clasificari, nici una satisfacatoare. Se impart astfel:
1. Sarcoame ale tesutului conjunctiv si derivatilor sai: sar-coame ale tesutului conjunctiv comun cu variantele: fibrosarcom, histiocitosarcom, mixosarcom, sarcom mezenchimatos primitiv, der-matofibrosarcom Darier Ferrand.
2. Sarcoame alo tesutului hemolimiopoetic, in care intra lim-fosarcomul, reticulosarcomul si maladia Kaposi, sint greu de diferentiat de reticuloze.
Sarcoamele pot fi clasificate in sarcoame primitive ale pielii si sarcoame secundare (sarcoamelor scerale, ganglionare, osoase). Cele primitive pot fi solitare, caracterizate prin noduli dermici, care se maresc dind nastere unei tumori cit un pumn de adult, de culoare rosie-olacee, albastruie, care ulcereaza central ca apoi sa cuprinda toata tumora si invadeaza tesuturile din jur (musculatura, oase), producind metastaze ganglionare precoce si uneori chiar metastaze scerale; sarcoame generalizate cu prezenta de noduli diseminati, olacei, duri, care den tumorali mari, cit o mandarina, ulcereaza, starea generala se altereaza, cu febra si diaree. Dupa 23 ani apar metastaze scerale si moartea surne prin casexie.



Dermaloiibrom Darier-Ferrand, sarcom al tesutului conjunctiv comun, localizat indeosebi in plica inghinala, abdomen si regiunea periombilicala, debuteaza ca un nodul dur, lemnos, bine delimitat, rosu sau galbui-brun, alteori sub forma unui placard, neregulat, boselat, reliefat; tumora pare incapsulata, se erodeaza la suprafata dar nu are caracter destructiv, and o malignitate locala, dar nu face metastaze ganglionare si nici scerale.
Tratamentul sarcoamelor este chirurgical, chimioterapie prin citostatice si izotopi radioacti. In dermatofibrom Darier-Ferrand se fac electrocoagulari repetate ale noduiilor si radioterapie.



Alte materiale medicale despre: tumori cutanate maligne




Sint cele mai frecvente tumori maligne, caracterizate prin evolutie aproape intotdeauna lenta si malignitate strict locala. Termenul de bazocelular d [...]
Spre deosebire de cele bazocelulare, sint mai uniforme sub aspect clinic, au evolutie mai rapida, o mare putere invadanta in suprafata si profunzime s [...]
Tumora maligna a sistemului pigmentar, rezulta in 80% do cazuri din transformarea maligna a unui nev pigmentar si numai in 20% melanomul este d\'emble [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tumori cutanate maligne

    Alte sectiuni


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile