eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale mucoaselor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » boli ale mucoaselor

Uretrita gonococica


este o boala venerica, contagioasa, cu localizare initiala uretrala, produsa de gonococ, coc gram negativ, dispus in diplo, ca bobul de cafea, intraleucocitar in formele acute. Se transmite direct, prin raport sexual sau indirect prin lenjerie si obiecte de toaleta. Incubatia riaza intre 36 ore si 5 zile, cu limita maxima de 10 zile.
Simptomatologie. La barbat simptomatologia este mai zgomotoasa si se caracterizeaza prin meat congestionat, secretie purulenta galben-verzuie, dureri la mictiuni, polakiurie. In frotiu se gasesc numeroase polinucleare si gonococi intracelulari si extracelulari. Pot surveni complicatii, ca : edem preputial, balanopostita, fimoza si parafimoza. Daca nu se intervine cu antibiotice infectia se proa la uretra posterioara; secretia diminua, mictiunile devin mai frecvente si se insotesc de tenesme si hematurie terminala.
La femeie infectia prinde uretra si colul uterin (urelrocecvi-clta), cu simptomatologie uretrala asemanatoare barbatului; colul uterin este si el edematiat, rosu, prezinta secretie purulenta. De cele mai multe ori blenoragia trece neobserta la femeie. Complicatiile sint: bartolinita, cistita, metrita, parametrita, salpingita, pel-viperitonita.
La fetite uretrita se asociaza cu inflamatia vulvei si ginului realizind ureiro-vuivog/nifa; vul devine rosie, edematiata, din gin se scurge o secretie galben-verzuie, care pateaza lenjeria. Fetitele acuza dureri, usturimi si arsuri locale. Uretro-vulvo-ginita se poate complica cu anorectita gonococica.

Diagnosticul se fixeaza pe simptomatologia clinica si in mod obligatoriu si pe examinari de laborator. Recoltarea produsului patologic se face inainte de mictiune, cu o ansa sterila, din fosa naviculara la barbat, din uretra si orificiul colului uterin la femeie. Frotiurile se coloreaza cu albastru de metilen si coloratia Gram. In formele asimptomatice si in uretritele femeilor este necesara efectuarea de culturi pe medii selective.
Tratamentul de electie se face cu penicilina. La barbat se administreaza 1200 000 u. efitard intr-o singura injectie, si se continua la interle de 24 ore, timp de 5 zile. In caz ca persista secretia uretrala se face antibiograma. Se mai pot prescrie: tetraciclina 2 g pe zi timp de 5 zile, ampicilina 1,5 g pe zi, kanamicina 12g in doua prize, sinerdol (rifampicina, rifadin) 12001 500 mg/zi, fiecare in parte, timp de 5 zile. Megacilina se poate prescrie 34 Mu/zi timp de 35 zile. Probenicid (comprimate a 500 mg) 4 lete pe zi, avind calitatea de a inhiba eliminarea antibioticului, asociat la penicilina da rezultate foarte bune. La tratamentul cu antibiotice se mai poate asocia piretoterapie cu ccin antigono-cocic, polimicrobian (Delbet). La femeie efitardul se administra 1 200 000 u/zi, intr-o singura injectie la 24 ore interl timp de 7 zile asociat cu spalaturi ginale. La femeile gravide tratamentul se face cu penicilina cristalizata 1 200 000 u/zi timp de 7 zile. In cazul persistentei gonococului, dupa acest tratament se poate administra ampicilina 12 g, pe zi, timp de 7 zile, sinerdol (rifampicina) 1 2001 500 mg/zi, timp de 45 zile, eritromicina propionil 1,52 g pe zi 67 zile. In vulvoginitele infantile tratamentul se incepe cu injectarea a 5 000 u. (0,5 ml) ginosedol sau sintofolin i.m. Dupa 24 ore se incepe administrarea de penicilina cristalina 400 000 u la 6 ore (1600 000) timp de 57 zile. Injectiile cu sintofolin se repeta la 2 zile, facindu-se in total 3 injectii. Se asociaza spalaturi externe. In blenoragiile complicate este necesara asocierea de prednizon 3040 mg, timp de 510 zile sau fenilbutazona. Trobicin 2 g la barbat si 4 g la femeie intr-o singura injectie da rezultate foarte bune.



Alte materiale medicale despre: boli ale mucoaselor

Maladia Crohn (ileita regio-nala-terminala sau ileo-colita) se insoteste frecvent cu leziuni perianale; acestea pot fi eriteme perianale, cu tenta vio [...]
Se manifesta sub forma unei eroziuni liniare, fisuri, dispusa la comisurile labiale, usor singerinda sau acoperita de un cxudat albicios sau de cruste [...]
Afectiuni caracteristice printr-o stare elefan-tiazica aparuta la orice virsta, care intereseaza numai o buza sau predomina la una dintre ele; buza es [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale mucoaselor

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile