eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dependente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dependente

Inlocuitorii tigarilor


INLOCUITORII



Guma de mestecat, dulciurile, bomboanele mentolate, tigarile medicinale si pastilele intra, toate, in categoria inlocuitorilor. Nu folosi nici unul. Iti va fi mai greu, nu mai usor. Daca ai dorinta sa fumezi si recurgi la un inlocuitor, dorinta se prelungeste si se intensifica. Ceea ce-ti spui de fapt este :  Simt nevoia sa fumez ori sa umplu golul.  E ca si cum ai ceda in fata unui santajist sau a unui copil cuprins de o criza de nervi. Nu vei pune capat dorintei si vei prelungi tortura. In orice caz, inlocuitorii nu te vor calma. Tu ai foame de nicotina, nu de mancare. Nu vei reusi decat sa te gandesti in continuare la fumat. la aminte :

Nu exista inlocuitor de nicotina.

N-ai nevoie de nicotina. Nu e mancare, e otrava. Cand apare chinul, reaminteste-ti ca fumatorii sufera de abstinenta, nu nefumatorii. Priveste chinul acesta ca pe un efect nociv al drogului. in el moartea monstrului.

Reaminteste-ti : tigarile produc, nu umplu golul. Cu cat iti inveti mai repede creierul ca n-ai nevoie sa fumezi ori sa faci ceva in loc, cu atat te eliberezi mai repede.

Fereste-te in mod special de orice produs care contine nicotina, fie el guma, plasture, spray nazal sau ultima gaselnita, un inhalator semanand cu o tigara de plastic. Intr-adevar, un mic procentaj de fumatori care folosesc inlocuitori de nicotina reusesc sa se lase de fumat si pun acest succes pe seama inlocuitorilor. Numai ca se lasa in ciuda, nu datorita lor. Din pacate, multi doctori inca recomanda terapia de substitutie nicotinica (TSN).

Si nu e de mirare, pentru ca, daca nu intelegi pana la capat capcana nicotinei, TSN pare foarte logica. Se bazeaza pe credinta ca ai de invins doi dusmani puternici atunci cand incerci sa te lasi de fumat :

obisnuinta de care trebuie sa te descotoresti ;

cumplitul chin fizic al lipsei de nicotina caruia trebuie sa-i supravietuiesti.

Daca trebuie sa invingi doi dusmani puternici, e rational sa te lupti cu ei nu deodata, ci pe rand. Deci teoria TSN spune ca intai nu mai fumezi, dar faci substitutie de nicotina. Apoi, cand obiceiul de a fuma a disparut, reduci treptat cantitatea de nicotina.

Pare logic, dar se bazeaza pe fapte gresite. Fumatul nu e un obicei, ci adictie la nicotina, iar chinul fizic al abstinentei e practic nul. Cand te lasi de fumat, incerci sa ucizi cat mai iute posibil si micul monstru din corp, si marele monstru din cap. TSN nu face decat sa prelungeasca viata micului monstru, care va prelungi la randul sau viata marelui monstru.

Adu-ti aminte : cu METODA USOARA iti este usor sa te lasi de fumat imediat. Poti ucide marele monstru (spalarea creierului) inainte sa stingi ultima tigara. Micul monstru va muri curand si el, si chiar in timpul agoniei nu va reprezenta o problema mai mare decat era atunci cand inca fumai.

Gandeste-te cum e posibil sa vindeci un dependent de drog recomandandu-i acelasi drog ? Un doctor britanic eminent si foarte stimat a declarat la televiziunea nationala ca unii fumatori sunt intr-atat de dependenti de nicotina incat, daca s-ar lasa de fumat, ar trebui sa faca toata viata substitutie nicotinica ! Cum se poate ca un medic sa fie atat de confuz incat sa creada ca corpul uman nu este dependent doar de hrana, apa si oxigen, ci si de o otrava puternica ?

La clinicile Allen Carr vin adesea fumatori care s-au lasat de fumat, dar sunt dependenti de guma de mestecat cu nicotina. Altii au adictie la guma si in acelasi timp fumeaza. Nu te lasa amagit de faptul ca guma are un gust oribil prima tigara era la fel.

Toti inlocuitorii au exact acelasi efect ca guma de mestecat cu nicotina. Ma refer la povestea aceea cu  nu pot fuma o tigara, asa ca o sa mestec guma obisnuita sau dulciuri sau bomboane de menta ca sa se umple golul.  Desi senzatia de gol pe care o ai cand doresti o tigara nu se deosebeste de foamea pentru mancare, satisfacerea uneia n-o potoleste pe cealalta. Daca exista ceva capabil sa te faca sa vrei o tigara, acest ceva e sa te indopi cu guma de mestecat sau bomboane mentolate.

Dar cel mai nociv efect al inlocuitorilor este mentinerea adevaratei probleme spalarea creierului. Ai nevoie de un inlocuitor pentru gripa cand s-a terminat cu ea ? Fireste ca nu. Spunand  am nevoie de un inlocuitor pentru fumat , spui de fapt  fac un sacrificiu . Depresia asociata Metodei vointei este consecinta convingerii fumatorului ca el jertfeste ceva. Tot ce faci este sa inlocuiesti o problema cu alta. Nu e defel placut sa te indopi cu dulciuri. Te vei ingrasa si vei fi nefericit iar in scurta vreme vei reveni la tigara.

Fumatorilor ocazionali le e greu sa nu creada ca sunt privati de mica lor recompensa : tigara din pauza de masa a functionarilor sau muncitorilor carora nu li se permite fumatul in timpul lucrului, tigara profesorilor din cancelarie, intre lectii, fumurile inhalate rapid de doctori intre doi pacienti. Unii spun :  Nu mi-as mai lua pauza daca n-as fuma !  Ceea ce dovedeste ca deseori pauza se ia, nu pentru ca fumatorul are nevoie de pauza sau ca vrea, ci datorita faptului ca fumatorul vrea cu disperare sa se zgandare unde-l doare. Aminteste-ti, tigarile alea n-au fost niciodata niste adevarate recompense. Erau echivalentul pantofilor stramti purtati pentru placerea de a-i scoate din picioare. Ceea ce este o prostie, sunt de acord cu tine. E greu sa-ti dai seama cand esti prins inca in capcana, dar asta fac fumatorii. Dupa cum e greu sa-ti dai seama ca foarte curand n-o sa mai ai nevoie de mica  recompensa  si-ti vei privi prietenii aflati inca in capcana cu mila si mirare pentru orbirea lor.

Totusi, daca te pacalesti in continuare spunandu-ti ca tigara era o veritabila recompensa si ca ai nevoie de un inlocuitor, sunt sanse sa te reapuci de fumat. Daca ai nevoie de o pauza veritabila de relaxare la fel ca profesorii, doctorii si multi altii in curand vei savura aceasta pauza si mai mult, pentru ca n-o sa mai trebuiasca sa te sufoci singur.

Nu uita, n-ai nevoie de inlocuitori. Chinurile acelea sunt foamea de otrava si in curand vor disparea. Fie ca sprijinul tau in urmatoarele zile sa fie urmatorul: placerea de a-ti curata corpul de otrava si a-ti elibera mintea de robie si dependenta.

Daca iti creste pofta de mancare, mananci mai mult la mesele principale si pui pe tine cateva kilograme, nu te ingrijora. Cand vei avea  momentul revelatiei , despre care o sa vorbesc mai tarziu, vei capata incredere in tine si vei descoperi ca poti rezolva orice problema rezolvabila prin gandirea pozitiva, inclusiv obiceiurile alimentare. Insa ceea ce nu trebuie sa faci este sa ciugulesti intre mese. Altminteri, vei deveni gras, nefericit si nu vei sti niciodata cand te-ai descotorosit de tigara. Vei fi deplasat problema in loc sa scapi de ea.





Alte materiale medicale despre: Dependente

CHINUL LIPSEI DE NICOTINA Asa cum explicam mai devreme, fumatorii cred ca fumeaza de placere, ca sa se relaxeze sau ca sa aib [...]
Psihoterapia cognitiv-comportamentala 1. Definitie si caracterizare generalǎ Terapia cognitiv-comportamentalǎ reprezin [...]
O SA ECONOMISESC SAPTAMANAL SUMA X N-am sa repet niciodata indeajuns ca ne este greu sa ne lasam de fumat din cauza spalarii [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dependente

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile