eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Chirurgie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » chirurgie

Mastite acute si cronice

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements


Mastite acute si cronice

 

Mastitele sunt procese inflamatorii ale glandei mamare. In functie de felul infectiei ele pot fi acute sau cronice.

Mastitele acute in functie de localizare pot fi :

o     343b15d ;   premamare (superficiale), numite supramastite;

o     343b15d ;   retromamare (profunde), numite inframastite.

In raport cu alaptarea, s-au definit formele:

- mastita acuta de alaptare care este favorizata de traumatismele repetate produse de suptul nou-nascutului si uneori de eroziunile si fisurile mamelonului, cand germenii (stafilococul si streptococul) pot intra in glanda mamara prin canalele galactofore;

- mastita acuta in afara alaptarii este frecventa in primele zile de viata (mastita nou-nascutului), in a doua copilarie (mastita pubertatii) si la menopauza. Mastita poate fi si urmarea unui hematom traumatic infectat sau poate poate avea determinari septice secundare.

Mastita acuta din cursul alaptarii este adesea unilaterala (in 20% din cazuri este bilaterala). In stadiul initial infectia cuprinde unul sau mai multe canale galactofore dupa care, in al doilea stadiu, cuprinde lobii glandulari tributari canaleleor infectate (abcesul mamar). Colectia contine puroi amestecat cu lapte. Ea apare cu predilectie in saptamana a 2-4 dupa nastere, cu un debut in general lent. Alaptarea devine dureroasa, glanda se tumefiaza, devine grea si dureroasa, din canalele galactofore apare o secretie galbuie la comprimarea sanului. Semnele generale sunt febra, frisonul, alterarea starii generale, hiperleucocitoza.

Tratamentul mastitelor acute trebuie diferentiat in functie de forma clinica si stadiul evolutiv al procesului inflamator. Tratamentul profilactic consta in igiena riguroasa a mamelonului si cavitatii bucale a nou-nascutului. Tratamentul conservator consta in: intreruperea alaptarii si golirea sistematica a sanului respectiv, pentru a evita staza; tratament antiinflamator local care consta in prisnite umede, punga cu ghiata, radioterapie antiinflamatorie; tratament antiinflamator si antiinfectios general; scaderea secretiei lactate (prin administrare de Antipirina, Testosteron, Sintofolin); suspendarea compresiva a sanului. Tratamentul in perioada de abces va urmari evacuarea puroiului prin incizie, debridarea si drenajul colectiilor gasite.

Mastitele cronice, din punct de vedere etiologic se impart in 5 categorii:

1)- mastite cronice nespecifice cu agenti patogeni obisnuiti;

2)- mastite cronice specifice (T.B.C., lues);

3)- micoze mamare;

4)- parazitoze mamare;

5)- mastita cu celule gigante.

Mastitele cronice nespecifice se intalnesc sub urmatoarele forme: abcesul cronic nespecific, galactocelul si flegmonul cronic lignos al sanului.

·     343b15d ;    Abcesul cronic nespecific apare in doua situatii: consecutiv mastitei acute incomplet tratata sau in urma unui traumatism local. Clinic se prezinta ca un nodul fibros de dimensiuni variabile, prost delimitat de tesutul din jur, perete gros cu continut purulent, cand procesul evoluiaza de mai multi ani poate fi calcifiat. Debutul este insidios, durerea fiind de intensitate variabila. Tumora este mobila pe urile superficiale si profunde. Comprimarea provoaca o scurgere seroasa sau seropurulenta prin mamelon. La palparea axilei prezenta adenopatiei este frecvent constanta. Tratamentul consta in extirparea chirurgicala cu biopsie extemporanee.

·     343b15d ;     343b15d ; Galactocelul este un abces cronic, care contine lapte alterat si apare tardiv dupa intreruperea lactatiei. Se constata o cavitate cu lapte in care se deschid canalele galactofore. Din punct de vedere clinic se prezinta ca o tumora bine circumscrisa, mobila, fluctuanta, renitenta, dura sau moale dupa continut. Tratamentul consta in extirparea chirurgicala a pseudochistului.

·     343b15d ;     343b15d ; Flegmonul cronic lignos: sanul apare marit de volum, cu caracter de formatiune tumorala mare sau conglomerat de noduli duri, rau delimitati. Pielea are culoare roz si aspect de coaja de portocala iar mamelonul retractat si aderent la straturile profunde. Adenopatia axilara apare cu ganglioni mobili.

Celelalte mastite cronice sunt mai rar intalnite
Alte materiale medicale despre: ChirurgieCa boala contagioasa, hepatita este pentru prima data consemnata intr-o scrisoare a papei Zacharia. in secolul al VlII-lea, care "propune izolarea ict [...]
Numarul de consultatii medicale pentru infectii ale urechii a crescut vertiginos din 1975, in general din motive necunoscute (unii cercetatori bA [...]
Dintre miocarditele cronice, cele care isi mentin locul sint miocardita (boala Chagas) si miocardopatia idiopatica "pernicioasa". Miocardita d [...]


Copyright © 2010 - 2019 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre chirurgie

Advertisements


Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
TraumatologieAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile