eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie

Eruptii fotosensibile


Fotosensibilitatea se poate datora luminii vizibile, sau razelor U (320-400 nm, reprezentand 90% din razele ultraviolete solare) sau UVB (de energie mai mare, deci mai nocive, 290-320 nm). UVC (200-290 nm) sunt filtrate de stratul de ozon. Preparatelor tip ecran solar li se atribuie un factor (Sun Protection Factor, SPF) legat de UVB (care sunt de 1000 ori mai puternice ca U in ceea ce priveste cauza arsurii solare).1 Pielea protejata de un ecran cu SPF 10 trebuie teoretic sa suporte o intensitate data de UVB un timp de 10 ori mai lung decat aceeasi piele fara protectie - inainte de a se arde. Pentru a bloca eficient U, este necesara utilizarea unor compusi anorganici reflectorizanti ca oxidul de zinc sau dioxidul de titan - iar acestia pot fi utili si in prevenirea senescentei cutanate premature, si a unor cancere cutanate (chiar "micronizate", aceste preparate lasa o pelicula alba vizibila pe piele). Protectia fata de U nu este cuantificata in valoare absoluta pe preparatele ecran solar. Se mai poate folosi un sistem de notare cu stelute. 4 stelute arata ca ecranul asigura protectie egala fata de UVB si U, 1 steluta arata ca ecranul protejeaza predominant fata de UVB.
Alte efecte ale ultravioletelor: melanom, si senescenta cutanata.
Dermatoze predominant U. Eruptie polimorfa la lumina (mai jos), fotosensibilizare medicamentoasa, porfirii cutanate.
Fotodermatoze predominant UVB. Dermatita actinica cronica, lupus eritemalos sistemic, xerodermatita, vitiligo, albinism, herpes labial.
Erupea polimorfa la lumina. Prevalenta: 20% in climatele temperate. Prezentare: tipica la o femeie tanara primavara si vara, ca "puncte rosii de caldura" (ceea ce nu este de fapt). Apar papule, cule sau placi eritematoase, pruriginoase - dupa o expunere la soare de cateva minute sau ore. Sticla de geam poate sa nu ofere protectie. Nu este necesar sa fie afectate toate zonele expuse. Fata, de exemplu, poate fi crutata. Eruptia se atenueaza de obicei in 48 h, dar poate persista o saptamana. La majoritatea indivizilor se datoreaza sensibilitatii la U.


Tratament si prevenire: Utilizarea regulata a unui ecran solar fata de U, de ex. Uvistat Ultrabocki este la fel de eficace si consuma la fel de mult timp ca si "intarirea pielii" in spital cu ajutorul PU.
Fotosensibilizarea indusa medicamentos. in fata oricarui caz de fotosensibilizare, intrebati ce medicamente ia pacientul. Pot fi implicate tiazidele, tetraciclinele, fenotiazinele, AINS, acidul nalidixic si clorpro-pamida. U sunt de obicei cauza.
Arsura solara. Exista 4 tipuri de piele vis-a-vis de pielea de bron-zaj: I. Se arde totdeauna, nu se bronzeaza niciodata. II. Se arde repede, se bronzeaza uneori. III. Se bronzeaza usor, se arde rar. IV. Se bronzeaza totdeauna, nu se arde niciodata. Tipurile 1 si II trebuie sfatuite sa utilizeze un ecran solar cu SPF 15 sau mai mare.

Tratament: Emoliente apoase; aspirina 600 mg/6 h PO dupa mese limiteaza eritemul (si usureaza durerea) - ca si un corticoid topic de potenta moderata (de ex. clobetazon butirat, crema) de ex. timp de 3 zile. as Educatie privind prevenirea.
Prevenire: tricou, palarie, crema (p. 660 - crema Uvistat Ultrablocki are un SPF de 30 si este rezistenta ia apa). Cei cu piele de tip III pol utiliza ecrane cu SPF 10. Descurajati plaja prelungita pentru ca razele ultraviolete pot fi iiminosupresoare; de asemenea, daca se utilizeaza un ecran anti-UVB, pielea nu se va arde si nu va avertiza impotriva expunerii excesive la U.



Alte materiale medicale despre: Dermatologie




ERITEMELE. Pot fi generalizate, regionale si circumscrise (de origine mecanica, fizica, chimica, vegetala, parazitara, infectioasa, vasomotorii (e [...]
Boala Crohn. Ulceratii perianale/vulvare. Eritem nodos. Pyoderma gangrenosum. Diabet zaharat. Infectii recidivante; ulceratii; necrobioza lipoidica ( [...]
Mastocitoza (urticaria pigmentara). Apar prea multe mastocite in piele, de ex. in cuiburi numeroase sau ca un mastocitom unic. Acestea elibereaza hist [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile